ES sankcijų sąraše – rusiškos anglys, bet ne dujos: kodėl?

  • Teksto dydis:

Sankcijų sąrašas Rusijai nuolat pildomas, į jį įtraukiama vis daugiau su šiuo brutaliu režimu susijusių asmenų. Šiuo metu aršiai diskutuojama dėl ES šalių ateities, skatinant kuo greičiau atsisakyti tiek rusiškų dujų, tiek anglių, praneša LNK.

Amerikos verslo dienraštis „Wall Street Journal“ rašo, kad šiame sankcijų sąraše – ir Vladimiro Putino dukterys. LNK kalbina Europos komisarą Virginijų Sinkevičių, kad pakomentuotų pranešimus.

– Taip, dukterys įtraukos ir sąrašas dar pildomas. Jis turi per 200, kurie bus dar įtraukti, asmenų ir įmonių. Bet kadangi visą laiką gaunama naujos informacijos apie karininkus, kurie dalyvauja kare, jie taip pat bus įtraukti.

– Kodėl jos įtrauktos į sąrašą?

– Jos taip pat turi sąsajų su Rusijos režimu. Šeimų nariai jau kuris laikas yra įtraukti – tiek Rusijos atsakingų ministrų, tiek Dūmos deputatų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kodėl sąraše nėra to, apie ką kalbama pastarąsias kelias savaites, – rusiškų dujų ir naftos?

– Nes 27 šalys dar nesutaria. Svarbūs du dalykai. Iš vienos pusės, jeigu Europos Komisija (EK) pateiktų siūlymą, kurį šalys narės arba atmestų, arba svarstytų ilgai, nes svarbus greitis, taip pat nebūtų gero rezultato. Nereikia turėti perdėtų vilčių. Jeigu naftos kaina išliks rinkoje tokia, kokia yra, Rusija sėkmingai pardavinės naftą su didelėmis nuolaidomis kitoms valstybėms – ne ES, Didžiajai Britanijai ir ne JAV. Todėl labai svarbu dirbti ties kitu frontu, užtikrinant ir didinant naftos išgavimą, kad naftos kainos kristų ir gamyba Rusijai būtų brangesnė nei pardavimo kaina. Tada būtų tikrai labai efektyvu.

Nes 27 šalys dar nesutaria.

– Charles‘as Michelis sako, kad ES sankcijos Rusijos naftai ir dujoms turės būti įvestos anksčiau ar vėliau. Kaip suprantate šį pasakymą?

– Dėl naftos diskusija jau gana pažengusi ir net neabejoju, kad sprendimai bus priimti greitu metu. Kada – sunku pasakyti, bet tai tikrai dienų ar savaičių klausimas. Dėl dujų, manau, kad tai sudėtingesnė tema. Pasirengimas vyksta. Klausiu kolegų, o kas, jei Rusija sugalvoja išjungti? Todėl mes privalome patys iš savęs forsuoti procesus kuo greičiau, nes turime būti pasirengia. Manau, neišvengiamai judama ta kryptimi, aišku, ne taip greitai, kaip norėtųsi, kai vyksta karas, nes reikalingi ir techniniai sprendimai, kurie nėra paprasti, ypač kalbant apie dujų gavimą iš kitų šaltinių.

– Dėl naftos tik susitarimo klausimas, taip? Nelaukiama, kada paaiškės kokios kitos žiaurios žudynės Ukrainoje?

– Tai dėl susitarimo tarp 27 šalių. Galiu užtikrinti, kad tik sutarus EK pateiks tą pačią dieną. Svarbus greitis ir vienybė, nes pateikti siūlymą, kurį blokuotų viena ar kelios šalys, būtų pozityvus signalas Maskvos režimui. Mes to negalime leisti ir turime išlaikyti vienybę.

– Kaip reaguojate į kritiką? Gabrielius Landsbergis dažnai duoda interviu užsienio žiniasklaidai ir naujausiame interviu CNN sako, kad yra nusivylęs ES sankcijomis, jeigu yra sankcijos anglims, kodėl nėra žvakėms ar malkoms?

– Kiekvienas turime atlikti savo vaidmenį. Pirmasis priimtas sankcijų paketas buvo labai silpnas ir manęs netenkino, aš savaitgalį praleidau skambindamas visiems pažįstamiems ministrams į visas ES šalis, ir su kiekvienu kalbėjausi. Manau, mes taip pat privalome dirbti su savo kolegomis, kalbėti, jei kai kurioms šalims yra sunkumų atsisakant iškastinio kuro iš Rusijos, mes turime rasti solidarumo mechanizmų. Tai yra tikrasis europinis solidarumas – tokiose situacijose. Iš jų ir gimsta ilgalaikiai, tvarūs sprendimai. Mano vaidmuo – kalbėtis su kolegomis ir juos įkalbėti.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojekarassankcijosDujosnaftaES

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių