Rotušėje rašytojui P.Palilioniui įteikta B.Brazdžionio premija

Ketvirtadienį minint poeto Bernardo Brazdžionio gimimo 105-ąsias metines, Kauno rotušėje rašytojui Petrui Palilioniui įteikta B.Brazdžionio literatūros premija.

Poetas, eseistas ir vertėjas P.Palilionis premiją pelnė už etiudų apie B.Brazdžionį knygą „Tautos šauklio balsai“. Prieš metus savivaldybės įsteigtos premijos dydis – 10 tūkst. litų.

P.Palilionis ilgus metus bendravo su B.Brazdžioniu. Jis knygą parengė gerai susipažinęs su poeto gyvenimu, kūryba, archyvais, ilgai bendravęs su jo artimaisiais.

„Būtų keista, jeigu nebūtų B.Brazdžionio premijos. Turiu pažymėti, kad šios premijos įsteigimą inicijavo Kauno meno kūrėjų asociacija. Apie šią premiją kalbėjome ir Amerikoje, kreipėmės į Lietuvos rašytojų sąjungą, ji sumanymui pritarė. Visi žinome, kiek reikia padėti pastangų, kol įgyvendini vieną ar kitą sumanymą. Dėkoju už premiją, bet ne tai yra esmė. Šiandien aš ją gaunu, kitais metais gaus kažkas kitas. Svarbiausia, kad šia premija įamžinamas B.Brazdžionio atminimas“, – ketvirtadienį kalbėjo P.Palilionis.

B.Brazdžionio gimimo metinių iškilmėse dalyvavo politikai, Lietuvos rašytojų sąjungos atstovai, meno kūrėjų draugijų nariai, aktoriai. Aktorė Virginija Kochanskytė skaitė B.Brazdžionio eiles, o aktorius Petras Venslovas – P. Palilionio knygos ištraukas. Dainavo solistė Rita Preikšaitė, grojo smuikininkas Vilhelmas Čepinskis ir gitaristas Sergejus Krinicinas.

B.Brazdžionio gimimo sukaktis Kaune paminėta ir kitais renginiais – prie poeto kapo Petrašiūnų kapinėse padėta gėlių, Kauno bažnyčiose buvo aukojamos Šv. mišios.

„Tautos šaukliu“ vadinamas poetas B.Brazdžionis tarpukariu lietuvių kalbą ir literatūrą studijavo Kaune, Vytauto Didžiojo universitete. Antrojo pasaulinio karo metais jis pasitraukė į Vakarus, ten dalyvavo išeivijos lietuvių kultūriniame gyvenime. 1955-1972 metais Jungtinėse Valstijose buvo žurnalo „Lietuvių dienos“ vyriausias redaktorius. Poetas mirė 2002-aisiais JAV.

1989 metais B.Brazdžionis apdovanotas Popiežiaus Jono Pauliaus II-ojo medaliu „Pro ecclesia et pontifice“, 1998-aisiais – Šv. Grigaliaus Didžiojo Riterių Komandieriaus ordinu, 1998 metais – Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino I-ojo laipsnio ordinu. 1994-aisiais B.Brazdžioniui suteiktas VDU garbės daktaro vardas, 1995 metais – Kauno miesto garbės piliečio vardas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Agentas

Agentas  portretas
Brazdžionio gimtadienis, o ceremonija - Palilioniui. Komedija :)

kgb

kgb portretas
pasaulio pabaiga

Bobifacas

Bobifacas portretas
Įdomu kiek Kupčinskas užsirašė išmokų už premijos įteikimą? Juk plušėjo žmogus po darbo valandų. Čia gi dar sunkesnis darbas, nei mišios.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių