Ateities gyvenvietės – maži plūduriuojantys miestai

Ateityje žmonės galėtų gyventi mažuose Ramiajame vandenyne plūduriuojančiuose miestuose, panašiuose į milžiniškas vandens lelijas.

Tokią ateities gyvenviečių koncepciją sugalvojo Japonijos technologijų įmonė „Shimizu“. Jos tikslas – panaudoti žaliąsias technologijas ir sukurti miestus be anglies dvideginio.

Koncepcijos esmė – keletas atskirų ląstelių, kurių kiekviena yra kilometro pločio. Tokioje ląstelėje galėtų gyventi 10–50 tūkst. žmonių, rašo britų „Daily Mail“.

Kiekviena atskira ląstelė laisvai plūduriuotų Ramiajame vandenyne netoli pusiaujo, tačiau ji taip pat bus sujungta su kitomis ląstelėmis ir taip sudarys didesnius miestelius ir miestus. Grupė modulių arba ląstelių sankaupa sudarys atskirą šalį.

Dauguma žmonių šiame naujajame pasaulyje gyvens kilometro aukštyje esančiame „Mieste danguje“, įrengtame kiekvienos ląstelės centre. Kiti žmonės gyvens teritorijose ląstelės pakraščiuose.

Centrinius bokštus sups pievos ir miškai, o ten gyvenantieji patys apsirūpins maistu. Galvijai bus auginami ir kitas ūkininkavimas vyks   bokštą supančiose „lygumose“, pastatytuose ant korėtų 7 tonas sveriančių pontonų.

Bokštai būtų statomi iš ypač lengvo metalo ir jūros vandenyje esančio magnio lydinio.

Šio plano tikslas – sukurti visuomenę be anglies dvideginio, o „Shimizu“ vystytojai teigia, kad gyvenant tokiose ląstelėse anglies emisiją pavyktų sumažinti 40 proc.

Šios ląstelės nepagamintų jokių atliekų. Visi produktai būtų perdirbami, o atliekos naudojant žaliąsias technologijas būtų paverčiamos energija. Vandenyne galėtų plūduriuoti atliekų salos, kurios būtų kaip žaliava energijai gaminti.

Saloms parinka vieta taip pat yra jų sėkmės raktas, teigia dizaineriai.

Kiekviena ląstelių grupė būtų netoli pusiaujo, kur klimatas pastoviausias. Įvairiausios technologijos padėtų gyvenvietes apsaugoti nuo potvynio bangų ir ekstremalių orų.

„Shimizu“ pirmąją ląstelę tikisi sukurti iki 2025 metų ir dabar didžiausią dėmesį skiria tam reikalingoms technologijoms.

Koncepcija pristatyta neseniai Japonijos universitete vykusioje konferencijoje.

Tai ne pirmoji keista idėja, kilusi „Shimizu“ mokslininkams. Bendrovė taip pat siūlo apsupti Mėnulį saulės kolektorių juosta, kuri leistų rinkti saulės energiją ir perduoti ją į Žemę.

 


Šiame straipsnyje: Shimizugyvenvietė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių