Lentvario pradinukai nuolat stebės laidotuves

Lentvario pradinės mokyklos laukia netikėtas išbandymas - į sutvarkytas ir atnaujintas klases grįšiantys pradinukai pro langus galės stebėti laidotuvių ceremonijas.

Baigiamos remontuoti mokyklos bendruomenę ištiko šokas, kai Trakų rajono savivaldybės ugdymo įstaigos pašonėje duris atvėrė ritualinių prekių parduotuvė ir šarvojimo salė. Nors už mokyklos tvoros įsikūrusi bendrovė "Ligamis" veikia neteisėtai ir apie tai jau pranešta atitinkamoms valstybinėms institucijoms, verslininkai toliau pluša niekieno netrukdomi, rašo "Lietuvos žinios".

Prie Lentvario pradinės mokyklos, kurią lanko 307 pradinukai, daugelį metų stūksojo apleistas pastatas. Tačiau neseniai jis atgijo - buvusiuose sandėliuose įsikūrė ritualinių prekių parduotuvė. Apžiūrėti pastato nuskubėję mokyklos vadovai jame rado ne tik karstų ir mirusiesiems skirtų drabužių. Prieš jų akis atsivėrė pradėta įrengti šarvojimo salė.

"Mus ištiko šokas! Apie tai, kad pradinukai turės mokytis laidojimo namų pašonėje, nė nenutuokėme", - dienraščiui sakė Lentvario pradinės mokyklos direktorė Ona Ramanauskienė. Šarvojimo salė atidaryta vos 16 metrų atstumu nuo ugdymo įstaigos teritorijos.

Direktorė O.Ramanauskienė ir pasipiktinę pradinukų tėvai apie bendrovės "Ligamis" veiksmus pranešė Lentvario seniūnui, Aplinkos ministerijai, Vilniaus visuomenės sveikatos centrui, Trakų rajono savivaldybei. Tačiau raštai, kad vien rugpjūtį buvusiame sandėlyje buvo pašarvoti keturi žmonės, valdininkų nesujaudino.

"Vakar kaimynystėje surengtos jau penktos laidotuvės. Jei tai tęsis, mokytis atėjusiems mažiems vaikams teks nuolat stebėti gedulingas procesijas", - guodėsi O. Ramanauskienė.

"Jei sugalvočiau savo garaže įrengti šarvojimo salę ir pakabinčiau su architektais nesuderintas iškabas, iškart sulaukčiau baudų. Kodėl vieniems įstatymai galioja, o kitiems - ne?" - klausė antrokių dvynukių mama Gitana Bieliūnienė.

Jai pikta, kad verslininkai nesilaiko jokių taisyklių. "Ligamis" neturi licencijos, reikiamos teikti šarvojimo paslaugas, leidimo įsirengti šarvojimo salę, higienos paso, Trakų rajono savivaldybės architekto patvirtinimo dėl iškabos tinkamumo bei daugybės kitų dokumentų. Nerimą jai kelia ir tai, kad prie šarvojimo salės atvažiuoja daug automobilių, o gatvėje nėra pažymėta pėsčiųjų perėja, nepastatyti greitį ribojantys ženklai.

Lentvario gyventojas Bronislovas Polonskis, kuriam priklauso patalpos, virtusios šarvojimo sale, sakė jas bendrovei "Ligamis" suteikęs panaudai. "Verslininkų veiklos nekontroliuoju ir nieko bendra su tuo neturiu", - pareiškė jis.

Vėliau vyriškis pats paskambino dienraščio žurnalistei ir aiškino: "Jūs esate suklaidinti. Mirusieji šarvojami nemokamai. Todėl jokių leidimų tam nereikia. Yra laisvas plotas patalpose. Kodėl žmonėms neleidus sunkmečiu juo pasinaudoti be atlygio?".

Vilniaus visuomenės sveikatos centro direktorė Rolanda Lingienė tikino, kad "Ligamis" nesikreipė į jos vadovaujamą įstaigą su prašymu įvertinti turimas patalpas ir išduoti higienos pasą. Specialistė abejojo, ar įmonė, kuri nenutolusi nuo mokyklos nė 50 metrų, jį būtų gavusi. "Informaciją apie neteisėtą veiklą perdavėme policijos komisariatui. Pareigūnai turėtų imtis priemonių", - sakė R.Lingienė.

Aplinkos ministerijos atstovė Raimonda Karnackaitė patvirtino, kad ministerija yra gavusi skundą dėl bendrovės "Ligamis" teikiamų galbūt neteisėtų šarvojimo paslaugų. Šiai bendrovei Aplinkos ministerija yra išdavusi licenciją tik žmogaus palaikams vežti ir laidoti.

"Laidojimo paslaugų teikimo priežiūra ir kontrolė nėra Aplinkos ministerijos kompetencija" - teigė ministerijos darbuotojai.

Jeigu Valstybinė visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba nustatys, kad "Ligamis" teikia šarvojimo paslaugas, kurios nėra nurodytos išduotoje licencijoje, ir pateiks tokią informaciją, Aplinkos ministerija galės imtis atitinkamų veiksmų, pavyzdžiui, įspėti šią bendrovę apie galimą laidojimo paslaugų teikimo veiklos licencijos galiojimo sustabdymą.

Lentvario seniūnas Jonas Kietavičius sakė Trakų rajono savivaldybę dėl susidariusios situacijos informavęs, tačiau jokių konkrečių veiksmų nebuvo imtasi. "Mano nuomone, savivaldybė turėtų kreiptis į teismą, o šis nurodytų antstoliams sustabdyti neteisėtą veiklą", - sakė seniūnas.

Trakų rajono savivaldybės atstovė spaudai Alvyda Kazakevičiūtė patikslino, jog jos atstovaujama įstaiga neturi jokių galių sustabdyti "Ligamio" savivalę. Tai daryti esą turėtų leidimą šarvojimo salei turėjusi išduoti Statybos inspekcija ir Vilniaus visuomenės sveikatos centras.

Vilniaus teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros skyriaus Statybos valstybinės priežiūros poskyrio vyr. specialistas Vigantas Piragis, išgirdęs klausimą apie "Ligamį", juokėsi: "Viskuo turi rūpintis būtent savivaldybė".


Šiame straipsnyje: Lentvarisšarvojimo salė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių