Diplomatai: ES svarstys galimybę į Raudonąją jūrą nusiųsti jūrų misiją

Europos Sąjungos (ES) šalys kitą savaitę aptars planą inicijuoti jūrų misiją, skirtą padėti apsaugoti laivybą Raudonojoje jūroje, fiksuojant Jemeno hučių sukilėlių atakas, penktadienį pranešė diplomatai.

Šis siūlymas, kuris Briuselyje ruošiamas jau kelias savaites, buvo iškeltas prieš JAV ir Jungtinės Karalystės (JK) pajėgų smūgius sukilėlių kontroliuojamame Jemene.

Būtų siekiama, kad bet kokios ES pastangos papildytų JAV vadovaujamą koaliciją, kurioje dalyvauja įvairios bloko šalys ir kuri jau veikia svarbiame laivybos maršrute. Lieka susitarti dėl tikslaus bet kokios ES misijos masto – Europos diplomatai sakė, kad pirmoji diskusija bus surengta antradienį Briuselyje.

ES praėjusiais metais iš pradžių svarstė galimybę išplėsti savo misiją „Atalanta“, kurioje didžiausias dėmesys skiriamas laivybos apsaugai prie Somalio krantų, tačiau tai užblokavo Ispanija.

Diplomatai nurodė, kad ES užsienio reikalų ministrai artėjančiame susitikime Briuselyje galėtų susitarti dėl naujos misijos sukūrimo.

Irano remiami hučiai nuo spalio 7 d., kai Gazos Ruože prasidėjo Izraelio ir „Hamas“ karas, Raudonojoje jūroje vis atakuoja su Izraeliu susijusius laivus.

Sukilėliai kontroliuoja didžiąją Jemeno dalį nuo 2014 metų, kai ten prasidėjo pilietinis karas, ir yra Irano remiamos vadinamosios „pasipriešinimo ašies“, nukreiptos prieš Izraelį ir jo sąjungininkus, dalis.

Prieš auštant JAV ir JK surengti oro antskrydžiai dar labiau pakurstė nuogąstavimus dėl galimo platesnio konflikto regione.

Per penktadienį surengtus smūgius taikytasi į oro bazę, oro uostus ir karinį miestelį, skelbė hučių televizijos stotis „Al-Masirah“, o naujienų agentūros AFP korespondentai ir liudininkai pranešė, kad Chudaidoje ir Sanoje girdėjo bombardavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nu

Nu portretas
ką ten es paliko

blogis

blogis portretas
žydai viskame .Laisve Palestinai !

chutin puilo

chutin puilo portretas
Piratai turi buti sunaikinti, kaip ir kremliaus banditu gauja.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių