JT: 2014 metais 60 mln. žmonių tapo pabėgėliais dėl nekontroliuojamo smurto

  • Teksto dydis:

Pasaulį krečiantys konfliktai ir smurtas praeitais metais savo namus priverstų palikti žmonių skaičių padidino iki rekordinio lygio – 60 mln., ketvirtadienį paskelbė Jungtinės Tautos.

Pabėgėlių ir šalių viduje perkeltų asmenų pernai buvo 8,3 mln. daugiau negu užpraeitais metais, o toks padidėjimas per vienerius metus yra didžiausias kada nors užfiksuotas, JT pabėgėlių reikalų agentūra (UNHCR) nurodė ataskaitoje „Kariaujantis pasaulis“ (World at War).

„Stebime paradigmos pokytį, nekontroliuojamą ritimąsi į epochą, kurioje pasaulinis priverstinio persikėlimo ir reikalingo atsako mastas dabar aiškiai nustelbia viską, ką esame matę anksčiau“, – JT aukštasis pabėgėlių reikalų komisaras Antonio Guterresas ((Antoniju Guterišas) sakė žurnalistams prieš paskelbiant UNHCR metinę ataskaitą.

2014 metų pabaigoje pasaulyje buvo net 59,5 mln. žmonių, priverstų palikti savo namus „dėl persekiojimų, konfliktų, įsigalėjusio smurto arba žmogaus teisių pažeidimų“, sakoma JT dokumente.

2013 metais tokių žmonių buvo 51,2 mln., o prieš dešimtmetį 37,5 milijono. Jeigu visi tie žmonės būtų vienos valstybės gyventojai, tokia šalis būtų 24 didžiausia pasaulyje.

Iš tų žmonių 19,5 mln. sudarė į užsienį pasitraukę pabėgėliai, 1,8 mln. – prieglobsčio prašantys asmenys, o 38,2 mln. buvo palikę savo namus, bet neišvykę iš savo šalių, sakoma ataskaitoje.

Daugiau negu pusę pasaulio pabėgėlių dabar sudaro vaikai, kurie 2009 metais sudarė 41 procentą. Vos per trejus metus bendras savo namus palikusių žmonių skaičius išaugo 40 procentų.

„Padėtis ... tiesiog tampa nevaldoma, nes pasaulis atrodo apimtas karo“, – sakė A.Guterresas, pabrėždamas, kad vien konfliktai Sirijoje ir Irake privertė palikti savo namus 15 mln. gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių