Vilniaus centre nužudytas miesto tarybos narys (foto)

Vilniuje centre K.Kalinausko gatvėje prie banko nužudytas Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys, advokatas Sergejus Novikovas.

Anksčiau šis advokatas gynė garsiosios "Vilniaus brigados" narius.

Ties K.Kalinausko gatvės 16 numeriu pažymėto namo gulintį vyrą praeivė pastebėjo apie 16.30 val.

Suplanuota žmogžudystė

Moteris, pamačiusi ant vyro krūtinės beplintančią kraujo dėmę iškart paskambino bendruoju pagalbos telefonu ir pasakė, kad, vyras greičiausiai yra nušautas.

Į įvykio vietą iškart išsiųsti greitosios pagalbos medikai ir policijos pareigūnai. Jiems atvykus S.Novikovas jau buvo miręs.

Policijos pareigūnai apklausė šalia esančių namų gyventojus ir kitoje gatvės pusėje esančio banko „Citadelė“ darbuotojus, tačiau nei vienas jų šūvio negirdėjo. Buvo įtarta, kad žudikas ar žudikai galėjo šaudyti iš pistoleto su duslintuvu.

Kaip išsiaiškinta, S.Novikovas prieš mirtį buvo užėjęs į banką. Išėjęs iš jo, patraukė prie kitoje gatvės pusėje palikto savo automobilio „Honda“. Prie jo ir buvo rastas negyvas.

Sužinojus, kad nužudytasis žymus advokatas ir Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys, į įvykio vietą atvyko ir  pats Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Kęstutis Lančinskas bei jo pavaduotojas Antonis Mikulskis. Buvo iškviestas ir kinologas su tarnybiniu šunimi.

Geriau apžiūrėję kūną, kriminalistai vis dėlto suabejojo, ar advokatas buvo nušautas. Atsirado kita nužudymo versija – S.Novikovas buvo nudurtas per apiplėšimą arba tik jį imitavus.

Kaip teigiama, iš banko S.Novikovas pinigų nepasiėmė, į jį buvo atvykęs tik tvarkyti kredito reikalų. Šiame banke advokatas buvo pasiėmęs paskolą.

Vis dėlto, prie lavono nerasta kai kurių advokatų asmeninių daiktų. Šalia kūno aptikta tik S.Novikovo asmens tapatybės kortelė.

Vis dėlto, kriminalistų teigimu, jei tai ir buvo apiplėšimas, jis buvo labai gerai iš anksto suplanuotas. Buvo pradurta S.Novikovo automobilio padanga. Kai vyras pamatė ne iki galo nuleistą padangą ir pritūpė jos apžiūrėti, buvo užpultas.

Manoma, kad S.Novikovas pasipriešino užpuolikams ir tada buvo nudurtas.

Įtariama, kad nužudę vyrą, užpuolikas ar užpuolikai nubėgo žemyn K.Kalinausko gatve. Jų pėdsakais nusekė kinologų šuo.

Automobilis „Honda“ priklauso lizingo bendrovei. Pagal išperkamosios nuomos sutarį juo naudojosi advokatas.

Bendražygiai šokiruoti

Vilniaus meras Artūras Zuokas sako priblokštas šio nusikaltimo, padaryto vidury dienos, įžūlumo ir brutalumo.

"Užuojauta S.Novikovo šeimai. Be tėvo liko trys mažamečiai vaikai. Tikiuosi, tyrėjai, kaip įmanoma greičiau, atsakys į daugybę mums visiems kilusių klausimų. Asmeniškai jo nepažinojau, bet kaip tarybos narys jis dirbo profesionaliai", - sakė sostinės vadovas.

Darbo partijos narys vicemeras Jonas Pinskus dienraščiui sakė esantis šoko būsenos. "Ką galima pasakyti, važiuoju į įvykio vietą ir viskas", – giliai atsiduso kolegos netekęs J.Pinskus.

Politikas sakė jokių nerimą keliančių ženklų nepastebėjęs. Nužudytasis esą niekada neužsiminė apie grasinimus ar jo gyvybei galintį grėsti pavojų.

"Matyt, tai profesiniai dalykai, kurie neviešinami – jis juk advokatas. Tikrai nieko nematėme ir nenujautėme", – sutrikimo neslėpė J.Pinskus.

Darbo partijos pirmininkas, vedęs sąrašą per rinkimus į Vilniaus miesto tarybą, Viktoras Uspaskichas irgi sunkiai rinko žodžius: "Net nežinau, kaip komentuoti."

Norėjo tapti komiteto pirmininku

V.Uspaskichas sakė, kad S.Novikovas nebuvo Darbo partijos narys, dar nebuvo parašęs pareiškimo įstoti į partiją. Tarp darbiečių advokatas atsirado likus vos porai mėnesių iki rinkimų.

"Kompetentingai atsakinėjo į visus klausimus, buvo įdomus, todėl įtraukėme jį į rinkimų sąrašą. Tarp kitko, jo pavardė atsidūrė tik antrame dešimtuke, tačiau rinkėjai išreitingavo ir pakėlė į viršų. S.Novikovas pateko į aštuntuką", – pasakojo V.Uspaskichas.

Paskutinį kartą nužudytąjį V.Uspaskichas matė pirmadienį Darbo partijos susirinkimo metu. Visi Vilniaus miesto tarybos nariai aptarė, kaip sekasi dirbti.

"Įpareigojau, kad kitam kartu kiekvienas parengtų programą visai kadencijai, pristatytų savo veiklos viziją ir misiją. Vedžiau sąrašą, todėl jaučiu didžiulę atsakomybę už kiekvieną narį. Po to su S.Novikovu kalbėjome telefonu – užvakar. Jis norėjo tapti vieno komiteto pirmininku, tačiau pasakiau, kad negalima į politinio pasitikėjimo postą deleguoti ne partijos narį. Pakalbėjo – tuo ir baigėsi", – paskutinį pokalbį prisiminė V.Uspaskichas.

Iš kelių susitikimų ir pokalbių S.Novikovas esą nedaug atsiskleidė. "Tegaliu pasakyti, kad tai mažai kalbantis žmogus. Daugiau pažinti nespėjau", - prisipažino Darbo partijos vadas.

Jis tikisi, kad teisėsaugos institucijos kiek įmanoma skubiau išsiaiškins viduryje baltos dienos nutikusio kriminalinio įvykio aplinkybes. "Ar tai buvo apiplėšimas išėjus iš banko, ar sąmoningas susidorojimas?" – konkrečiai klausimą formulavo V.Uspaskichas.

Lietuvoje trūksta bet kokio saugumo jausmo

Darbo partijos frakcijos Vilniaus taryboje seniūnė Jolanta Grigutienė BNS sakė, kad yra labai sukrėsta įvykio ir negali nieko komentuoti.

"Skaudus ir skandalingas įvykis. Tenka su optimizmu laukti priežasčių ir motyvų", - BNS sakė žinomas Vilniaus advokatas, buvęs teisėjas ir Advokatų tarybos pirmininkas Rimas Andrikis.

"Aš su Sergejumi buvo susitikęs neseniai, prieš porą savaičių, jis buvo patenkintas, kad įsisuko į politinę veiklą, jokių nuogąstavimų neišreiškė", - prisiminimais dalijosi R.Andrikis. Jis kolegos nužudymo nesietų su asmeniniu gyvenimu.

Patyręs teisininkas sako, kad Lietuvoje trūksta bet kokio saugumo jausmo - socialinio, ekonominio.

"Bet kuriam žmogui nesaugu gyventi Lietuvoje. Žmonės apsitveria tvoromis, įsistato neperšaunamas duris", - komentuodamas miesto centre įvykdytą brutalų nužudymą sakė teisininkas.

Jo teigimu, smurto atvejai prieš advokatus nėra pavieniai - tai tik parodo, "kokia neapginta ta profesija, kurią visi niekina".

Augino tris sūnus

S.Novikovas gimė 1963 m. rugpjūčio 2 d., 1980 m. baigė tuometinę  Vilniaus 37-ąją vidurinę mokyklą, o 1989 m. Vilniaus universitete įgijo teisės specialybę.

S.Novikovas dirbo advokatų kontoroje „Novikov, Baranskis ir partneriai, buvo Lietuvos kikbokso federacijos prezidentas.

Su žmona Marija S.Novikovas augino tris sūnus – Pavelą, Nikitą ir Konstantiną.  

Plačiau apie tai, kam galėjo būti naudinga S.Novikovo mirtis skaitykite ketvirtadienį, dienraštyje "Vilniaus diena".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Ash galiu pasiulyti dar du advokatus,kuriems reiktu prigulti prie Sergejaus.Tikiuosi greit priguls.Po savaites nei vieno advokato Lietuvoje, visi pershiko ir tipo atostogauja.

cia zinokit Drasius saude

cia zinokit Drasius saude portretas
arba tas kas Pociuna ismete per langa

V.

V. portretas
Tamstyte, kur buvai kai Dievas žmonėms protą dalino?
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių