Priekaištai: dėl princui Hariui suteikto svarbaus apdovanojimo – peticija su beveik 70 tūkst. parašų

  • Teksto dydis:

Amerikiečiai ragina princą Harį atsisakyti ESPN skirto Pato Tillmano apdovanojimo, teigdami, kad garbė turėtų atitekti „vienam iš mūsų herojų“. ESPY apdovanojimus organizuoja sporto televizijos tinklas ESPN, praėjusiais metais apdovanojimas atiteko amerikietiškojo futbolo komandos „Buffalo Bills“ treniruočių darbuotojams, kurie aikštėje atgaivino mirštantį žaidėją.

Daugiau nei 68 tūkst. žmonių pasirašė peticiją, paskelbtą birželio 27 d., prašydami sporto tinklo „Permąstyti P. Tillmano apdovanojimo skyrimą princui Hariui“.

Peticiją sukūrė Naujojo Džersio gyventoja Patti Mickel, kuri teigė, kad „P. Tillmano apdovanojimas turėtų atspindėti jo vertybes ir pagerbti žmogų, kuris, kaip ir P. Tillmanas, parodė nepaliaujamą atsidavimą savo komandai ir šaliai“.

Gyventoja pridūrė: „Princas Haris, būdamas karininku, buvo įsitraukęs į ginčus, kurie verčia abejoti jo tinkamumu gauti tokio masto garbę“.

P. Tillmanas buvo pagerbtas JAV po to, kai atsisakė savo pelningos karjeros amerikiečių futbolo komandoje – Arizonos „Cardinals“, kad įstotų į armijos reindžerių gretas. Jis tarnavo Irake, o paskui Afganistane, kur 2004 m., kai jam buvo 27 metai, žuvo per gaisrą.

39 metų Haris turėtų būti apdovanotas P. Tillmano apdovanojimu už tarnybą ir nepriekaištingą „The Invictus Games Foundation“ darbą ESPY apdovanojimuose Los Andžele, kurie įvyks liepos 11 d. Apdovanojimų renginį ves Serena Williams – artima Meghan Markle draugė.

„The Invictus Games Foundation“ – tarptautinis kelių sporto šakų renginys, pirmą kartą surengtas 2014 m., skirtas sužeistiems ir sergantiems kariams ir karėms, tiek tarnaujantiems, tiek veteranams. Tai – Hario iniciatyva.

Pasipylė priekaištai

Daugelis peticiją pasirašiusių asmenų griežtai priešinosi apdovanojimo teikimu Hariui, todėl visaip reiškė pyktį dėl ESPN sprendimo pagerbti karališkąjį asmenį.

Signataras Shawnia laikė lentelę su užrašu „Norime privatumo!“ Ant lentelės buvo vaizduojamas filmuko „Pietų parkas“ epizodas, kuriame šaipomasi iš Hario ir jo žmonos M. Markle.

Peticiją pasirašiusi Rebeka sakė: „P. Tillmanas atsisakė prabangaus gyvenimo ir žaidimo Nacionalinėje futbolo lygoje, kad kovotų už šią šalį. Haris atsisakė tarnybinio gyvenimo dėl savo naudos. Jis nėra tame pačiame lygyje“.

Pasirašęs asmuo, vardu Pan, pridūrė: „P. Tillmanas buvo Amerikos didvyris. Haris net nėra Amerikos pilietis. Patas Tillmanas atidavė milijonus, kad kovotų už mūsų šalį. Haris galėjo užsidirbti tik „ištepdamas“ savo šeimą. Jis priima šį apdovanojimą tik tam, kad taptų labiau matomas“.

Kitas signataras sakė: „Aš baigiau tą pačią vidurinę mokyklą, kaip ir P. Tillmanas. Esu labai prieš tai, kad Haris gautų apdovanojimą. Man baisu“.

P. Tillmano motina – sukrėsta

„Labai didžiuojuosi, kad mano vardas siejamas su šia peticija. Dabar mūsų daugiau nei 60 tūkst., liko kelios dienos. Tikiuosi, kad ESPN pasielgs teisingai“, – sakė peticijos kūrėja.

P. Tillmano motina Mary sakė, kad norėtų, jog apdovanojimas būtų atitekęs kam nors kitam, ir pridūrė, kad ESPN su ja nesikonsultavo.

„Esu sukrėsta, kodėl jie pasirinko tokį prieštaringą ir nesutarimus keliantį asmenį apdovanojimui gauti. Yra daug tinkamesnių gavėjų. Veteranų bendruomenėje dirba asmenys, kurie daro didžiulius dalykus, kad padėtų veteranams. Šie asmenys neturi pinigų, išteklių, ryšių ar privilegijų, kurias turi princas Haris. Manau, kad tokie asmenys turėtų būti pripažinti“, – sakė P. Tilmano motina.

Reakcijos stebina Harį?

ESPN atstovas anksčiau sakė: „ESPN, remiamas P. Tillmano fondo, pagerbė princą Harį. Ypač už „The Invictus Games Foundation“ darbą, nes jis švenčia savo dešimtuosius gyvavimo metus. Teigė, kad šis renginys skatina gydymą sporto galia. Suvienija karo tarnybos narius ir veteranus visame pasaulyje.

„Nors mes suprantame, kad ne visi sutiks su apdovanotaisiais, atrinktais bet kokiam apdovanojimui, „Invictus Games Foundation“ atlieka neįtikėtiną darbą ir ESPN mano, kad tai yra priežastis, kurią verta švęsti.“

Pranešama, kad Sasekso hercogas yra „apstulbęs“ dėl atsakomųjų reakcijų, o šaltinis teigė, kad visi pikti komentarai buvo „karti piliulė, kurią reikia nuryti“.

Ekspertas sako, kad Haris yra apstulbęs, bet reakcijos į apdovanojimo suteikimą rodo, koks „atokus“ jis tapo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių