Mitų medžioklė: penktadienis 13 diena

Prieš dvi savaites kaip tik buvo penktadienis 13 diena. Prietaringiems gera naujiena ta, kad šiemet tokių dienų jau nebebus, juk penktadienis 13 mėnesio diena – ypatingos nelaimės diena. Tačiau iš kur kilo šis prietaras? 

Donaldas Dosis, garsus JAV folkloro istorikas, teigia, kad mitas apie penktadienio 13 d. nelaimes senas, bet greičiausiai nesenesnis nei civilizacija. Istorikas daug metų tyrinėja įvairius mitus ir teigia, kad penktadienio 13 dienos baimės (kartais net peraugančios į triskadekafobiją – skaičiaus 13 paniška baimė) ištakų galime ieškoti senosiose pasaulio kultūrose. 

Senovės skandinavų mitologijoje pasakojama apie 12 dievų puotą Valhaloje – senovės skandinavų dievų pasaulyje, bet jos metu nekviestas atėjo 13 svečias dievas Loki, kuris sugadino visą puotą įkalbėdamas Hoderį, akląją tamsos dievą, šauti iš lanko į Balderį, grožio ir laimės dievą. Balderiui mirus pasaulis tapo tamsus ir liūdnas. Šiuo atveju 13 asocijuojasi su neigiama potekste. Šis mitas galėjo pasklisti po Europą ir dar plačiau. 

Krikščionių šventajame rašte Biblijoje skaičių 13 taip pat galime sutikti – Judas, mokinys išdavęs Jėzų Kristų, buvo 13 svečias paskutinėje vakarienėjė, vėliau Jėzus buvo nukryžiuotas būtent penktadienį. Asociacijas nesunku padaryti ir patiems. 

Be to Senajame Testamente minima, kad Ieva suviliojo Adomą paragauti obuolio nuo Pažinimo medžio būtent penktadienį. Taip pat manoma, kad Kainas nužudė Abelį būtent penktadienį 13 d.

Senovės Romoje buvo manoma, kad raganos visados rinkdavosi į grupeles po 12, o tryliktu jų kompanijoje buvo laikomas pats velnias. 

Moderniems laikams skaičiaus 13 neigiamą prasmę sustiprino liūdnai pagarsėjusios Apolo 13 misijos į Mėnulį scenarijus.

Tomas Fernsleris, Delavaro universiteto (JAV) matematikos profesorius šį prietarą aiškina kiek kitaip. Jis teigia, kad skaičiui 13 pačiam savaime nepasisekė, kadangi jis eina po skaičiaus 12. Šis skaičius mitologijoje, religijoje, kultūroje dažnai vadinamas „pilnuoju“. Pvz. metuose yra 12 mėnesių, 12 zodiako ženklų, 12 Olimpo dievų, 12 Heraklio žygdarbių, 12 Izraelio genčių, 12 Jėzaus apaštalų ir t.t. 

Profesorius mano, kad skaičius trylika tiesiog atsiduria už „pilnumo“ ar „tobulumo“ sąvokos todėl ir kenčia. Kad ir kaip ten būtų penktadienio 13 d. fobija pasaulyje padaro ir ekonominės žalos. Žmonės sergantys triskadekafobija, arba tiesiog giliai tikintys, kad ta diena labai nelaiminga, dažnai nedaro per tą dieną tai ką šiaip darytų: neskrenda lėktuvu, neprekiauja akcijų biržoje, atsisako pirkti svarbesnius pirkinius, nesudarinėja jokių rimtų sandorių. Skaičiuojama, kad vien JAV vienas "juodasis" penktadienis “kainuoja” 800 – 900 mln. JAV dolerių (~2 mlrd. litų). 

Kitas įdomus faktas, kad JAV penktadienio 13 d. prietaru stipriau ar silpniau tiki (ir tas tikėjimas įtakoja jų elgesį) 17 – 21 mln. gyventojų (~ 6 proc. populiacijos). Įdomu kiek jų būtų Lietuvoje?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių