Latvijos prezidentas ir premjerė: narkotikus vartojantys jaunuoliai neturėtų būti baudžiami

Latvijos ministrė pirmininkė Evika Silina (Evika Silinia) trečiadienį pareiškė pritarianti idėjai dekriminalizuoti narkotikų vartojimą tarp jaunimo.

Po susitikimo su Latvijos prezidentu Edgaru Rinkevičiumi E. Silina žurnalistams sakė, kad ji jau anksčiau, kai dar buvo gerovės ministrė, šią idėją buvo pasiūliusi.

Sveikatos apsaugos ministerija jau pritarė Teisingumo ministerijos siūlymui, kad jaunuoliams nebeturėtų būti taikoma baudžiamoji atsakomybė už narkotikų vartojimą.

Ministrė pirmininkė aptarė šią idėją su kitais ministrais ir jie pritaria šiai iniciatyvai, pažymėjo E. Silina.

„Visi supranta, kaip pavojinga, kai jauni žmonės, bijodami baudžiamosios atsakomybės, nekviečia greitosios pagalbos arba bando nuslėpti, kad vartojo narkotikus, taip prarandamos jaunų žmonių gyvybės“, – teigė E. Silina, pabrėždama, kad tai nebūtų taikoma tiems, kurie disponuoja narkotikais, organizatoriams, nusikaltėlių bosams. Visiems šiems asmenims toliau grėstų baudžiamoji atsakomybė.

„Šiems jaunuoliams narkotikų vartojimas nėra pramoga, jie dažnai tai daro, nes yra kilę iš socialiai remtinų šeimų, neretai atsiduria globos įstaigose“, – aiškino E. Silina, pabrėždama, kad ši iniciatyva buvo įtraukta į darbotvarkę.

E. Silina tikisi, kad pavyks visuomenei paaiškinti, kodėl būtina dekriminalizuoti narkotikų vartojimą tarp jaunimo.

„Nesiekiame sumenkinti narkotikų keliamo pavojaus, priešingai – norime padėti jauniems žmonėms, kurie tai daro iš kvailumo, suteikdami jiems šansą, užuot uždarę juos į kalėjimą“, – tvirtino E. Silina.

E. Rinkevičius sutinka ir pritaria pasiūlymui, kad baudžiamoji atsakomybė neturėtų būti taikoma narkotikus vartojantiems jaunuoliams. Tačiau tiems, kurie organizuoja narkotikų prekybą, juos platina ir yra atsakingi už tai, kad jaunimas jų gauna, turi būti taikoma baudžiamoji atsakomybė, mano Latvijos prezidentas.

Prezidento nuomone, jaunimas mažai žino apie baudžiamąją teisę, be to, nedaugelis žino, kad jau egzistuoja atleidimas nuo baudžiamosios atsakomybės.

„Jei vartojate narkotikus, jei turite problemų – kreipkitės į specialistą, nebūsite traukiami atsakomybėn – tai teisingas kelias“, – sakė E. Rinkevičius, taip pat pabrėžęs, kad būtina dirbti aiškinant jaunimui apie narkotikų žalą.

Latvijos medikų asociacija ir kūrybinis centras „Open“ anksčiau šią savaitę pranešė, kad kreipėsi į prezidentą E. Rinkevičių, Saeimos pirmininkę Daigą Mieriną (Daigą Mierinią) ir keletą ministrų, ragindami dekriminalizuoti narkotikų vartojimą, nes tai padėtų veiksmingiau taikyti prevencines priemones.

Latvijos medikų asociacijos prezidentės Ilzės Aizsilniecės nuomone, tai būtina tam, kad jauni žmonės nebijotų kalbėti apie narkomanijos problemas ir ieškoti pagalbos.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mazafaka

Mazafaka portretas
Ką patys vartoja,šitie silpnapročiai?!Matyt,gerai finansuojami,kad tokios idėjos ateina į galvas.Laikas pas psichiatrus būtų jiems apsilankyt.

RICHARD

RICHARD portretas
nu tikrai ji grazi

jo jo

jo jo portretas
didesniu doziu ir tvarka viskame .
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių