Kinija imasi taikyti tarpusavyje besivaidijančius palestiniečius

  • Teksto dydis:

Kinija antradienį išreiškė pasiryžimą sudaryti sąlygas konkuruojančių palestiniečių judėjimų „susitaikymui“.

Kiek anksčiau „Fatah“ paskelbė, kad jo pareigūnai šį mėnesį Pekine susitiks su savo kolegomis iš „Hamas“.

„Fatah“ centrinio komiteto generalinio sekretoriaus pavaduotojas Sabris Saidamas pirmadienį pranešė, kad liepos 20-21 dienomis judėjimai Pekine susitiks su Kinijos pareigūnais.

Pasak „Fatah“ šaltinių, „Hamas“ delegacijai vadovaus šios grupuotės politinis vadovas Ismailas Haniyeh, o „Fatah“ atstovams vadovaus judėjimo vadovo pavaduotojas Mahmudas Alulas.

Antradienį paklaustas apie šiuos komentarus, Pekinas pareiškė, kad „informaciją paskelbs tinkamu metu“.

„Kinija visada palaikė visas puses Palestinoje, kad dialogo ir derybų keliu būtų galima užtikrinti susitaikymą bei vienybę“, – tvirtino užsienio reikalų ministerijos atstovas Lin Jianas.

Pekinas, anot jo, yra „pasiryžęs plėtoti dialogą ir susitaikymą, suteikti platformą ir sudaryti galimybes visoms pusėms“.

„Kinija yra pasiryžusi stiprinti bendravimą su visomis šalimis ir sunkiai dirbti siekiant realizuoti tikslą įgyvendinti vidinį Palestinos susitaikymą“, – pridūrė jis.

Abu minėti judėjimai yra aršūs varžovai nuo tada, kai „Hamas“ po pergalės 2006 m. vykusiuose rinkimuose išstūmė „Fatah“ iš Gazos Ruožo.

2007 m. „Hamas“ perėmė Gazos Ruožo kontrolę ir šią pakrantės teritoriją valdo iki šiol.

Pasaulietiškasis „Fatah“ judėjimas kontroliuoja Palestinos savivaldą, kurios rankose yra dalinė administracinė Izraelio okupuoto Vakarų Kranto kontrolė.

Anksčiau žlugo keli bandymai susitaikyti, tačiau po to, kai spalio 7 d. „Hamas“ surengė kruvinus išpuolius Izraelyje, kurie davė pradžią Gazos karui, o Vakarų Krante padaugėjo smurto atvejų, vėl pasigirdo raginimų atnaujinti pastangas šioje srityje.

Kinija balandį buvo priėmusi „Hamas“ ir „Fatah“, tačiau birželio mėnesį planuotas susitikimas buvo atidėtas.

Kinija laikosi didesnio neutraliteto Izraelio ir palestiniečių konflikto atžvilgiu nei jos varžovės Jungtinės Valstijos, ragindama priimti dviejų valstybių sambūviu grindžiamą sprendimą ir tuo pat metu palaikydama gerus santykius su Izraeliu.


Šiame straipsnyje: PalestinaFatahHamasderybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Nuomone

Nuomone portretas
Turi pasirinkt kuria puse palaiko, ar palaiko nausedijas?

Matom

Matom portretas
Čia rimtas ž priešas
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių