V. Putinui vaidenosi A. Hitleris

  • Teksto dydis:

Ukrainos laimėjimai pietiniame fronte, panašu, baugina Kremlių. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Saugumo Tarybos posėdyje pranešė pasirašęs dekretą dėl karo padėties įvedimo keturiose vienašališkai prijungtose Ukrainos srityse. Nepatikslino, ką tai reiks, bet, tikėtina, mobilizuos visus ir visur. Gali būti įvesta net komendanto valanda, daugiau galių atitekti teisėsaugai, stiprėti karinė cenzūra, rastis draudimai išvykti ar keisti gyvenamąją vietą, praneša LNK.

„Donecko ir Luhansko liaudies respublikose, taip pat Chersono ir Zaporižios srityse iki jų prijungimo į Rusijos sudėtį galiojo karo padėties režimas. Dabar mums reikia įteisinti jį pagal Rusijos įstatymus. Todėl pasirašiau įsaką įvesti karo padėtį tuose keturiuose Rusijos Federacijos subjektuose“, – vardijo V. Putinas.

Jis teisinosi, neva terorizmo grėsme iš Ukrainos ir į retoriką pynė kažkokius neonacius. Vaidenosi jam ir Adolfas Hitleris.

„Neonacistai naudoja atvirai teroristinius metodus, diversijas, kėsinasi į vietos valdžios atstovus. Kaip ir jų pirmtakai – „banderovcai“ – A. Hitlerio parankiniai“, – teigė Rusijos prezidentas.

O Rusijos statytinis Chersono srityje persigandęs paskelbė neva Kyjivas paskelbė milžiniškas pajėgas. Todėl būtina skubiai evakuotis į kairįjį upės krantą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Esant tokiai situacijai priėmėme vienintelį sprendimą, galintį sumažinti civiliams kylančią riziką. Skelbiu apie savanorišką perkėlimą ir išvykimą Beryslovo, Bilozerko, Snigiruvkos ir Oleksandrivkos regionų gyventojams. Visa tai bus organizuota ir nemokamai. Kiekvienas norintis persikelti į kairįjį upės krantą, galės likti ten. Galbūt kas nors norės važiuoti toliau – į Rusijos regionus“, – sakė Maskvos paskirtas Chersono srities vadovas Vladimir Saldo.

Chersoniečiai telefonais įspėjami palikti pietinį miestą. Uostą užtvindė bėgantieji. „Man paskambino iš darbo ir pasakė, kad šiandien evakuojamės“, –pasakojo gyventoja.

Net rusų karių generolas nuo ekrano nuskaitė liūdną raportą. Rusų karų pajėgoms atremti ukrainiečių kontrpuolimą sekasi sunkiai. „Mūsų tolesni veiksmai ir planai susiję, susiję su pačiu Chersono miestu, priklausys nuo to, kokia bus karinė taktinė situacija. Kartoju, ji jau šiandien labai sudėtinga“, – teigė Rusijos pajėgų Ukrainoje vadas Sergej Surovikin.

O ukrainietis Melitopolio meras sakė, kad tai – slaptas genocidas. Rusų kariai vykdo prievartinę civilių deportaciją, kad apgyvendintų miestą kareiviais ir išdavikais. Labiausiai įtempta situacija išlieka Ukrainos rytuose – Donbase. Priešo pajėgos ir iš oro, ir artilerijos talžo Bachnutą ir Avdiivką.

Gyventoja miesto pakraštyje, prie namų, po rusų karių apšaudymo gulėjo kraujuodama. Šaukėsi vyro. Fronto linija – vos už kelių kilometrų. Kol paramedikai gelbėjo gyvybę, vyko nauja ataka.

Britų „Sky News“ reporteriui teko bėgti. Jis virš galvų pasakojo matęs baltojo fosforo bombas, cheminį ginklą. „Negalėjome likti ilgiau. Palikome paramedikus su moterimi, kuri, panašu, stipriai nukentėjo“, – sakė „Sky News“ žurnalistas John Sparks.

Vėliau ir reporterių komanda sužinojo. Sužeistoji – kritinės būklės. Šis miestas – sudaužytas rusų karių. Niekur nėra saugu.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeRusijos kariaiatakosVladimiras PutinasLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių