Lenkijos viceministras: NATO svarsto galimybę numušinėti Rusijos raketas

  • Teksto dydis:

Lenkijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas antradienį pareiškė, kad NATO svarsto galimybę numušti Rusijos raketas, kurios per daug priartėja prie Aljanso sienų.

Varšuva sekmadienį pranešė, kad Rusijos sparnuotoji raketa, naktį paleista į Vakarų Ukrainos miestus, 39 sekundes išbuvo Lenkijos oro erdvėje ir buvo įskridusi apie 2 km nuo sienos.

Lenkijos gynybos ministras teigė, kad Lenkija aktyvavo visas oro gynybos sistemas ir kad raketa būtų buvusi numušta, jei būtų buvę kokių nors požymių, kad ji skrieja į taikinį Lenkijos teritorijoje.

Antradienį Lenkijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Andrzejus Szejna (Andžejus Šeina) vietos radijo stočiai RMF24 sakė, kad „NATO analizuoja įvairias koncepcijas“, kaip reaguoti į tokius incidentus, „įskaitant tokių raketų numušimą, kai jos yra labai arti NATO sienos“.

„Tačiau tai turėtų įvykti su Ukrainos sutikimu ir atsižvelgiant į tarptautines pasekmes“, – pridūrė A. Szejna.

Lenkijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį pranešė, kad Rusijos ambasadorius Varšuvoje, dėl šio incidento gavęs diplomatinį iškvietimą, neatvyko.

Vėliau Lenkija pranešė, kad užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis (Radoslavas Sikorskis) kalbėjosi su NATO generaliniu sekretoriumi Jensu Stoltenbergu apie oro erdvės pažeidimą.

Per pokalbį J. Stoltenbergas „priminė, kad NATO gerokai padidino budrumą ir sustiprino savo pozicijas Aljanso rytiniame flange, įskaitant Lenkiją“, antradienį pranešė vienas NATO pareigūnas.

Antradienį Pentagono atstovė spaudai Sabrina Singh (Sabrina Singh) per spaudos konferenciją sakė, kad JAV yra pasirengusios vykdyti įsipareigojimus NATO ir ginti savo sąjungininkes užpuolimo atveju.

Panašus incidentas įvyko 2023 metų gruodžio 29-ąją, kai Rusijos raketa kelias minutes išbuvo Lenkijos oro erdvėje.

2022-ųjų lapkritį du žmonės žuvo, kai Ukrainos oro gynybos raketa nukrito Lenkijos Pševoduvo kaime, netoli Ukrainos sienos.

Prieš nustatant, kad raketa buvo ukrainiečių, buvo nuogąstaujama, kad NATO, kurios narė yra Lenkija, bus įtraukta į konflikto su Rusija eskalavimą, jei bus panaudotos jos kolektyvinės gynybos nuostatos.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeLenkijos viceministrasRusijos raketosnumušinėjimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių