Iraniečiai atiduoda paskutinę pagarbą sraigtasparnio katastrofoje žuvusiam E. Raisi

Dešimtys tūkstančių iraniečių antradienį atvyko atiduoti paskutinės pagarbos prezidentui Ebrahimui Raisi (Ebrahimui Raisiui) ir septyniems jo aplinkos žmonėms, žuvusiems per sraigtasparnio katastrofą.

Mojuodami Irano vėliavomis ir laikydami mirusio prezidento portretus, gedėtojai pradėjo eiseną iš centrinės aikštės šiaurės vakarų Tebrizo mieste, į kurį E. Raisi skrido, kai sekmadienį sudužo jo sraigtasparnis.

Jie ėjo paskui sunkvežimį, vežusį prezidento ir dar septynių žuvusiųjų karstus.

Žuvusio prezidento laidotuvių ceremonija, anot Irano pareigūnų, bus surengta trečiadienį sostinėje Teherane.

Pirmadienį 63 metų E. Raisi buvo paskelbtas žuvusiu, ankstesnę dieną atokiame ir rūko apgaubtame kalnuotame regione šalies šiaurės vakaruose sudužus jo sraigtasparniui. Jis skrido iš susitikimo pasienyje su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Aliyevu (Ilchamu Alijevu) – abu jie iškilmingai atidarė užtvankos projektą.

Kartu su E. Raisi sraigtasparnyje buvo Irano užsienio reikalų ministras Hosseinas Amirabdollahianas (Hoseinas Amirabdolahianas), Irano Rytų Azerbaidžano provincijos gubernatorius ir keli kiti pareigūnai bei asmens sargybiniai, nurodė valstybinė naujienų agentūra IRNA.

Dešimtys tūkstančių žmonių pirmadienį buvo susirinkę sostinės Valiasro aikštėje.

Aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjus) paskelbė penkių dienų nacionalinį gedulą ir paskyrė 68 metų viceprezidentą Mohammadą Mokhberą (Mohamadą Mochberą) laikinuoju prezidentu, kol bus surengti rinkimai.

Valstybinė žiniasklaida paskelbė, kad rinkimai vyks birželio 28 dieną.

Ilgametis Irano branduolinių derybų pareigūnas Ali Bagheri (Ali Bageris) paskirtas laikinuoju užsienio reikalų ministru.

Antradienį iš Tebrizo E. Raisi kūnas bus nuskraidintas į šiitų dvasininkų centrą Komą, o vakare atgabentas į Teheraną.

Sostinėje trečiadienio rytą vyks procesijos, o po to per atsisveikinimo ceremoniją A. Khamenei vadovaus maldoms.

Tada E. Raisi kūnas bus parskraidintas į jo gimtąjį Mašhado miestą šiaurės rytuose, kur jis bus palaidotas ketvirtadienio vakarą po laidotuvių apeigų.

Per žuvusio prezidento pagerbimo ceremonijas kartu su Irano buvo iškeltos ir palestiniečių vėliavos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių