V. Zelenskis Estijos parlamente dėkojo už paramą laisvei

  • Teksto dydis:

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį Estijos parlamente dėkojo šiai Baltijos šaliai už tvirtą paramą Kyjivui ir už tai, kad ji yra laisvės pusėje.

Savo kalboje Rygikogo posėdžių salėje V. Zelenskis sakė, kad simboliška yra tai, kad Estijos ir Ukrainos istorijoje vasario 24-oji įgauna visiškai kitokią prasmę.

„Būtent šią dieną Estija švenčia ir visada švęs savo respublikos nepriklausomybės paskelbimą. Būtent vasario 24 dieną dabartiniai Rusijos šeimininkai pabandė atnaujinti savo senąją SSRS, Rusijos imperiją ar kažkokią hibridinę imperiją, užpuldami Ukrainą. Vasario 24 dieną mes nepalūžome – mes visi, mūsų žmonės, mūsų draugai, visas laisvasis pasaulis“, – sakė jis.

Pasak V. Zelenskio, Ukraina nusprendė kovoti, o laisvosios pasaulio tautos ją palaikė.

„Kai kas palaikė iš karto, pavyzdžiui, Estija, ir aš esu už tai dėkingas. Kažkas parėmė vėliau, ir mes tai taip pat vertiname. Dabar dauguma pasaulio šalių vienaip ar kitaip yra Ukrainos pusėje, tarptautinės teisės pusėje ir yra prieš Rusijos genocidinę agresiją“, – sakė jis.

Jo teigimu, 2022-ųjų vasario 24-oji galėjo pakeisti istoriją į naują laisvės praradimą, tačiau nulėmė posūkį į dar didesnę laisvę, nepriklausomybę ir Europos nepalenkiamumą, nei kas nors galėjo numatyti.

V. Zelenskis pabrėžė, kad dabar vykstančią kovą svarbu laimėti, ir ne tik todėl, kad tai kova už Ukrainos žmones, miestus ir bendruomenes, kuriuos Rusija bando paversti griuvėsiais.

„Turime laimėti šią kovą ne tik todėl, kad ji lemia mūsų valstybės ir visų su Rusija besiribojančių valstybių ir tautų likimą. Ši kova lemia, koks yra pasaulio požiūris į laisvę dabar ir koks jis bus po mūsų, mūsų vaikų ir anūkų. Laisvė turi sugebėti nugalėti tironijos akivaizdoje“, – sakė jis.

V. Zelenskis pridūrė, kad būtent todėl karas, kurį Rusija pradėjo prieš Ukrainą, yra svarbus visoms tautoms, kurios vertina savo laisvę ar svajoja apie išsilaisvinimą.

Ukrainos prezidentas sakė esąs dėkingas už Estijos pagalbą.

„Esu dėkingas už kiekvieną paramos paketą, kurį teikiate mūsų kovotojams, mūsų Ukrainos žmonėms. Esu dėkingas už ginklus, kuriais padėjote. Labai dėkoju už iniciatyvas, kurios iš tikrųjų daro įtaką visos Europos kursui! Labai ačiū už jūsų ryžtą, už spaudimą Rusijai ir už tai, kad agresorius iš tikrųjų jaučia, jog būtent jam tenka agresijos sukelti nuostoliai“, – sakė jis.

Pasak V. Zelenskio, būtina ir toliau daryti spaudimą Rusijai.

„Kiekviena schema, kuria Rusija naudojasi siekdama išvengti sankcijų, turėtų būti blokuojama. Bet koks turtas, kurį Rusija ar su ja susiję asmenys bandė paslėpti pasaulinėse jurisdikcijose, turėtų būti įšaldytas ir panaudotas ginti Ukrainą nuo Rusijos agresijos ir padėti atkurti Ukrainą po karo“, – sakė jis ir pridūrė, kad kiekviena gynybos pramonės įmonė, kuri dabar egzistuoja ar gali būti įkurta Europoje, turėtų dirbti visu pajėgumu.

V. Zelenskis taip pat pabrėžė, kad Europa išliks tik tada, jei bus vieninga.

„Dabar pademonstravome aukščiausio lygio vienybę. Ir esu dėkingas už tai, kaip jūs ginate šią vienybę, kaip ginate bendrus interesus. Esu dėkingas už europinę ir euroatlantinę integraciją, už tai, kaip jūs padedate mūsų žmonėms, ukrainiečiams. Tai taip pat yra vienybės, tikro europietiškumo pavyzdys. Ypač mūsų žmonėms, kurie ieškojo apsaugos nuo karo ir šią apsaugą rado Estijoje. Esu jums už tai dėkingas. Esu dėkingas už jūsų šilumą, už jūsų solidarumą su mumis ir, žinoma, už tai, kad vasario 24 dieną pasirinkote nepriklausomybę ir laisvę“, – sakė V. Zelenskis.

Rygikogo pirmininkas Lauri Hussaras (Lauris Husaras) parlamente sakė, kad Estija tvirtai stovi Ukrainos pusėje jai tęsiant kovą su Rusijos invazija, ir toliau taip elgsis.

„Jūsų kova yra ir mūsų kova, – sakė jis. – Dabartinis karas turi baigtis Ukrainos pergale, laisvojo pasaulio pergale.“

V. Zelenskio kalba Rygikoge buvo paskutinis jo viešnagės Estijoje akcentas. Anksčiau jis susitiko su Estijos prezidentu ir premjere.

Ketvirtadienio popietę jis atvyko į Latvijos sostinę.

Trečiadienį V. Zelenskis viešėjo Lietuvoje.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeVolodymyras ZelenskisEstijos parlamentasEstijaUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių