Skolų išieškojimas „vieno langelio“ principu: VMI vienu spustelėjimu galės nurašyti nuo sąskaitos?

  • Teksto dydis:

Po dviejų metų daugelio skolos valstybei turėtų būti administruojamos „vieno langelio“ principu per Valstybinę mokesčių inspekciją. VMI apsieitų be antstolių įsikišimo. Jei Seimas palaimins Vyriausybėje jau patvirtintas pataisas, esą gerokai sumažėtų žmonių išlaidos dėl skolų išieškojimo. Tiesa, dalis gyventojų į antstolių rankas vis tiek pakliūtų.

Kaip veiktų naujoji sistema ir ką ji reikštų skolininkams plačiau komentavo finansų viceministrė Rūta Bilkšytė. 

– Kiek šiuo metu yra skolininkų? Ar valstybei susikaupusios didelės skolos?

– Pirmiausia, viso projekto esmė, kad dabar skolų išieškojimas, prievolių valstybei, yra teikiamas trimis kanalais: mokesčių skolas išieško VMI, administracinių nusižengimo kodekso baudas – antstoliai, o visos kitos baudos yra paskirtos daugiau nei 40 institucijų. Jos labai įvairiai išieškomos. Pavyzdžiui, dalis atiduodama VMI, dalį atiduoda antstoliams, dalį patys išieško. Siekiama padaryti taip, kad visos prievolės valstybei būtų suadministruotos, paprasčiau suskaičiuotos ir būtų bendras „vienas langelis“.

– Sudėtinga suskaičiuoti, kiek ir kas yra skolingi, kai skirtingos institucijos skirtingai tas skolas administruoja. Ar tai tikrai padės suskaičiuoti bendrą skolą, kai visas skolų išieškojimas atsiranda per „vieną langelį“? 

– Galėčiau pasakyti gyventojų pajamų mokesčių (GPM) skolą, nes yra ir mokesčių mokėtojai, ir gyventojai, ir įmonės, ir įvairūs mokesčiai. Pavyzdžiui, kitą dieną po mokėjimo termino pasibaigimo būna apie 73 tūkst. gyventojų, kurie nesusimokėję už 54 mln. eurų. Galima sakyti, kad gegužės antrą dieną bus nesusimokėję apie 50 tūkst. gyventojų. Taip pat galima paskaičiuoti, kad pusė gyventojų jau bus susimokėję skolą per 30 dienų, o po kažkiek laiko dar mažiau. Ir tada tik pas dalį skolininkų eis antstoliai. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip elgsis VMI, ar informuos gyventoją, kad jis skolingas ir netrukus tuos pinigus nuskaičiuos nuo jo sąskaitos? Ar, jei VMI gauna prieigą prie bankinių sąskaitų ir mato, kad gyventojas turi pakankamai lėšų, tiesiog nurašo tą skolą ir tada informuoja žmogų? 

– Mokesčių nepriemokų institutas, esantis VMI, ko gero, gana efektyviai ir tvarkingai veikia. Be abejo, visi mokesčių mokėtojai turi teisę sudaryti mokestinės paskolos sutartį, išsidėstyti mokėjimą, o VMI informuoja, kad bus nurašoma nuo sąskaitos. Visa tai daroma daugiau ne dėl mokesčių, ne dėl pačių mokestinių prievolių, ne dėl mokesčių išieškojimo, o būtent dėl to, kad norime perkelti į visas kitas prievoles valstybei, kaip yra administracinių nusižengimų baudos arba kitos įvairios baudos, paskirtos kitų institucijų. 

– Kaip vyks skolos išskaičiavimas? Ar gyventojas liks su apskritu nuliu, ar bus kažkokios numatytos taisyklės, kad žmogui liktų pinigų ir pragyvenimui?  

– Didžiausią projekto naudą pajus gyventojai, nes kai VMI išieško, tada kaštai siekia du eurus, o minimalūs kaštai antstoliui – apie 20 eurų ir daugiau. Pavyzdžiui, jeigu skola – 50 eurų, tai kaštai antstoliui gali būti ir apie 100 eurų.  

Dėl išieškojimo, tikriausiai daugelis yra gavę kažkokią baudą. Pavyzdžiui, už greičio viršijimą. Su bauda būna ir pranešimas iš VMI, kad turite sumokėti per 30 dienų, o jeigu nesusimokate per tą laikotarpį, tada automatiškai skola pereina antstoliams ir prisideda tie papildomai kaštai. Dabar VMI galės pranešti, kad ne tik turite sumokėti per 30 dienų, bet jeigu nesusimokėsite, tada VMI galės iš karto nurašyti sumą be didelių papildomų kaštų. Be abejo, bus visi apribojimai, kad liktų sąskaitoje tiek, kiek reikia. 

– Kaip antstoliai reaguoja į šią situaciją? Bent jau iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad jiems gerokai sumažės darbo? 

– Sumažės nereikalingo darbo. Jie labiausiai ir skundėsi, kad turi tų tokių skolininkų, kurie neturi pinigų, neturi lėšų, neturi net banko sąskaitų. Tad administracinė našta jiems labai sumažės.

Bet iš kitos pusės, kadangi bus „vienas langelis“, tai skolininkams bus paprasčiau, nes nebebus taip, kad dalį skolų administruoja VMI, dalį antstoliai. Manau, kad šis projektas naudingas tiek gyventojams, tiek valstybei, tiek antstoliams. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

emigrantu

emigrantu  portretas
ir pabegeliu is GEROVES lagerio tikrai padauges....gausybes ragas pasipils... aciu valdininkams korumpuotiems , aferiugoms verslininkams sulindusiems i valdzia ir vas vas putlias rankytes trinantiems biurokratams... ...aciu tevynei padlu aferistu...

Tai kam

Tai kam portretas
dar tos saskaitos? Galetu alga iskart pervesti VMI,energetikams,rysio operatoriams. Na,ir Maximai artimiausiai,jei kas liks.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių