Berlyno zoologijos sode nugaišo 34-erių metų amžiaus didžioji panda

Seniausias pasaulyje didžiųjų pandų patinas, kurį Kinija kadaise padovanojo Vokietijos kancleriui Helmutui Schmidtui (Helmutui Šmitui), nugaišo trečiadienį, būdamas 34 metų, pranešė Berlyno zoologijos sodas

Paskutinį Vokietijoje likusi didžioji panda Bao Bao buvo dovana, kurią 1980 metų lapkritį H.Schmidtui per oficialų vizitą įteikė tuometis komunistinės Kinijos lyderis Hua Guofengas.

Šis patinas gyveno su savo partnere Tjen Tjen, kol ši krito 1984 metais, o vėliau liko vienas Berlyno zoologijos sode, nors 1991 metais jį nesėkmingai mėginta suporuoti Londone su patele Ming Ming.

1994 metais į Vokietiją su vizitu atvykęs tuometis Kinijos premjeras Li Pengas pažadėjo padovanoti Berlynui dar vieną pandą, o dar po metų į jį buvo atsiųsta patelė Jan Jan.

Tačiau ir vėl visos pastangos suporuoti Jan Jan ir Bao Bao buvo bergždžios, o patelė nugaišo 2007-aisiais, būdama 22 metų.

Bao Bao užgeso „ramiai miegodamas“ trečiadienį paryčiais savo aptvare, nurodė zoologijos sodas.

Šiuo metu pandos palaikai tiriami, siekiant nustatyti kritimo priežastį.

„Bao Bao niekada nebus užmirštas“, - sakoma zoologijos sodo pareigūnų Heinerio Kloeso (Hainerio Klėso) gedulingame pranešime.

Kinija garsėja savo „pandų diplomatija“: šie gyvūnai kai kada siunčiami į kitas šalis kaip diplomatinės dovanos.

Kinijoje laisvėje belikę tik apie 1 600 didžiųjų pandų, o dar apie 300 šių bambukais mintančių lokių laikomi nelaisvėje - taip pat daugiausiai Kinijoje.


Šiame straipsnyje: panda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių