A.Šemetai tikriausiai teks keisti portfelį

Lietuvos į Europos Komisiją (EK) deleguotas Algirdas Šemeta neturėtų išsaugoti dabartinio portfelio, tačiau tolesnis darbas šioje institucijoje jam esą garantuotas.

Buvusio finansų ministro A.Šemetos, jau kurį laiką einančio biudžeto ir finansinio programavimo eurokomisaro pareigas, karjera toliau bus susijusi su Briuseliu, rašo "Lietuvos žinios".

Neslepiama, kad būtent A.Šemeta į EK bus deleguotas ir naujai kadencijai. Tačiau kartu beveik neabejojama, kad jam atiteks kitas portfelis, o dabartinis pereis kitos šalies atstovui.

Ar dar ilgai A.Šemeta bus biudžeto ir finansinio programavimo komisaras, tiksliau bus žinoma po spalio 2-osios, kai paaiškės pakartotinio referendumo dėl Lisabonos sutarties rezultatai Airijoje. Oficialiai dabartinės sudėties EK savo kadenciją baigia spalio 31 dieną.

Teigiami minėto referendumo rezultatai lemtų kai kuriuos ES valdymo struktūros pokyčius. Todėl, pasak EK atstovybės Lietuvoje atstovo spaudai Jurgio Vilčinsko, spalio 29-ąją susirinksianti Europos Vadovų Taryba turės pratęsti šios EK įgaliojimus, kol bus padarytos atitinkamos korekcijos bei suformuota nauja Komisija.

"Jei paaiškės, kad ES toliau gyvens pagal senąją Nicos sutartį, EK gali būti suformuota jau lapkritį", - sakė J.Vilčinskas.

Anot jo, kol kas oficialus startas siūlyti naujus kandidatus į EK nėra duotas. Nuo naujai kadencijai patvirtinto Komisijos vadovo Jose Manuelis Barroso (Žoze Manuelio Baroso) priklausys EK darbo organizavimas bei portfelių dalybos. J.Vilčinsko teigimu, atsakomybės sritys gali būti ir perskirstytos, kaip jau yra nutikę ne kartą.

Seimo Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo, liberalo Petro Auštrevičiaus teigimu, keičiantis EK kadencijoms tikėtis to paties posto nerealu.

"Manau, kad ir šįkart taip neatsitiks, o mūsų atstovui bus pasiūlytas kitas portfelis. Atsakomybės rotacija yra viena taisyklių, kurios EK griežtai laikomasi", - sakė parlamentaras.

Kad Lietuvai pavyks išsaugoti turimą portfelį, abejoja ir europarlamentaras, socialdemokratas Zigmantas Balčytis.

"Tokios yra tradicijos ir nieko nepakeisi. Planuoti Europos biudžetą labai svarbus reikalas, todėl ir kitos valstybės pretenduoja į šią vietą", - sakė jis.

Politikas mano, kad Vyriausybė, žinodama, jog antrą kartą negaus to paties portfelio, galėtų paieškoti ir kito kandidato į naująją EK.

"Žinoma, tai priklausys nuo prezidentės, Seimo daugumos pozicijos", - teigė Z.Balčytis.

"Manau, kad A.Šemeta ne to lygio politikas, kuriam antrą kartą būtų patikėtas toks postas", - sakė buvusi europarlamentarė ekonomistė Ona Rainytė-Bodard.

Premjeras Andrius Kubilius šią savaitę pareiškė, naujos kadencijos Komisijoje Lietuvos atstovui Algirdui Šemetai turėtų būti paskirtas ekonominės finansinės politikos srities eurokomisaro portfelis, tačiau konkretaus pageidaujamo posto neįvardijo.


Šiame straipsnyje: Šemeta

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių