V. Adamkus apie anapilin išėjusią karalienę: ji atspindėjo pasaulio pažangą

  • Teksto dydis:

2006 m. Lietuvoje svečiavosi karalienė Elžbieta II. Jo Ekscelencija Valdas Adamkus turėjo išskirtinę progą pažinti ją. Jie palaikė tikrai draugiškus ir šiltus santykius. Prezidentas negailėjo gerų žodžių apie anapilin išėjusios karalienės asmenybę.

– Visas pasaulis liūdi ir gedi dėl karalienės Elžbietos netekties. Kokios jūsų emocijos?

– Galiu prisijungti prie visos žmonijos liūdesio. Kalbame apie globalią asmenybę, turėjusią didelės įtakos žmonių gyvenimui ir valstybėms. Jos išėjimas – mūsų pareiga gyventi pagal jos parodytą pavyzdį, imtis iš jos jėgų, kad tai būtų inspiracija mums sprendžiant savo problemas.

– Kaip galvojate, kaip ją prisimins pasaulis, kokia ji liks mūsų atmintyje?

– Prisimins kaip žmogų, turėjusį vidinę šilumą, kurią spinduliavo. Prisimins kaip žmogų, turėjusį savo idealus ir stengėsi eiti valdovo pareigas. Manau, ji bus minima dėl to, kad ėjo kartu su gyvenimu, nebuvo užsidariusi. Ji tikrai atspindėjo pasaulio pažangą, turėjo aiškų ir šiltą žvilgsnį į ateitį. Ji man tokia ir liks. Esu vienas iš laimingų žmonių, kurie negyveno Didžiojoje Britanijoje, bet turėjo progos su ja pabendrauti. Ne kiekvienas valstybės vadovas turėjo progos keturis kartus asmeniškai su ja pabendrauti.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Vieną kartą buvote pakviestas susitikti labai privačiai. Kokiomis temomis kalbėjote ir kur?

– Taip. Ji pasidžiaugė mano vizitu į Angliją, prisiminė savo apsilankymą. Vėliau pradėjome nuo gamtosaugos, kokia ji svarbi. Šnekėjome apie žmogaus neatsargumą naikinant gamtą. Individualiai galime stengtis, bet, kol pasaulis nesupras savo veiksmų, nelaimėsime. Kai aš 27 metus išdirbau aplinkosaugos srityje, buvo labai malonu tai girdėti iš jos. Ji buvo šilta asmenybė. Kai Lietuvoje lankėsi jos sūnus, dabartinis karalius, prisiminė, kad ji padėkojo man už tautos pareikštą pagarbą Didžiajai Britanijai. Tai netikėtas jo žingsnis. Taip pat karalienė išreiškė užuojautą dėl Almos mamos mirties. Tai sujaudino ją iki ašarų.

– Karalienė iš tolo atrodė šalta, bet kaip asmenybė ji buvo beprotiškai šilta.

– Tiek Karolis III, tiek Edwardas, kai buvo Lietuvoje, išsakė savo įspūdžius per vizitą. Jie buvo pasaulietiški. Jie nenešė atsakomybės, kurią turėjo karalienė. Mane domino jų kasdienis dėmesys kasdieniam gyvenimui. Tai jie parodė savo klausimais, bendravimu. Karolis III labai domėjosi sportu, aš irgi nemažai gyvenime praleidau sporto aplinkoje, mes kalbėjome vien apie sportą 15 min.

Tai turbūt vienintelis toks įvykis, kuri bus galima prisiminti su didele simpatija.

– Atrodo neįtikėtina priimti naująją premjerę, naują ministrų kabinetą ir staiga išeiti.

– Net ir norint sukurti tokią atmosferą, nepajėgtum. Tai savotiška likimo dovana, kad žmogus, kuris visą gyvenimą rūpinasi savo tauta, žmonėmis, atlikęs savo gyvenimo pareigą, įprasmino savo gyvenimą beveik iki paskutinės savo gyvenimo minutės. Tai turbūt vienintelis toks įvykis, kuri bus galima prisiminti su didele simpatija.

– Kokie šilčiausi prisiminimai liko iš Karalienės vizito Lietuvoje?

– Negalėčiau pasakyti. Viskas pinasi. Bendravimas buvo šiltas. Prisimenu, prieš einant į Baltąją salę, mano kabinete mes buvome tik keturiese. Man buvo siurprizas. Škotijoje prieš 300 metų buvo pagamintas škotiškas gėrimas, nežinau, kaip Lietuvoje atsirado tuščias butelis su etikete, turėjau progą Philipui parodyti, ką turime. Jis tiesiog liko priblokštas, klausė, iš kur gavome. Oficialiuose susitikimuose neatsispinti šiltas bendravimas už uždarų durų.

– Esate vienmečiai su karaliene, jus jungia ta pati istorinė praeitis. Ar esate kalbėję apie bendrus taškus?

– Galbūt specifiškai taip nekalbėjome.

– Kiek karalienė buvo įsigilinusi į tai, kuo mes gyvename?

– Buvau nustebintas. Nesitikėjau, kad tokia asmenybė galėtų domėtis mažos valstybės išgyvenimais. Įsiminiau vieną svarbiausių jos pareiškimų neoficialioje aplinkoje, bendraujant.


Iš archyvų:

„Buvo gera pastebėti, kai priėjome prie valstybinio apdovanojimo – aukščiausio Vytauto Didžiojo vardo ordino. Sakiau, kad tai didysis kunigaikštis, kai Lietuva buvo nuo pat Baltijos jūros iki Juodosios jūros. Philipui tai padarė įspūdį, net prašė pakartoti, kaip tariamas Vytauto vardas.“

– Jūsų ypatingas ryšys. Esate gavęs ir jos laišką. Kas jame parašyta?

– Gavau jos ranka rašytą laišką-padėką po vizito Lietuvoje. Gale pasirašyta – „Your good friend Elizabeth.“

– Jūs draugai?

– Esu įrėminęs. Turbūt nedaug kas gali pasigirti, kad gyvenime turėjo tokią laimingą progą.

– Kaip toliau atrodys Didžioji Britanija?

– Nemanau, kad bus didelis pasikeitimas. Karolis III jau augo modernėjančiame pasaulyje, nieko naujo nėra. Jis perėmė viską. Jis išlaikė savo veidą, šilumą, nemanau, kad tai paveiks. Jis turi gerą pavyzdį visam gyvenimui – savo motiną. Jos vizitas dar kartą parodė, kad ji seka atsikūrusios Lietuvos gyvenimą ir stengėsi įvesti mus kaip lygiateisius bendruomenės narius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vilnietė

Vilnietė portretas
Adamkau ne visa tauta apdurninai ka čia rodai dovanas giriesi bet mums tavo dovana kad mokam už tavo kalėjima kur kankino žmones gal su Laurinkum prisipažinkit kiek jums sumokejo jankiai kiek Mažeikiu nafta papildė kišenes Nesigirk žinom kad tavo prezidentavimo laikais lietuva valdė mafija o tu su almute amerikos kurortuose pastovei voliojaisi

JONAS

JONAS portretas
Žmonės bukit atidus jankiai mums ruošia nauja prezidenta Lina Jurguti jau per visus kanalus tas ponulis plauna tautai smegenis su tuo musu Vaidu Žemaičiu visi blogi valstieciai blogi o tas kažkoks tai išdygo patrijotas amerikes lietuvis Jurgutis matyt Žemaičiui gerai pamokėjo Vaidai nelisk i politika baig pletkinti geriau pasakok kaip bulvės užderėjo po kiek parduosi Sutinku kad tas Sinica Vėgėlė mums nežinomi bet šitaip niekinti valstiečius mokytoja Astra Nida Karbauski Širinskiene Ažuola tu Žemaiti pasigydik susirgai didibės manija rekalauji kad tave i seima rinktu nes tu viska žinai tik tu teisingas

onute

onute portretas
Adamkėvičiau baig senas pagyrune vapeti Geriau pasakok apie kalėjimus kur statei žmonim kankinti Varyk namolio baig sedeti tautai ant sprando senas melagi
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių