Naujas įstatymas turėtų padėti sutramdyti smurtautojus

Parengtas naujas įstatymas, kuris turėtų padėti tramdyti smurtaujančius šeimoje. Policijos pareigūnai tvirtina pagaliau galėsiantys apginti aukas nuo mušeikų, o smurtą patyrusių moterų gynėjai tikina, kad naujame projekte dar liko spragų. Moterų informacijos centro tyrimai rodo, kad bent kartą smurtą patyrusios yra per 60 procentų Lietuvos moterų.

Vilniaus vaiko ir motinos pensione gyvenančių moterų istorijos skirtingos, tačiau visos jos čia atsidūrė dėl tų pačios priežasties – jos patyrė smurtą šeimoje.

„Pirmą kartą atleidau, antrą kartą atleidau, trečią kartą jau neleidau na
udoti smurto. Kreipiausi į policiją, pasiėmiau vaikus, pernakvojau pas kaimynę, o po to išvažiavau į Vilnių“, – pasakoja smurtą šeimoje patyrusi moteris.

Policijos pareigūnai sako dažniausiai pasijaučiantys bėjėgiai, nes pagal dabar galiojančius įstatymus, sulaikyti smurtaujantį šeimoje galima tik sunkaus sužalojimo atveju.

„Jeigu pastebimi nežymaus kūno sužalojimo požymiai, fizinio skausmo sukėlimas, aukai yra paaiškinama apie jos teises. Geriausiu atveju smurtautoją galime sulaikyti, bet po 3–5 val. jis paprastai vėl grįžta į namus“, – sako Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Renatas Požėla.

Šiuo metu Vyriausybei ruošiamasi teikti naują įstatymo projektą, kuriame numatoma griežtesnių priemonių prieš šeimoje smurtaujančius asmenis.

„Numatome dvi poveikio priemones: įspėjimą tuo atveju, kai nėra realios grėsmės, ir įpareigojimas smurtautojui išsikelti, jeigu jie gyvena kartu“, – teigia socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja Jolanta Ramonienė.

Kasdien su smurtą patyrusiomis moterimis bendraujanti Vaiko ir motinos pensiono vadovė sako, kad šio įstatymo projekto atsiradimas jau pergalė, nes pagaliau pripažįstama, kad smurtas šeimoje yra problema, tačiau šiame įstatyme dar likę daug spragų.

„Šitas įstatymas riboja moters galimybę gauti kvalifikuotą teisinę pagalbą. Jeigu per 14 dienų reikia operatyviai susisukti, kad iškeltum bylą, tai pagalvokite, kokius pinigus reikia turėti“, – sako Vilniaus motinos ir vaiko pensiono direktorė Nijolė Dirsienė.

Apsaugos nuo smurto privačioje erdvėje įstatymo projektą po svarstymo Vyriausybė teiks Seimui, kuris ir spręs, ar pritarti smurtautojus drausminančiam dokumentui.

Policijos duomenimis, kasmet gaunama per 40 tūkst. iškvietimų dėl smurto šeimoje ir tik 700 bylų pasiekia teismą.


Šiame straipsnyje: smurtas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių