Karalius: Švedijos narystė NATO nėra prieš ką nors nukreipta

Švedijos įstojimas į NATO nėra prieš ką nors nukreiptas, pirmadienį per Aljanso vėliavos iškėlimo ceremoniją Stokholme prie parlamento pastatų pareiškė karalius Karlas XVI Gustavas.

„Švedija niekam negrasina. Švedija trokšta taikos“, – sakė Karlas Gustavas. Karalius pridūrė, kad narystė NATO atverčia naują istorijos puslapį, bet nepakeis Švedijos užsienio ar saugumo politikos.

„Išsaugoti Švedijos laisvę ir nepriklausomybę yra svarbiausias mūsų tikslas, kaip ir anksčiau“, – sakė karalius ir pridūrė, kad narystė NATO sustiprins Švedijos galimybes apsiginti.

Pasak Karlo Gustavo, prieš daugiau nei dvejus metus prasidėjusi Rusijos invazija į Ukrainą iš esmės supurtė po Antrojo pasaulinio karo nusistovėjusią politinę tvarką.

Prieš savaitę per ceremoniją Briuselyje Švedijos vėliava buvo iškelta prie NATO būstinės.

Švedija maždaug 200 metų laikėsi karinio neprisijungimo politikos, tačiau, reaguodama į Rusijos invaziją, 2022 m. gegužę pateikė paraišką įstoti į NATO ir šiemet kovo 7 d. tapo Aljanso nare. Turkija ir Vengrija buvo dvi NATO narės, beveik dvejus metus vilkinusios Švedijos priėmimą į Aljansą.


Šiame straipsnyje: ŠvedijakaraliusKarlas XVI GustavasNATOkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių