A. Duda: niekas iš išorės negali blokuoti Ukrainos stojimo į NATO

Trečiadienį prieš prasidedant pagrindinei NATO viršūnių susitikimo Vašingtone daliai, Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda žurnalistams sakė, kad sprendimą dėl Ukrainos narystės NATO gali priimti tik NATO narės ir Ukrainos žmonės, kurių nuomonė šiuo klausimu yra aiški.

„Niekas iš išorės negali blokuoti tokio sprendimo, niekas, išskyrus NATO šalis, kurios sprendžia, ar šalis gali prisijungti prie Aljanso, ir šios valstybės visuomenė, demokratiniu būdu nustatanti savo politikos kryptis“, – sakė A. Duda. Jis pabrėžė, kad šiuo klausimu niekas iš išorės negali pasisakyti ir niekas negali kištis į šį procesą.

„Tikiuosi, kad Vašingtone vykstantis NATO viršūnių susitikimas parodys, jog Ukrainos kelias į NATO yra negrįžtamas“, – sakė A. Duda ir pridūrė, jog galvoje turi Aljanso pasirengimą priimti Ukrainą kaip naują narę. „Tačiau sprendimas visų pirma priklauso Ukrainos žmonėms“, – pakartojo jis.

„Šiandien Ukrainos žmonių balsas aiškus – jie nori prisijungti prie Vakarų bendruomenės, o Vakarų bendruomenė siunčia Ukrainai aiškų signalą, kad yra atvira šiai narystei ir yra jai pasirengusi“, – sakė A. Duda.

Paklaustas apie kitų NATO narių nuomonę dėl Ukrainos narystės, A. Duda atsakė, kad „diskusija dėl Ukrainos narystės NATO vyksta ne dėl to, ar ji įstos, o kada įstos“. Tačiau A. Duda pridūrė, jog „turi baigtis karas, kad Ukraina galėtų įstoti į NATO lygiomis su kitomis Aljanso narėmis teisėmis“.

„Tai reiškia, kad 5 straipsnis, kalbantis apie kolektyvinę gynybą, bus taikomas ir Ukrainai“, – sakė jis ir pridūrė, jog „šiandien, kai vyksta karas, tai reikštų automatinį NATO įsitraukimą į karą su Rusija“. „To niekas nenori“, – sakė A. Duda. Pasak jo, visi NATO lyderiai yra tikri, jog „Rusija neturi laimėti šio karo“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nieks tavo nuomonės neklaus,

Nieks tavo nuomonės neklaus, portretas
pil.kacape.

Pil.

Pil. portretas
Tokių šalių kaip Ukraina nepriima i savo sudėtį ,kam ji reikalinga ubagų šalis,sugriauta.Ji tik nuostoliai Europos sąjungai.

juokinga

juokinga portretas
Tai tik uoliai tarnaujančių nuomonė -karosiukai nori aiškinti,ką daryti lydekoms
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių