Druskininkuose – giliausias tradicijas turinti tarptautinė žurnalistų futbolo šventė

  • Teksto dydis:

Ateinantį savaitgalį seniausias šalies kurortas Druskininkai jau devynioliktą kartą priims giliausias tradicijas turintį tarptautinį žurnalistų futbolo turnyrą.

Lietuvos sporto žurnalistų federacijos ir Lietuvos žurnalistų sąjungos sporto klubo „PRESS‘as“ organizuojama futbolo šventė per beveik du dešimtmečius tapo didžiausiomis rengiamomis tokio pobūdžio varžybomis Europoje.

Varžybų rengėjams, prie kurių šiais metais svariai prisidėjo ir Lietuvos futbolo federacija, šiemet vėl pavyko pritraukti net dešimt komandų iš devynių skirtingų valstybių. Lietuvai tradiciškai atstovaus „PRESS‘o“ ir Kauno miesto žurnalistų ekipos, o konkurenciją joms kovoje dėl pagrindinio rėmėjo „TOPsport“ prizo sudarys kolegos iš Latvijos, Ukrainos, Lenkijos, Vengrijos, Armėnijos ir Sakartvelo. Baltarusijai jau kuris laikas atstovauja nuo diktatoriško režimo pabėgę ir Lietuvoje bei Lenkijoje dirbantys žiniasklaidos atstovai. Į varžybas po pertraukos grįžta ir Afrikos žemyno ambasadoriai – Egipto žurnalistai.

„Šis turnyras – ne tik galimybė žurnalistams iš viso pasaulio pasidalinti savo patirtimi ir idėjomis, bet ir puiki proga pasivaržyti aikštelėje bei stiprinti tarptautinį bendradarbiavimą. Ne paslaptis, kad futbolas vienija žmones, o kiekviena turnyre dalyvaujanti komanda kasmet atneša įdomių įžvalgų ir naujų požiūrių, kurie ne tik praturtina mūsų bendrą žurnalistikos viziją, bet ir yra labai svarbūs šiandieniame geopolitiniame kontekste. Į turnyrą vėl žada atvykti kariaujančią tėvynę laikinai palikę Ukrainos žurnalistai, kurie tradiciškai čia turės ir humanitarinę misiją – parvežti į tėvynę medicinos reikmenų kariams“, – pasakojo turnyrą organizuojančios Lietuvos sporto žurnalistų federacijos ir „PRESS‘o“ vadovas Tautvydas Vencevičius.

Druskininkiečiai bei miesto svečiai ir vėl turės puikią galimybę išvysti aikštėje futbolo kamuolį gainiojančius puikiai žinomus sporto žurnalistus, komentatorius ir tinklalaidžių vedėjus – vieną šio turnyro idėjų autorių Vytarą Radzevičių, taip pat Marių Bagdoną, Erviną Kvitkauską, Aurimą Tamulionį, Rimą Mauricą, Kęstutį Rimkų, Karolį Tretjaką, Zigmą Jurevičių, Naglį Miknevičių, Luką Gintautą ir kt.

Visos komandos tarpusavyje sužais po 15 minučių truksiančias rungtynes. Nugalėtojams, prizininkams ir geriausiems čempionato žaidėjams atiteks specialiai turnyrui sukurti „SportCup“ taurės ir medaliai bei advokatų kontoros „Noewe“ ir aprangos gamintojo „hummel“ prizai.

Seniausias Lietuvos kurortas sportui neabejingus žiniasklaidos atstovus priims jau keturioliktus metus iš eilės. 2005 m. pradėtas rengti turnyras startavo Vilniuje, vėliau metams persikėlė į Kėdainius, o nuo 2010 m. šeimininkauja Druskininkuose.

Per visą šio turnyro istoriją Lietuvoje apsilankė jau daugiau negu dvidešimties šalių atstovai. Šia idėja vis labiau „užsikrečia“ ir kitų šalių žurnalistai. Lapkričio mėnesį lietuviai jau yra sulaukę kvietimo į panašaus pobūdžio turnyrą Juodos jūros pakrantėje įsikūrusiame Batumyje (Sakartvelas).

„PRESS‘as“ šias varžybas yra laimėjęs keturis kartus, bet pastarąjį sykį tai pavyko padaryti lygiai prieš dešimtmetį – 2014-aisiais. Tiek pat sykių nugalėtojų taurę virš savo galvų kėlė ir kaimynai iš Baltarusijos, tris pergales šventė Lenkijos atstovai, dvi Moldova ir Armėnija, po sykį triumfavo čekai, ukrainiečiai ir Vilniaus universiteto Žurnalistikos fakulteto studentai. Nugalėtojų titulą šiemet gins du pastaruosius turnyrus laimėję Armėnijos žurnalistai.

Tarptautinio žurnalistų futbolo turnyro nugalėtojai:

2005 m. Minskas (Baltarusija)

2006 m. Vilnius (Lietuva)

2007 m. Varšuva (Lenkija)

2008 m. Vilnius (Lietuva)

2009 m. VU Žurnalistikos institutas (Lietuva)

2010 m. Vilnius (Lietuva)

2011 m. Varšuva (Lenkija)

2012 m. Varšuva (Lenkija)

2013 m. Odesa (Ukraina)

2014 m. Vilnius (Lietuva)

2015 m. Minskas (Baltarusija)

2016 m. Praha (Čekija)

2017 m. Minskas (Baltarusija)

2018 m. Minskas (Baltarusija)

2019 m. Kišiniovas (Moldova)

2020 m. nevyko dėl pandemijos

2021 m. Kišiniovas (Moldova)

2022 m. Jerevanas (Armėnija)

2023 m. Jerevanas (Armėnija)



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių