Žiniasklaida: JAV respublikonai užblokavo įstatymo projektą dėl sienų ir paramos Ukrainai

JAV Senato respublikonų vadovybė antradienį pareiškė, kad jiems nepavyko surinkti pakankamai paramos, kad būtų priimtas įstatymo projektas, kuriuo stiprinama JAV sienų politika ir teikiama pagalba Ukrainai bei kitoms šalims.

Taip teigia „The Hill“, praneša „Ukrinform“.

„Man ir daugumai mūsų narių atrodo, kad čia neturime realių galimybių priimti įstatymą“, – per kassavaitinę spaudos konferenciją sakė Senato mažumos lyderis Mitchas McConnellas.

Daugiau nei pusė aukštųjų parlamento rūmų respublikonų pasisakė kategoriškai prieš įstatymo projektą, o keli šios partijos aukšto rango įstatymų leidėjai pareiškė, kad blokuos dokumento svarstymą.

Atrodė, kad tai reiškia galą pasiūlymui, kurį parengė senatoriai respublikonas Jamesas Lankfordas, demokratas Chrisas Murphy ir nepriklausoma Kyrsten Sinema – praėjus mažiau nei 48 valandoms po to, kai jie pristatė paketą, dėl kurio derėjosi kelis mėnesius.

Man ir daugumai mūsų narių atrodo, kad čia neturime realių galimybių priimti įstatymą.

Toks greitas atmetimas papiktino demokratus, kurie negalėjo nuslėpti savo paniekos dėl pastarųjų dviejų dienų įvykių. Jie teigė, kad respublikonai juos suklaidino, nes dar spalio mėnesį primygtinai reikalavo susieti sieną su pagalba Ukrainai. Šią idėją galiausiai palaikė Parlamento pirmininkas Mike‘as Johnsonas, kuris sekmadienį pareiškė, kad Senato sienos įstatymo projektas „mirė“ Atstovų Rūmuose.

„Kaip dabar galima pasitikėti kuriuo nors respublikonu? Kaip mums žinoti, ką daryti toliau? – Ch. Murphy sakė žurnalistams. – Jie mums pasakė, ką daryti. Mes tiksliai laikėmės jų nurodymų, o tada jie per 24 valandas išmušė mums pagrindą iš po kojų. Su kuo mes ten turėtume dirbti? Jie yra derybinis košmaras“.

JAV prezidentas Joe Bidenas savo ruožtu apkaltino Donaldą Trumpą kurstant respublikonus.

„Visi požymiai rodo, kad šis įstatymo projektas net nebus perkeltas į Senato salę. Kodėl? Dėl paprastos priežasties – Donaldas Trumpas. Todėl, kad D. Trumpas mano, jog tai jam politiškai nenaudinga, – iš Baltųjų rūmų kalbėjo J. Bidenas. – Jis mieliau šį klausimą paverstų ginklu, nei iš tikrųjų jį spręstų".


Šiame straipsnyje: JAVSenato respublikonaiparama Ukrainaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių