Žmogaus teisių gynėjai: Kinijoje susidegino tibetietė

  • Teksto dydis:

Viena tibetietė mirė susideginusi likus kelioms dienoms iki nesėkmingo sukilimo prieš Kinijos valdymą metinių, pranešė viena žmogaus teisių organizacija ir žiniasklaida, o toks incidentas buvo pirmasis šalyje šiais metais.

Apie 40 metų moteris, vardu Norchuk (Norčuk), susidegino penktadienį netoli Trocuko miestelio Abos apygardoje, pietvakarinėje Sičuano provincijoje, nurodė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija „Free Tibet“ ir JAV finansuojamas Laisvosios Azijos radijas (RFA).

Šis susideginimas tibetiečių gyvenamose teritorijose yra pirmasis šiais metais ir buvo įvykdytas likus kelioms dienoms iki kovo 10-osios, kai bus minimos nesėkmingo 1959-ųjų sukilimo metinės. Po to sukilimo tibetiečių dvasinis lyderis Dalai Lama pabėgo į Indiją.

Kiek žinoma, Norchuk tapo 137-ąja tibetiete, susideginusia nuo 2008 metų, nurodė RFA ir pridūrė, jog ta moteris buvo susijusi su vienu vietos vienuolynu. Laisvosios Azijos radijo pranešime kinų kalba sakoma, kad ta moteris turėjo sūnų ir dvi dukras.

„Free Tibet“ sekmadienio vakarą pranešė, kad tos moters palaikus kremavo vietos vyriausybė, „neleidusi jos šeimai ir bendruomenei atlikti tradicinių laidojimo ceremonijų“.

Tačiau viena Abos apygardos Komunistų partijos biuro pareigūnė pirmadienį paneigė tuos pranešimus.

„Tie pranešimai klaidingi“, – pareigūnė sakė naujienų agentūrai AFP, pridūrusi, kad pastarosiomis dienomis jos regione jokių susideginimų nebuvo.

Susideginimų buvo labai padaugėję prieš valdančiajai Komunistų partijai labai svarbų kas penkerius metus rengiamą suvažiavimą 2012-ųjų lapkritį. Pastaraisiais mėnesiais tokių incidentų įvykdavo mažiau.

Pekinas kaltina Dalai Lamą kurstant tuos incidentus, sakydamas, kad dvasinis lyderis tokiu būdu siekia didesnio palaikymo savo separatistinėms užmačioms.

Tačiau Nobelio taikos premijos laureatas susideginimo aktus vadina nevilties išraiška ir sako neturintis galimybių juos sustabdyti.


Šiame straipsnyje: TibetasKinijasusidegino

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių