Iranas pradeda kandidatų į prezidentus registraciją

Iranas ketvirtadienį pradėjo oficialią kandidatų į prezidento postą registraciją prieš birželį įvyksiančius pirmalaikius rinkimus balsavimą.

Prezidentas bus renkamas po sraigtasparnio katastrofos, per kurią žuvo Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis).

„Kandidatų registracija į 14-uosius prezidento rinkimus prasidėjo 8 val. (vietos, 7.30 val. Lietuvos laiku) [...] Vidaus reikalų ministerijoje“, – pranešė oficialioji naujienų agentūra IRNA.

IRNA pridūrė, kad kandidatai turės užsiregistruoti per penkias dienas.

Rinkimai iš pradžių buvo numatyti 2025 metais, bet po netikėtos E. Raisi žūties gegužės 19-ąją jie buvo paankstinti.

Buvęs prezidentas ir septyni jo palydos nariai, įskaitant užsienio reikalų ministrą Hosseiną Amirabdollahianą (Hoseiną Amirabdolahianą), žuvo, kai jų orlaivis sudužo atokiame ir rūko apgaubtame kalnuotame regione šalies šiaurės vakaruose. Jis skrido iš susitikimo pasienyje su Azerbaidžano prezidentu Ilhamu Aliyevu (Ilchamu Alijevu) – abu prezidentai iškilmingai atidarė užtvankos projektą.

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei (Ali Chamenėjus), vadovaudamasis konstitucija, paskyrė 68 metų viceprezidentą Mohammadą Mokhberą (Mohamadą Mochberą) laikinuoju prezidentu.

Ketvirtadienį valstybinė televizija pranešė, kad paraiškas kandidatuoti pateikė apie 30 žmonių, tačiau nurodė, kad nė vienas iš jų neatitiko pagrindinių kvalifikacinių reikalavimų.

Pagal Irano rinkimų įstatymą kandidatai turi būti nuo 40 iki 75 metų amžiaus ir turėti bent magistro laipsnį.

Kaip ir ankstesniais rinkimų ciklais, tikimasi, kad pagrindiniai kandidatai, atstovaujantys pagrindinėms Irano politinėms stovykloms, paraiškas pateiks artėjant registracijos proceso pabaigai.

Galutinį kandidatų sąrašą birželio 11 dieną paskelbs Sergėtojų taryba – 12 teisininkų institucija, kurios narius skiria arba tvirtina aukščiausiasis lyderis.

Prieš 2021-ųjų prezidento rinkimus, per kuriuos į valdžią atėjo ultrakonservatyvusis E. Raisi, ši institucija diskvalifikavo daugybę reformistų ir nuosaikiųjų veikėjų. Tuose rinkimuose buvo užfiksuotas rekordiškai mažas rinkėjų aktyvumas – tik 48,8 procento.

Balsavimas vyks neramiu metu, kai Gazos Ruože siaučia karas tarp Irano priešininko Izraelio ir Teherano remiamos palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ bei tebesitęsiant diplomatinei įtampai dėl Irano branduolinės programos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių