JK teismas nurodė atidėti J. Assange'o ekstradiciją į JAV

  • Teksto dydis:

Jungtinės Karalystės teismas antradienį nurodė, kad vyriausybių paslaptis viešinančios svetainės „WikiLeaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as (Džulianas Asandžas) negali iškart būti išduotas JAV dėl kaltinimų šnipinėjimu.

Du Aukštojo teismo teisėjai pareiškė, kad leis J. Assange'ui pateikti naują apeliacinį skundą, jei JAV institucijos nepateiks papildomų garantijų, kas su juo bus daroma. Šis sprendimas reiškia, kad daugiau nei dešimtmetį trunkanti teisinė saga, kurią australo šalininkai laiko kova už žiniasklaidos laisvę, tęsis.

Pasak teismo, JAV vyriausybės advokatai turi pateikti „pakankamas garantijas“ dėl žodžio laisvės apsaugos ir dėl to, kad J. Assange'ui nebus skirta mirties bausmė, jei jis bus nuteistas.

Kitas posėdis JK teisme bus surengtas gegužę.

52 metų J. Assange'ui Jungtinėse Valstijose gresia teismas dėl kaltinimų šnipinėjimu ir galimai ilga kalėjimo bausmė dėl „WikiLeaks“ paskelbtų slaptų JAV dokumentų, susijusių su karais Afganistane ir Irake.

Praėjusį mėnesį du Aukštojo teismo teisėjai Londone per dvi dienas išklausė jo teisininkų bei JAV vyriausybės advokatų pareiškimus ir dabar sprendė, ar patenkinti jo naują apeliaciją dėl ekstradicijos.

Mėgindamas sustabdyti procesą, jis patyrė daugybę teisminių pralaimėjimų. Tačiau po dvi dienas trukusio įrodymų tyrimo praėjusį mėnesį teisėjai Londone pareiškė, kad J. Assange'as turi „realią sėkmės galimybę“ dėl trijų iš devynių apeliacinio skundo punktų.

Vašingtonas 2018–2020 metais kelis kartus pateikė kaltinimų Australijos piliečiui J. Assange'ui, kuris 2006-aisiais sukūrė „WikiLeaks“, dėl šimtų tūkstančių slaptų karinių ir diplomatinių bylų apie JAV vadovaujamus karus Irake ir Afganistane paviešinimo.

Per dvi dienas trukusius posėdžius vasarį J. Assange'o advokatai tvirtino, kad JAV kaltinimai yra politiniai ir kad jis persekiojamas „už įprastą žurnalistinę praktiką – įslaptintos informacijos gavimą ir skelbimą“.

Jie taip pat teigė, kad jam gresianti kelių dešimtmečių laisvės atėmimo bausmė yra neproporcinga, ir kaltino Vašingtoną veikiant nesąžiningai ir pažeidžiant ekstradicijos sutartį su Britanija.

Tačiau JAV vyriausybės advokatai ragino teisėjus Victorią Sharp (Viktoriją Šarp) ir Jeremy Johnsoną (Džeremį Džonsoną) atmesti jo argumentus dėl įvairių teisinių priežasčių.

Šie teisėjai davė Vašingtonui tris savaites pateikti naujų garantijų dėl nuogąstavimų, kad teisme jam bus pakenkta, nes jis nėra JAV pilietis, ir kad jam gali būti skirta mirties bausmė, jei jis bus pripažintas kaltu.

JAV privalo nutraukti politiškai motyvuotą J. Assange'o persekiojimą, kuris kelia pavojų J. Assange'ui ir žiniasklaidos laisvei visame pasaulyje.

„Prieš priimdami galutinį sprendimą dėl prašymo leisti pateikti apeliacinį skundą, suteiksime atsakovui galimybę pateikti garantijas“, – rašoma 66 puslapių sprendime.

„Jei garantijos nebus pateiktos, suteiksime leidimą pateikti apeliacinį skundą be papildomo nagrinėjimo, – rašoma jame. – Jei bus pateiktos garantijos, prieš priimdami galutinį sprendimą suteiksime šalims galimybę pateikti tolesnius pareiškimus.“

„Stulbinantis“ sprendimas

Naujausia nutartis buvo paskelbta internete, o ne teismo posėdyje.

Vasarį J. Assange'as nepasirodė teisme ir dėl ligos nesekė teismo proceso vaizdo ryšiu, tuo metu sakė jo advokatas.

Jei „Wikileaks“ įkūrėjui galiausiai nebus leista pateikti apeliacinio skundo, jis bus išnaudojęs visas galimybes dėl apeliacijos JK, ir turės prasidėti ekstradicijos procesas.

Tačiau jo komanda jau anksčiau nurodė, kad prašys Europos teismų įsikišti ir kad tam bus duota 14 dienų.

Antradienio nutartis reiškia, kad J. Assange'as liks griežto režimo kalėjime Pietryčių Londone, kuriame yra laikomas nuo 2019 metų.

J. Assange'o žmona Stella (Stela), vadovaujanti kampanijai, kuria siekiama užkirsti kelią jo ekstradicijai, pavadino naujausią sprendimą stulbinančiu.

„Teismai pakvietė Jungtines Valstijas politiškai įsikišti, nusiųsti laišką, kuriame sakoma, kad „viskas gerai“, – teigė ji žurnalistams prie teismo.

Organizacijos, įskaitant „Amnesty International“ ir „Reporteriai be sienų“, taip pat ragino paleisti J. Assange'ą.

„JAV privalo nutraukti politiškai motyvuotą J. Assange'o persekiojimą, kuris kelia pavojų J. Assange'ui ir žiniasklaidos laisvei visame pasaulyje“, – sakė „Amnesty International“ patarėjas teisės klausimais Simonas Crowtheris (Saimonas Krauteris).

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) susidūrė su vidaus ir tarptautiniu spaudimu, kad Virdžinijos federaliniame teisme būtų panaikintas 18 punktų kaltinimas J. Assange'ui, pateiktas jo pirmtako Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) laikais.

Pagrindinės žiniasklaidos organizacijos, spaudos laisvės gynėjai ir Australijos parlamentas pasmerkė baudžiamąjį persekiojimą pagal 1917 metų Šnipinėjimo įstatymą, kuris niekada nebuvo taikomas dėl įslaptintos informacijos skelbimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių