Kremlius apie J. Navalnajos vaizdo įrašą: tai visiškai nepagrįsti ir vulgarūs kaltinimai

  • Teksto dydis:

Kremlius antradienį atmetė praėjusią savaitę kalėjime mirusio opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno žmonos mestus kaltinimus, kad už jo mirties stovi prezidentas Vladimiras Putinas.

„Žinoma, tai visiškai nepagrįsti ir vulgarūs kaltinimai Rusijos valstybės vadovui. Tačiau atsižvelgdamas į tai, kad Julija Navalnaja vos prieš kelias dienas tapo našle, nekomentuosiu“, – sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Apie A. Navalno mirtį atokiame kalėjime Arktyje, kur 47 metų vyras atlikinėjo 19 metų laisvės atėmimo bausmę, buvo paskelbta penktadienį.

Pirmadienį paskelbtame vaizdo įraše, kuris jau sulaukė milijonų peržiūrų internete, J. Navalnaja sakė: „Prieš tris dienas Vladimiras Putinas nužudė mano vyrą Aleksejų Navalną.“

Opozicionieriaus žmona, kuri daugiau nei dešimtmetį lydėjo A. Navalną kovoje su V. Putinu, pažadėjo tęsti vyro darbą ir emocingame vaizdo įraše paragino jo šalininkus ją palaikyti.

„Tęsiu darbą dėl Aleksejaus Navalno. Aš ir toliau kovosiu už mūsų šalies laisvę, – teigė moteris. – Ir raginu jus palaikyti mane. Svarbiausia, ką galime padaryti dėl Aleksejaus ir dėl savęs, tai tęsti kovą, įnirtingiau ir aršiau nei iki šiol.“

Ji taip pat pažadėjo išaiškinti žmones, kurie, anot jos, nužudė jos vyrą.

Žinoma, tai visiškai nepagrįsti ir vulgarūs kaltinimai Rusijos valstybės vadovui.

„Mes žinome, dėl ko būtent V. Putinas prieš tris dienas nužudė Aleksejų [...]. Netrukus apie tai papasakosime, – kalbėjo ji. – Mes būtinai išsiaiškinsime, kas ir kaip tiksliai įvykdė šį nusikaltimą. Įvardysime pavardes ir parodysime veidus.“

Anksčiau pirmadienį Kremlius nurodė, kad tyrimas dėl A. Navalno mirties vykdomas, ir pažėrė kritikos Vakarų vyriausybėms, teigiančioms, kad V. Putinas yra atsakingas už jo mirtį.

Rusijos institucijos iki šiol atsisako perduoti opozicionieriaus palaikus jo artimiesiems.

D. Peskovas antradienį taip pat atmetė Europos Sąjungos raginimą atlikti tarptautinį tyrimą dėl A. Navalno mirties, kuris nuskambėjo ankstesnę dieną po Briuselyje vykusio ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio (Žozepo Borelio) ir bloko užsienio reikalų ministrų susitikimo su J. Navalnaja.

„Mes apskritai nesutinkame su tokiais reikalavimais, juo labiau iš pono Borrellio“, – pareiškė D. Peskovas.

Paklaustas apie šimtus žmonių, pastarosiomis dienomis sulaikytų per Kremliaus kritiko atminimo akcijas, jis atsakė: „Teisėsaugos institucijos veikia pagal įstatymus“.

Jis taip pat tvirtino, kad V. Putino sprendimas pirmadienį, praėjus kelioms dienoms po A. Navalno mirties, kariniais ordinais apdovanoti keturis aukščiausio rango federalinės įkalinimo įstaigų tarnybos pareigūnus yra „įprastų procesų, kurie vyksta sava eiga“, dalis.

A. Navalnas organizuodavo didžiulius protestus prieš Kremlių, kol 2021 metais, kai grįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur gydėsi po apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, buvo suimtas. Dėl apnuodijimo jis kaltino Rusijos valdžią. Pastaroji neigia esanti kaip nors su tuo susijusi.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

aisku normaliam

aisku normaliam portretas
kad putleris nuzude ,jis ipareigojo nuzudyt ,tai taip ir tegu sako ,o ne kaltina jog jis .

Pilietis

Pilietis portretas
Navalniene, kaip ir Cikanauskiene, loja iš užsienio, nes žino kas laukia gimtoj šaly.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių