EP pranešėjas Turkijos klausimais: kad išvengtų izoliacijos, Ankara turi sušvelninti toną

  • Teksto dydis:

Vienas aukšto rango Europos pareigūnas trečiadienį pareiškė, kad Turkija tapo tarptautiniu mastu izoliuota ir turi sušvelninti savo retoriką, jei nori gauti svarbių nuolaidų iš Europos Sąjungos.

Europos Parlamento pranešėjas Turkijos klausimais Nacho Sanchezas Amoras (Načas Sančesas Amoras) teigė, kad Ankaros aštrios kalbos užsienio politikos klausimais yra viena iš pagrindinių kliūčių, trukdančių gerinti santykius su Briuseliu.

Turkija siekia supaprastinti Europos vizų išdavimo tvarką savo piliečiams ir atnaujinti 1995 metų muitų susitarimą su bloku, kuris galėtų padėti padidinti eksportą.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) praėjusią savaitę rekomendavo pasiūlyti Turkijai abi privilegijas mainais už tam tikrų sąlygų išpildymą.

Tarp jų, be kita ko, prašymas Turkijai imtis griežtesnių priemonių prieš Rusijai skirtų sankcijų apeidinėjimą ir padaryti pažangą sprendžiant padalytos Kipro salos klausimą.

Paskutinę vizito Turkijoje, kurio metu vyko ir susitikimai su opozicijos grupėmis, dieną N. Sanchezas Amoras iškėlė dar vieną sąlygą.

„Susilaikyti nuo agresyvaus, grasinančio tono yra laisva ir paprasta, – sakė jis žurnalistams Stambule. – Esate visiškai izoliuoti. Vienintelis tikras jūsų draugas yra Azerbaidžanas.“

Nuo 1999 metų Turkija yra oficiali kandidatė į Europos Sąjungą.

Tačiau nuo 2018 metų šis procesas iš esmės įšaldytas dėl Briuselio susirūpinimo žmogaus teisių Turkijoje padėtimi ir permaininga šios šalies užsienio politika.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) šią savaitę su retu vizitu lankysis Graikijoje, kad pagerintų dviejų istorinių priešininkių ryšius.

Tačiau per savo perrinkimo kampaniją gegužę jis ne kartą užsipuolė Vakarus, o praėjusį mėnesį per vizitą į Vokietiją pasmerkė Berlyno paramą Izraeliui kare su islamistų judėjimu „Hamas“.

N. Sanchezas Amoras sakė suprantąs, kad tokia retorika turi teigiamą rezonansą Turkijos visuomenėje.

„Žinau, kad daugelis Turkijos užsienio politikos sprendimų remiasi požiūriu [šalies] viduje, – teigė jis. – Norint būti gera bendradarbiaujančia kaimyne ar nare, yra skirtingi keliai ir sąlygos.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

klounai

klounai portretas
turkija jau virs 70 metu vykdo europos muslimatizacija ir europa su tuo susitaikius senai ,ateis laikas kai kryzius ant baxnyciu pakeos pjautuvad panasus i menuli .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių