Prezidentūra nesupranta, kodėl Lietuva nutraukė paramą daliai studijuojančių ukrainiečių

Prezidentūra nesupranta, kodėl Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) nusprendė nebefinansuoti naujų Ukrainoje mokyklą baigusių ukrainiečių studijų Lietuvoje.

Ministerija savo ruožtu teigia, kad dabar studijuojantieji paramą gaus ir toliau, naujai atvykusių ukrainiečių studijas finansuoja dalis aukštųjų mokyklų, o visas paramos rūšys ir sprendimai yra aptariami su Ukraina.

„Prezidentūrai nėra žinomos priežastys, dėl kurių Lietuva turėtų nutraukti paramą jaunų ukrainiečių vyrų ir moterų studijoms šalies aukštosiose mokyklose“, – BNS sakė Lietuvos prezidento atstovas spaudai Ridas Jasiulionis.

Pasak jo, ši parama ukrainiečiams, baigusiems mokyklas Ukrainoje, buvo dalis bendros paramos agresiją patiriančiai tautai, kurią Lietuva pasiūlė vos Rusijai pradėjus plataus masto invaziją į Ukrainą.

„Deja, Rusijos invazija ir žiaurus karas prieš Ukrainą tebesitęsia. Jeigu švietimo, mokslo ir sporto ministrė tokį sprendimą yra priėmusi, ji turėtų jį ir paaiškinti“, – teigė R. Jasiulionis.

Savo ruožtu ŠMSM sako, kad Ukrainos studentams, priimtiems į Lietuvos aukštąsias mokyklas pernai ir užpernai, įsipareigojimai bus tęsiami – jiems ir toliau bus kompensuojama studijų kaina.

„Įsigaliojus Mokslo ir studijų įstatymo pakeitimams, nuo 2024 metų ukrainiečiams sudarytos sąlygos pretenduoti į valstybės finansuojamas vietas aukštosiose mokyklose tokiomis pačiomis teisėmis kaip Lietuvos piliečiams – ukrainiečiai nuo šiol į aukštąsias mokyklas gali stoti per bendrąją priėmimo sistemą“, – rašoma BNS atsiųstame ministerijos atsakyme.

„Taip ukrainiečiai turi daugiau galimybių gauti valstybės finansuojamą vietą norimoje studijų programoje, – teigia ŠMSM.

Ministerijos teigimu, atsižvelgus į sunkumus, su kuriais susiduria ukrainiečiai Lietuvoje, jie šiemet dar atleidžiami nuo lietuvių kalbos ir literatūros brados egzamino.

Nelaikiusiesiems šio brandos egzamino konkursinis balas skaičiuojamas iš metinio pažymio, o laikiusiesiems mokyklinį brandos egzaminą – imamas jo įvertinimas.

Pasak ŠMSM, aukštosios mokyklos ukrainiečius, baigusius nelietuviškas bendrojo ugdymo programas, gali priimti kaip užsieniečius – savo pačių nustatyta tvarka.

Anot jos, aukštosios mokyklos teikia papildomą finansinę paramą ukrainiečiams: dengia studijų kainą, moka tikslines stipendijas, nemokamai apgyvendina bendrabučiuose.

„Tai pačių aukštųjų mokyklų pasirinkimas, jo ministerija neriboja“, – sakoma ŠMSM komentare.

Vilniaus kolegija, Vilniaus Gedimino technikos universitetas („Vilnius Tech“) ir Vytauto Didžiojo universitetas (VDU) nutarė visiškai ar iš dalies toliau finansuoti priimamų ukrainiečių studijas.

Vilniaus universitetas (VU) naujiems studentams iš Ukrainos padengti studijų įmokos neketina, tačiau įstojusiesiems žada skirti universiteto įsteigtas 300 eurų mėnesines LDK stipendijas, teikti nemokamas apgyvendinimo bendrabučiuose ir praktikų bazėse paslaugas.

Ministerijos teigimu, ukrainiečiai, kaip ir lietuviai, gali pretenduoti į įvairias stipendijas: už mokymosi pasiekimus, socialines stipendijas, tikslines išmokas, stojantys į antrosios pakopos studijas, gali pretenduoti į stipendijas studijų įmokai padengti.

Pasak ŠMSM, dėl visų paramos priemonių ukrainiečiams diskutuojama su Ukrainos švietimo ir mokslo ministerija, abi institucijos bendradarbiauja.

Ukrainiečių studentai šiuo metu studijuoja 17-oje Lietuvos aukštųjų mokyklų, populiariausios – VU, VDU, „Vilnius Tech“, Kauno technologijos universitetas ir Vilniaus kolegija.

Šiose įstaigose studijuoja maždaug 1100 ukrainiečių, daugiausiai – VU, ten mokosi apie 500 jaunuolių.

Tarp šių studentų populiariausiomis išlieka verslo, informacinių technologijų, dirbtinio intelekto sistemų, architektūros, inžinerijos ir komunikacijos studijos.

Nuo 2022 metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, studentams iš šios šalies kas mėnesį buvo skiriamos 300 eurų stipendijos ir kompensuojama 60 proc. bakalauro studijų metinės kainos, kita dalis dengta aukštosios mokyklos lėšomis.

Antrosios pakopos, magistro studentams valstybė dengė visą studijų kainą.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija 2022–2024 metais Ukrainos studentų paramai skyrė daugiau kaip 11 mln. eurų.


Šiame straipsnyje: Prezidentūraparamastudijuojantys ukrainiečiaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių