Kauno paplūdimiai: poilsiautojų netrūksta nuo aušros iki sutemos

Vasaros pradžią skelbia ne tik kalendorius, bet ir paplūdimius užplūdę poilsiautojai. Kauniečiai vandenyje kol kas pliuškenasi nežinodami švarus jis ar ne.

Gelbėja aštuonerius metus

Vidudienis. Kauno marių paplūdimyje šalia Pažaislio vienuolyno – dešimtys pusnuogių kauniečių. Būrelis merginų, viena kitai kremais tepė nuo saulės įkaitusias nugaras.

Gražuolių kūnus paslapčia nužiūrinėjo trys paaugliai. Įsitaisiusi po pušimi, skrybėlaitę taisė garbaus amžiaus ponia. Netoliese, pavėsyje šachmatais žaidė du vyrai. Prie žalių, dažais kvepiančių persirengimo kabinų šnekučiavosi draugės.

"Šiandien mažoka žmonių, – delnu nuo saulės dengdamas veidą kalbėjo gelbėjimo stoties ir medicinos punkto darbuotojas Pijus Varnagiris. – Kitomis dienomis čia užplūsta tiek jaunimo, kad norėdamas negalėtum suskaičiuoti."

P.Varnagiriui ši vasara Pažaislio vienuolyno ir vandens dviračių draugijoje – aštunta. Šiemet jis dirba kartu su keturiais gelbėtojais. Pastarieji į paplūdimį ateina anksčiau už visus – 8 val. ryto, išeina saulei nusileidus – po dvylikos darbo valandų. Tokiu ritmu jie gyvens iki pat rugpjūčio 30 d. – oficialaus maudynių sezono uždarymo.

Nuo perkaitimo – arbata

Paklaustas ar šiemet jau teko vandenyje gelbėti neatsargius kauniečius, P.Varnagiris keistai šyptelėjęs atsakė: "Taip". Kaip paaiškėjo netrukus, tądien vienas iš gelbėtojų valtimi yrėsi iki plūduruose įsipainiojusio juodo šunelio.

"Keturkojams nevalia būti pliaže, bet šitas – mažas. Nenorėjome varyti", – šyptelėjo gelbėjimo stoties darbuotojas.  Nepastebintiems ženklo, į paplūdimį draudžiančio vesti šunis, jis yra paruošęs didelį mikrofoną. Šiuo įrenginiu vyras primena ir kitą poilsiaujantiems kauniečiams svarbią informaciją.

"Kokią? Tarkim, kad ilgai gulint prieš saulę, galima perkaisti", – atšovė P.Varnagiris. Kartu su gelbėtojais, jis karts nuo karto vaikšto tarp gulinčių poilsiautojų ir žiūri, ar šie nemiega. "Būna, kad į stotį ateina kiti žmonės ir praneša apie kaimyną, kuris, jų manymu, per ilgai guli saulėje", – kalbėjo P.Varnagiris.

Pirmoji pagalba perdozavus saulės vonių? Karšta arbata, o tiksliau – daug karštos arbatos. Kauniečio kalbos – ne iš piršto laužtos. Prieš kelis metus jis pats perkaito saulėje ir gelbėjosi būtent šiuo gėrimu. "Sunkesniais atvejais kviečiame greitąją pagalbą", – tikino kaunietis.

Plūduriuojančiame medicinos punkte rasite ne tik puodelį arbatos. P.Varnagiris čia užsukusiems miestiečiam pasiūlys ir valerijono lašų, ir peroksido žaizdai plauti. "Turime visko. Prašom užeiti", – nusikvatojo pašnekovas.

Pasigedo daugiau tualetų

Lampėdžių paplūdimio link kasmet traukia bene didžiausi poilsiautojų srautai. Ketvirtadienį jų čia taip pat netrūko. Saulės spinduliais ant smėlio mėgavosi mokslus baigę studentai ir moksleiviai, anūkus prižiūrintys pensininkai.

"Šiuo metu neturiu darbo – poilsiauju. Tiesa, ten neinu", – ranka modama į kitą kranto pusę kalbėjo Inga. Pastarojoje plušėjo darbininkai. Jie čia bus visą vasarą, nes šalia karjero intensyviai statomas kempingas ir įrenginėjamas naujas paplūdimys.

Valdininkų manymu, naujose erdvėse tilps apie 1 tūkst. poilsiautojų. Pats paplūdimys bus suskirstytas į kelias zonas. Greta bus žaidimų aikštelės, dušai.

"Galėtų ir šioje pusėje pasidarbuoti", – burbtelėjo mergina. Jos manymu, paplūdimyje per mažai tualetų ir šiukšliadėžių.

"Kaip vanduo? Lentoje parašyta, kad jis atitinka visus reikalavimus, bet aš lauksiu specialistų žodžio", – kalbėjo simpatiška tamsiaplaukė. Dėl tos pačios priežasties ji nelindo ir į Kauno marias, šalia Pažaislio vienuolyno. "Šis vandens telkinys man išvis nepatikimas", – neslėpė Inga.

Rezultatai bus poryt

Pasak Kauno miesto savivaldybės, Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo Aloyzo Pakalniškio, visi paplūdimiai maudymosi sezonui parengti tinkamai.

 Iki birželio 1 d. juose įrengtos persirengimo kabinos, šiukšliadėžės, rekonstruoti suoliukai, vanduo pažymėtas plūdurais. Paplūdimių priežiūrai šiemet iš miesto biudžeto numatyta maždaug 180 tūkst. litų. Laimėję savivaldybės skelbtą konkursą miesto viešuosius paplūdimius šiemet prižiūri bendrovės "Lagna" darbuotojai.

"Valdininkai gi periodiškai kontroliuos šios bendrovės atliekamus darbus", – tikino skyriaus vedėjas.

Vandens švarumas? Jo kokybę Inga ir kiti kauniečiai sužinos pirmadienį – birželio 14 d.

"Rezultatai bus paskelbti savivaldybės interneto puslapyje ir išplatinti žiniasklaidos priemonėms", – tikino Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickienė.

Pasibaigus sutarčiai su Nacionalinės sveikatos laboratorija, pirmuosius vandens mėginius dabar tiria "Kauno vandenų" laboratorija. Pagal patvirtintą programą, kurią Kauno savivaldybės Aplinkos apsaugos skyrius sudarė su Vilniaus higienos centru, vandens mėginiai miesto paplūdimiuose bus imami ir tiriami kas dvi savaites.

"Miestiečiai, kurie neturi kantrybės laukti rezultatų gali lįsti į Lampėdžių karjerą", – patarė R.Savickienė. Šis vandens telkinys, pasak jos, praėjusiais metais buvo pats švariausias.

Kur kauniečiai gali poilsiauti skaitykite šeštadienį "Kauno dienoje".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių