Krizė skverbiasi į žmonių širdis

Ekonomikos krizė kerta ne tik per žmonių kišenes, bet kenkia ir tarpusavio santykiams. Ji paryškina tamsiąsias charakterio savybes, žlugdo trapius meilės ryšius ir leidžia klestėti alfonsams.

Pamiršta palaikymą ir užuojautą

38 metų britė Jennifer pradėjo kitomis akimis žiūrėti į savo mylimąjį, metais jaunesnį Alexą, kai šis prarado darbą banke. Iš pradžių moteris buvo supratinga ir palaikė partnerį, bet netrukus pajuto, kad kažkas yra ne taip.

Moteriai atrodo, kad jeigu Alexas iš tikrųjų stengtųsi, jis jau būtų radęs naują pajamų šaltinį. Kai jiedu susėda vakare ir pasidalija dienos įspūdžiais, Jennifer netenkina vyro nuveikti darbai. Santykių atmosfera dažnai įkaista, pora pradeda kivirčytis.
Šis pavyzdys puikiai demonstruoja, kaip ekonominė krizė gali sugadinti poros santykius ir atskleisti partnerių tamsiąsias puses.

„Kodėl mes teisiame savo mylimąjį, kai jis susiduria su dideliais sunkumais? Nes rinkdamiesi partnerius giliai širdyje jaučiame, kad jie turi įgyvendinti tam tikros nerašytos sutarties sąlygas: bendrame gyvenime tu darysi dalykus X, Y ir Z, o aš darysiu dalykus A, B ir C, – britų dienraštyje „The Times“ aiškino šeimos santykių ekspertė Pam Spurr. – Kai šis susitarimas žlunga, pavyzdžiui, netekus darbo, jaučiamės nuvilti. Jei nesate labai atlaidūs, kaip Jennifer, tuomet lengva pamiršti apie tikrai svarbius dalykus: palaikymą ir užuojautą.“

Skyrybas lemia ne tik emocijos

Yrančių porų skaičius auga lyg ant mielių. Londono teisininkai nežino, ar džiaugtis, ar liūdėti dėl to, kad skyrybų prašymų šį mėnesį padaugėjo maždaug tris kartus, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Po naujametinių švenčių skyrybų visuomet pagausėja, bet šįkart nemažos įtakos tam turėjo ir ekonominė krizė.

„Tvirti santykiai padeda išgyventi ekonomikos nuosmukį. Bet tiems, kurių santykiai kabojo ant plauko, krizė gali perpildyti kantrybės taurę“, – paaiškino skyrybų teisės specialistė Denise Knowles.

Tačiau spręsdami, skirtis ar ne, žmonės vadovaujasi ne tik emocijomis. Štai amerikiečiai ir kinai yra kiek pragmatiškesni už britus. Jie pradėjo skirtis rečiau. Nepasiturinčius žmones atbaido brangus skyrybų procesas, o turtuolius – smukusios nekilnojamojo turto kainos. Krizės sąlygomis neapsimoka pardavinėti namų ir dalintis turtą.

Alfonsų klestėjimo metas

Krizė žlugdo romantiką – ši taisyklė pasitvirtina visame pasaulyje. Psichologai aiškina, kad finansinių sunkumų ištikti vyrai pradeda galvoti vien apie materialius dalykus ir užmiršta jausmus. „Jau seniai žinoma, kad sudėtingais laikais nuslopsta ir vyrų seksualiniai poreikiai“, – teigė rusų psichologė Lidija Orlova.

Vienišoms Rusijos moterims ekonominė krizė atnešė naujų pavojų, nes šioje šalyje alfonsai pradėjo plisti, kaip tarakonai. 44 metų stambios statybų bendrovės buhalterė Marija per pažinčių tarnybą susipažino su vyru, kurį įsimylėjo iš pirmo žvilgsnio. Kai moteris pakvietė vyriškį pas save, jo numesta frazė: „Kukloka, kaip vyriausiajai buhalterei,“ – jai įtarimų nesukėlė.

Po kelių dienų Marija sulaukė skambučio: „Pažeidžiau taisykles, policininkai nori atimti automobilį. Maldauju, paskolink 50 tūkst., būtinai grąžinsiu.“ Vyriškis žinojo, kad Marija atidėjo 50 tūkst. rublių – maždaug 1,2 tūkst. eurų – kitai įmokai už būsto paskolą. Gavęs pinigus, jis dingo, kaip į vandenį.

Pasak rusiško žurnalo „Newsweek“, alfonsų aukomis tampa vis daugiau Rusijos moterų. Pavojaus varpais pradėjo skambinti ir milicija.

Milijonieriai atsisako meilužių

Nepaisant naujų negandų, ekonominė krizė turi ir šviesią pusę. Neįstengdami sau leisti vakarieniauti restoranuose, daugiau žmonių tai pradėjo daryti namuose, šeimos apsuptyje. O dalis vyrų išvis buvo privesti atsisakyti tokio prabangaus malonumo, kaip neištikimybė.

JAV bendrovės „Prince Associates“ atliktos apklausos duomenimis, 80 proc. nesantuokinių ryšių turinčių amerikiečių milijonierių sumažino išlaidas meilužėms, o 12 proc. išvis nustojo vaikščioti į kairę.


Šiame straipsnyje: krizė,šeima,alfonsas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių