Pietų Europoje – karščio banga: Atėnuose uždarytas Akropolis, kitur kovojama su gaisrais

Pietų Europą alinant karščio bangai, Graikijos kultūros ministerija trečiadienį kelioms valandoms vidurdienį dėl karščių įsakė uždaryti žymųjį Akropolį, o pareigūnai perspėjo, kad didžiojoje šalies dalyje gali susidaryti ekstremalios sąlygos.

Meteorologai teigė, kad karštas oras iš Afrikos, kaip prognozuojama, kepins Graikiją dar kelias dienas ir mažiausiai iki sekmadienio, o karščio bangos piką pasieks trečiadienį ir ketvirtadienį, kai temperatūra turėtų siekti 43 laipsnius Celsijaus.

Pareigūnai uždarė garsųjį Atėnų Akropolį nuo vidurdienio iki 17 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, o savivaldybės žmonėms suteikė galimybę naudotis kondicionuojamomis patalpomis. Žmonės buvo įspėti vengti būti saulėje karščiausiomis dienos valandomis ir dažnai gerti vandenį.

Turistai, tikėdamiesi aplankyti Partenono šventyklą Akropolio viršūnėje, anksti ryte stojo į eilę, kad išvengtų didžiausio karščio, o Raudonasis Kryžius laukiantiems eilėje dalijo šaltą vandenį buteliukuose ir informacinius lapelius.

Albanijoje dėl karščio vyriausybė pertvarkė valstybės tarnautojų darbo laiką, todėl kai kuriems sudarytos galimybės dirbti iš namų.

Kaimyninės Italijos valdžia įtraukė Palermą Sicilijoje į 13 miestų sąrašą, kuriuose galioja įspėjimas dėl didelių karščių, kol visą Italijos pusiasalį užplūdusi ta pati karščio banga. Tikimasi, kad ketvirtadienį šis sąrašas padidės iki 14, kai į jį bus įtrauktas šiaurinis Bolcano miestas.

Veronoje, kur temperatūra svyravo apie 35 laipsnius Celsijaus, vėlyvą popietę praeiviai galėjo atsigaivinti viešajame parke esančiais purkštuvais, o turistai buvo raginami naudotis geriamojo vandens fontanėliais.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad skrajutėse vyresnio amžiaus žmonėms karščiausiu metu buvo rekomenduojama likti namuose, taip pat visą parą veikė karštoji linija, kuria buvo galima skambinti ištikus pavojui.

Plinta gaisrai

Karštos ir sausos sąlygos taip pat paskatino gaisrų plitimą – ugniagesiai ir vandenį pilantys lėktuvai kovojo su keliais gaisrais Graikijoje, įskaitant didelį gaisrą pušyne Korinte, Graikijos pietuose.

Už šiaurinės sienos Šiaurės Makedonijoje pareigūnai stengėsi sutramdyti dešimtis per praėjusią parą įsiplieskusių gamtinių gaisrų. Į šalies pagalbos prašymą atsiliepė Serbijos, Juodkalnijos, Kroatijos, Rumunijos ir Turkijos ugniagesių lėktuvai.

Siekdama sumažinti miškų gaisrų pavojų, vyriausybė visoje šalyje paskelbė mėnesio trukmės nepaprastąją padėtį, be kita ko, uždraudė lankytis miškų teritorijose.

Vakarų Turkijoje ugniagesiams, kuriems padėjo keliolika gaisrų gesinimo lėktuvų, pavyko suvaldyti miškų gaisrą netoli Bergamos miesto praėjus kelioms valandoms po jo įsiplieskimo. Šio gaisro kilmė lieka nežinoma.

Didžiausio Turkijos miesto Stambulo savivaldybė antradienį paskelbė perspėjimą dėl karščio ir nurodė, kad iki liepos 28-osios temperatūra 3–6 laipsniais Celsijaus viršys sezonines normas.

Ispanijos vakaruose trečiadienį keliuose miestuose, įskaitant Granadą ir Toledą, termometrų stulpeliai kyla iki maždaug 39 laipsnių Celsijaus, o savaitės pabaigoje karščiausiuose šalies taškuose pietuose prognozuojama iki 44 laipsnių Celsijaus temperatūra.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių