Ispanija nepritaria ES migrantų kvotos planui

  • Teksto dydis:

Ispanija pirmadienį pareiškė nepritarianti Europos Sąjungos atvykėlių kvotos planui, pagal kurį atskiros šalys turėtų priimti tam tikrą skaičių migrantų, pareikšdama, kad jau padarė daugiau nei jai priklauso, kad padėtų prieglobsčio prašytojams.

Prieš šį planą anksčiau pasisakė Britanija, Prancūzija ir kelios rytinės Europos valstybės.

Praėjusią savaitę Europos Komisija pristatė priemonių, kurių reikia imtis reaguojant į Europos pietinius krantus pasiekiančią migrantų bangą, planą, į kurį įeina ir privalomas atvykėlių kvotų paskirstymas Europos šalims.

ES gynybos ir užsienio reikalų ministrai vėliau pirmadienį turėtų pritarti pasiūlymams, tarp kurių yra dar viena prieštaringai vertinama karinių jūrų pajėgų misija – kontrabandininkų laivų naikinimas.

Atvykęs derybų Ispanijos užsienio reikalų ministras Jose Manuelis Garcia Margallo (Chosė Manuelis Garsija-Margaljas) pareiškė, kad Komisijos raginimas būti solidariais tiesiog turi būti „proporcingas, teisingas ir realistinis“.

Tačiau jame neatsižvelgiama į didelį nedarbo lygį Ispanijoje, jos ankstesnes pastangas priimti prieglobsčio ieškotojus ir „dideles pastangas, kurias mes dedame kontroliuodami migrantų srautą iš Maroko, Mauritanijos ir Senegalo ir kurios turi įtakos visai ES“, – kalbėjo J.M.G.Margallo.

Pagal ES migrantų kvotos planą, kiekvienai šaliai siunčiamų pabėgėlių skaičius būtų nustatomas pagal „perskirstymo raktą“, apskaičiuotą pagal šalies bendrąjį vidaus produktą, gyventojų skaičių, nedarbo lygį ir anksčiau priimtų prieglobsčio prašančių žmonių skaičių.

Britanija iš pat pradžių pasipriešino migrantų kvotos sistemai pareikšdama, kad dalyvaus humanitarinėse pagalbos operacijose jūroje, tačiau visi sulaikyti migrantai turės būti perduoti artimiausiai šaliai.

Lietuva kartu su Vengrija, Lenkija, Čekija, Estija, Latvija ir Slovakija taip pat laikosi panašios pozicijos, o savaitgalį prie jų prisijungė ir Prancūzija.

Europos Komisijos pasiūlymas pateiktas siekiant sumažinti pietinėms šalims - Italijai, Graikijai, Kiprui ir Maltai – tenkantį migrantų iš Afrikos ir Artimųjų Rytų krūvį, tačiau tarp Europos Sąjungos valstybių narių jis sulaukė prieštaringų vertinimų. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių