Kitąmet eglę žiebsime per Šv. Mikalojų?

Šv. Mikalojus – Kauno globėjas. Daugelis miestiečių to nė nežinojo. Šis, Kalėdų senelio pirmtaku laikomas šventasis, tikimasi, nuo šiol nuo šiol skelbs Kalėdas mieste.

Apie 500 metų Kauną globojantį šventąjį prisiminusi Rotušės aikštės draugija nusprendė įvesti naują tradiciją – Kalėdų renginius pradėti švęsti nuo Šv. Mikalojaus dienos, kuri yra minima gruodžio 6 d.

Tiesa, šiemet tai jau ne pirmas Kalėdinis renginys mieste. Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius patarė – ateityje pagrindinę miesto eglę žiebkime būtent per Šv. Mikalojų.

Šventuoju persirengęs aktorius Petras Venclovas su palyda simboliškai atidarė kalėdinį prekybos miestelį Rotušės aikštėje. Be to, kol vyks šventiniai renginiai, „Šv. Mikalojui“ atiduotas saugoti simbolinis miesto raktas.

„Šia švente nesiekiama sukurti naujų religinių apeigų, labiau norėtųsi priminti miestiečiams senąją Kauno istoriją, cechų ir gildijų papročius, atskleisti Kauno bendrumą su kitais senaisiais pasaulio miestais“, - tikino šventės iniciatoriai.

Tiksli Šv. Mikalojaus pasirinkimo miesto globėju data nežinoma. 1495 metais Kauno Šv. Mikalojaus bažnyčia buvo įšventinta popiežiaus nurodymu, o nuo 1575 m. Šv. Mikalojus vaizduojamas miesto Suolininkų (prisiekusiųjų atstovų) antspaude.

Rotušę pakviesti aplankyti miestiečiai gavo atvirutę su Šv. Mikalojaus atvaizdu, kuri čia pat buvo pažymėta Suolininkų antspaudu. Parsinešti namo netradicinį suvenyrą norėjo šimtai kauniečių. Viešnagė Rotušėje - irgi buvo šventė. Vieni prisiminė savo tuoktuves, kiti tiesiog norėjo apžiūrėti puošniąsias Rotušės sales, kuriamo miesto istorijos muziejaus eksponatus.

Rotušėje taip pat buvo eksponuojamas XVIII a. Šv. Mikalojaus paveikslas iš Šv. Mikalojaus (Benediktinų) bažnyčios. Didelė drobė į  Rotušę buvo iškilmingai atnešta iš Arkikatedros bazilikos. Čia buvo aukojamos Šv. Mišios už Kauną ir kauniečius.

Prekybą ir labdarą globojantis „Šv. Mikalojus“ palinkėjo sėkmės kalėdiniame prekybos miestelyje skanėstus, karštus gėrimus ir šiltus drabužius siūlantiems prekybininkams.

Nepamiršta ir labdaros idėja. Rotušės prieigose eksponuojamoje vaško lydymo krosnyje rastas paaukotas monetas nuspręsta paaukoti vargstantiems. Krosnyje rasti apie 800 litų atiteko Senamiestyje esantiems vaikų dienos centrams ir labdaros valgyklai. Tokią labdaros tradiciją ketinama tęsti ir kitais metais. Surinkti nežinomų žmonių pinigai kasmet atiteks vis kitiems skurstantiems.

Apie Šv. Mikalojų:

270 – 346 metais Miros mieste gyvenęs vyskupas garsėjo gerais darbais ir buvo vadinamas Mikalojumi Stebukladariu, paskelbtas šventuoju. Šv. Mikalojų globėju pasirinko įvairios valstybės, miestai ir bendruomenės. Jis globoja Amsterdamą (Olandija), Barį (Italija), eilę Vokietijos, Lenkijos ir Rusijos miestų. Šis šventasis globoja pirklius, žvejus, jūrininkus, studentus, vaikus ir netekėjusias mergeles. Pasakojama, kad jis išgelbėjo iš gręsiančios vergovės tris nusigyvenusio pirklio dukras, slapta įmetęs joms per langą į namus tris pinigų maišus. Simboliniai Šv. Mikalojaus ženklai – trys maišeliai arba trys rutuliai (dovanos neturtingiesiems), knyga, laivas ir vyskupo apranga. Kituose kraštuose Mikalojaus vardas skamba įvairiai: Nikolaos, Nikolas, Klasas, Klausas ir kitaip. Patvirtinta, kad XIX a. atsiradusio Kalėdų senelio – Santa Klauso prototipas ir yra dovanas slapčiai teikdavęs Šv. Mikalojus. Prie vandens kelių įsikūrusiam stambiam prekybos centrui – Kaunui Šv. Mikalojus buvo svarbus simbolis. Šiandien Šv. Mikalojaus atributai – trys rutuliai - puošia Didįjį Kauno miesto herbą ir mero antspaudą.

Šventės iniciatorius, ceremonimeistras Kęstutis Ignatavičius:


Iki šiol nebuvo populiarinama žinia, kad Kauno miesto globėjas – Šv. Mikalojus. Pirmą kartą surengta šventė ir skirta tam, kad žmonės sužinotų miesto istoriją. Ji miestui nekainavo nė lito. Galbūt ji taps tradicinė? Pasinaudojome istoriniais daviniais, kad Šv. Mikalojus buvo miesto antspauduose, jo vardas buvo rastas Rotušės koklyje, jo atvaizdas – Suolininkų knygoje. Be to, viena seniausių Kauno bažnyčių taip pat turi Šv. Mikalojaus titulą. Manoma, kad Kauno miesto patronu Šv. Mikalojus galėjo būti paskirtas valdant Žygimantui Senajam ir karalienei Bonai, kuri kilusi iš tų vietų, kur palaidotas Šv. Mikalojus. Kaip Vilnius turi Šv. Kristoforą, taip Kaunas tikrai turi teisę turėti Šv. Mikalojų. 1998 metais, kai buvo tvirtinama Kauno miesto diena, buvo patvirtintas ir miesto globėjas. Manau, kad pagrindinė Kauno eglutė turėtų būti žiebiama Šv. Mikalojaus dieną, kuris transformuojasi į šiandieninį Kalėdų senelį. Nereikėtų to daryti lapkričio mėnesį ar dar kada nors, vaikantis lenktynių. Ši diena būtų logiška, prasminga.


Šiame straipsnyje: šv.Mikalojus

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių