Žiniasklaida: O. Zelenska per J. Bideno kalbą nepanoro sėdėti šalia J. Navalnajos

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pakvietė velionio Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno našlę ketvirtadienį klausytis jo metinio pranešimo, tačiau Baltieji rūmai pranešė, kad ji negalės atvykti.

Kviečiant į šiemetinį prezidento kreipimąsi Kongrese Rusijos klausimas yra svarbus. Pavyzdžiui, Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Mike'as Johnsonas (Maikas Džonsonas) priims Rusijoje sulaikyto JAV žurnalisto Evano Gershkovicho (Evano Gerškovičo) tėvus.

Baltieji rūmai antradienį pareiškė, kad J. Bidenas, kuris paskutinį kartą prieš lapkritį vyksiančius JAV rinkimus sakys metinį pranešimą, asmeniškai pakvietė Juliją Navalnąją, kai jie susitiko praėjus kelioms dienoms po A. Navalno mirties Arkties kalėjime vasario 16-ąją.

„Galiu patvirtinti, kad ji iš tiesų buvo pakviesta į metinio pranešimo [renginį]. Ji nebegali dalyvauti“, – žurnalistams sakė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Karine Jean-Pierre (Karin Žan-Pjer).

„Turėčiau nurodyti jums kreiptis į jos žmones, kad jie konkrečiai atsakytų, kodėl“, – sakė atstovė. Ji patvirtino, kad J. Bidenas pats pakvietė J. Navalnają, kai jie susitiko.

Tuo metu laikraštis „The Washington Post“ pranešė, kad Ukrainos pirmoji ponia taip pat atsisakė kvietimo atvykti pasiklausyti J. Bideno kalbos.

Olena Zelenska turėjo sėdėti netoli pirmosios ponios Jill Biden (Džil Baiden) ir Rusijos opozicijos veikėjos J. Navalnajos, o tai nepatiko ukrainiečiams, laikraščiui teigė su Kyjivo svarstymais susipažinę žmonės. A. Navalnas, kuris anksčiau yra pareiškęs, kad 2014 metais V. Putino aneksuotas Krymas priklauso Rusijai, Ukrainoje neidealizuojamas.

Atstovų Rūmų pirmininkas M. Johnsonas, Kongrese blokuojantis JAV karinę pagalbą Ukrainai, atskirai pareiškė, kad jam garbė priimti Ellą Milman (Elą Milman) ir Mikhailą Gershkovichą (Michailą Gerškovičą).

Turėčiau nurodyti jums kreiptis į jos žmones, kad jie konkrečiai atsakytų, kodėl.

Jis teigė, kad šis kvietimas padės atkreipti dėmesį į jų sūnaus, „The Wall Street Journal“ žurnalisto Evano Gershkovicho, kurį Rusija beveik prieš metus suėmė dėl kaltinimų šnipinėjimu, neteisingą sulaikymą.

JAV vyriausybė pareiškė, kad E. Gershkovichas, kuris kategoriškai neigia kaltinimus šnipinėjimu, sulaikytas neteisėtai, ir derasi dėl apsikeitimo kaliniais.

M. Johnsonas socialiniame tinkle „X“ sakė, kad J. Bideno administracija „privalo sugrąžinti Evaną namo“.

Kiekvienais metais Baltieji rūmai pakviečia piliečius ir asmenybes, kokiu nors būdu simbolizuojančius prezidento kalbos prioritetus. Šie svečiai pasodinami netoli pirmosios ponios.

Viena iš šių metų kviestinių dalyvių – teksasietė Kate Cox (Keit Koks), kuri dėl mirtinos genetinės ligos, diagnozuotos jos negimusiam vaikui, turėjo išvykti iš valstijos, kad galėtų pasidaryti abortą.

Po to, kai tikėtinas respublikonų kandidatas į prezidentus Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pasigyrė, kad jo parinkti Aukščiausiojo Teismo teisėjai leido panaikinti federalinę teisę į abortus, J. Bidenas šį klausimą pavertė svarbia savo perrinkimo kampanijos tema.


Šiame straipsnyje: Julija NavalnajaJAVJoe Bidenaskalbakaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių