Londonas skelbia naujas sankcijas Minskui

  • Teksto dydis:

Jungtinė Karalystė penktadienį paskelbė naujas sankcijas Minskui, minint ketvirtąsias 2020 metais vykusių Baltarusijos prezidento rinkimų metines, kurių laimėtoju pasiskelbė nuo 1994-ųjų šalį valdantis autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka.

A. Lukašenkai paskelbus, kad jis buvo išrinktas šeštai kadencijai iš eilės, Baltarusijoje kilo beprecedenčiai protestai, o valdžia pradėjo didelio masto represijas prieš kitaminčius, žurnalistus ir aktyvistus.

Baltarusijos opozicija ir Vakarų valstybės nelaiko A. Lukašenkos teisėtai išrinktu šalies vadovu, Minsko režimui yra paskelbtos sankcijos.

Britanija savo ruožtu paskelbė naujų sankcijų dar keturiems asmenims ir trims įmonėms „reaguodama į žmogaus teisių pažeidimus ir tebesitęsiančią pagalbą Rusijai neteisėtai įsiveržti į Ukrainą“.

„Šiandien, minint ketvirtąsias itin ydingų 2020 metų prezidento rinkimų Baltarusijoje metines, Jungtinė Karalystė, koordinuodama veiksmus su tarptautiniais partneriais, pritaikė sankcijas dar septyniems asmenims ir subjektams, todėl bendras sankcijų Baltarusijai skaičius viršija 200“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Ji taip pat paskelbė apie sprendimą skirti 2,5 mln. svarų sterlingų (2,9 mln. eurų) žmogaus teisių ir pilietinės visuomenės reikalams Baltarusijoje.

Anot opozicijos, per ketverius metus režimas Baltarusijoje dėl politinių priežasčių represavo mažiausiai 50 tūkst. žmonių ir iš šalies išvarė šimtus tūkstančių demokratiškai nusiteikusių baltarusių.

Garsios teisių gynimo grupės „Viasna“ duomenimis, Baltarusijoje yra daugiau kaip 1,4 tūkst. politinių kalinių.

Nuo 2021-ųjų kalėjime mirė mažiausiai šeši politiniai kaliniai, teigiama JK užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Visi keturi asmenys, kuriems penktadienį buvo pritaikytos sankcijos, yra dabartiniai arba buvę Baltarusijos įkalinimo įstaigų viršininkai.

Įmonės, kurioms pritaikytos naujos sankcijos, yra susijusios su šalies gynybos ir kariniu sektoriumi.

Sankcijos reiškia, kad įšaldomas JK esantis asmenų ir bendrovių turtas, o fiziniams asmenims dar pritaikomas draudimas atvykti į šalį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių