Serbija atidarė dujotiekį, kad sumažintų priklausomybę nuo rusiškų dujų

  • Teksto dydis:

Sekmadienį iškilmingai atidaryta dujotiekio jungtis tarp Serbijos ir Bulgarijos, suteiksianti prieigą prie Azerbaidžano išteklių ir turinti sumažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų, pranešė serbų valstybinė televizija RTS.

„Mes gausime kitą išteklių šaltinį“, – renginyje netoli pietinio Nišo miesto sakė Serbijos energetikos ministrė Dubravka Djedovič Handanovič, skelbia RTS.

Pagal lapkritį Serbijos ir Azerbaidžano dujų kompanijų „Srbijagas“ ir SOCAR pasirašytą sutartį, 170 km ilgio dujotiekis leis Serbijai importuoti iki 400 mln. kubinių metrų gamtinių dujų iš Azerbaidžano.

Serbijai metams reikia apie tris milijardus kubinių metrų dujų.

Jungties atidarymo ceremonijoje dalyvavo Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius bei jo Bulgarijos ir Azerbaidžano kolegos, Rumenas Radevas ir Ilhamas Alijevas (Ilchamas Alijevas).

D. D. Handanovič teigė, kad dujotiekis Serbijai suteiks prieigą prie gamtinių dujų terminalo Aleksandrupolyje, Graikijoje.

Pastaraisiais dešimtmečiais Serbija beveik visiškai priklausė nuo Rusijos dujų, tiesė tik rusiškoms dujoms skirtus vamzdynus ir pardavė didžiąją dalį savo valstybinės naftos ir dujų bendrovės NIS akcijų Rusijos energetikos milžinei „Gazprom“.

Praėjusiais metais Belgradas pasirašė ilgalaikę sutartį dėl tolesnio rusiškų dujų importo ir dėl to sulaukė priekaištų iš Briuselio, Europos Sąjungai siekiant sumažinti energetinę priklausomybę nuo Rusijos.

ES narystės siekianti Serbija pasmerkė Rusijos invaziją į Ukrainą, bet atsisakė prisijungti prie Vakarų sankcijų Maskvai.


Šiame straipsnyje: Serbijadujotiekisrusiškos dujospriklausomybėkaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių