Mamai medalį skyrusi D. Banevič: mes parašėme istoriją

  • Teksto dydis:

Pirmą kartą olimpinių žaidynių istorijoje surengtos breiko varžybos Lietuvos sporto metraščiuose atvertė sidabrinį puslapį – jauniausia mūsų šalies delegacijos narė 17-metė Dominika Banevič – Bgirl Nicka Paryžiuje iškovojo sidabro medalį.

„Kol kas sunku patikėti. Džiaugiuosi, kad laimėjau sidabro medalį, bet pirmiausia džiaugiuosi dėl to, kad man pavyko daryti tai, ką darau geriausiai ir pasimėgauti tuo. Ir tas medalis – tarsi vaisius viso mano nuveikto darbo. Džiaugiuosi, kad man pavyko nugalėti mintis ir mėgautis scena. Todėl visą laiką šypsojausi. Nes myliu breiką ir norėjau parodyti pasauliui, kas tai yra“, – po apdovanojimo teigė pasaulio ir Europos čempionė.

Šėlstant pilnutėlėms arenos tribūnoms finale Lietuvos sportininkė 0:3 (11:16) pralaimėjo dukart pasaulio čempionei japonei Bgirl Ami – Ami Yuasai.

Visuose raunduose sportininkės demonstravo aukščiausio lygio meistriškumą. Pirmą raundą japonė laimėjo 6:3, o antrąjį ir trečiąjį – 5:4.

Olimpinės breiko varžybos vyko toje pačioje Santarvės aikštėje įrengtoje arenoje, kurioje dar rugpjūčio 5 d. virė 3×3 krepšinio aistros ir kur ant garbės pakylos kopė bronzą iškovojusi Lietuvos rinktinė. Tik krepšinio aikštę dabar pakeitė scena, sužibusi Lietuvai sidabru.

Viena turnyro favoričių laikyta Bgirl Nicka pirmajame etape laimėjo B grupės varžybas, kurias pradėjo akistata su 16-mete prancūzų žvaigžde Bgirl Syssy. Ji baigėsi lygiosiomis 1:1 – pirmą raundą lietuvė pralaimėjo 4:5, o antrajame jvaržovę pranoko įtikinamai – 7:2. Taškus sportininkėms po kiekvieno raundo skyrė devyni teisėjai.

Pirmosios pergalės Lietuvai ilgai laukti nereikėjo. Jau antroje grupės kovoje Bgirl Nicka 2:0 nugalėjo amerikietę Bgirl Logistx. Pirmąjį raundą mūsiškė laimėjo 5:4, o antrajame jos pranašumas visiškai nekėlė abejonių – 8:1.

Paskutinėje grupės akistatoje Dominika Banevič 2:0 nepaliko vilčių australei Bgirl Raygun. Abu raundus lietuvė laimėjo vienbalsiai – 18:0

Į ketvirtfinalį pateko po dvi šokėjas iš keturių grupių.

Ketvirtfinalyje Lietuvos sportininkė 3:0 sutriuškino kinę Zi Ying. Įspūdingus judesius ir techniką demonstravusi lietuvė niekam neleido suabejoti savo pranašumu. Pirmą raundą mūsiškė laimėjo 9:0, antrą 8:1, o trečią – 9:0.

Pusfinalyje lietuvė 2:1 nugalėjo pasaulio reitingo lyderę kinę Bgirl 671. Pirmą raundą Bgirl Nicka laimėjo 7:2, bet antrajame teisėjai geriau įvertino kinės pasirodymą – 5:4. Visgi trečiajame raunde lietuvės pranašumas buvo akivaizdus – 7:2.

Kinė Bgirl 671 iškovojo bronzą, mažajame finale pranokusi Bgirl India iš Nyderlandų.

„Džiaugiuosi, kad Ami iš Japonijos laimėjo, ji nuostabi šokėja, puiku, kad mes abi finale susitikome. Manau, kad parodėme aukščiausio lygio breiką. Tokio lygio varžybose nesvarbu, kokios spalvos medalis. Mes visi esame nugalėtojai, nes darome tai, ką mylime. Ir mėgaujamės tuo“, – teigė D. Banevič.

Jos sidabras – jau ketvirtas Paryžiuje iškovotas Lietuvos sportininkų medalis. Olimpiniu vicečempionu čia irgi tapo disko metikas Mykolas Alekna, o bronzą laimėjo irkluotoja Viktorija Senkutė ir 3x3 krepšinio rinktinė.

Medalių lentelėje Lietuva užima 65 vietą tarp 86 apdovanojimus iškovojusių valstybių.

Ant garbės pakylos – su Japonijos ir Kinijos šokėjomis. (Kipro Štreimikio/LTOK nuotr.)

– Nicka, pusfinalio dvikova su kine taip pat buvo verta finalo?

– Kinė buvo tikrai stipri varžovė. Mano tikslas ir noras buvo laimėti, bet pirmiausia norėjau padaryti tai, dėl ko salėje dirbu daugiausiai ir tuo pasimėgauti.

– Pusfinalio pradžioje varžovė pirma įšoko į ratą, nors pirma pasirodyti ketinote jūs. Ar tai prasta?

– Breike tai įprasta, nes varžovai dvikovoje bendrauja tarpusavyje. Norėjau išeiti pirma, bet, galbūt, norėdama mane suerzinti ar sutrikdyti, kinė įšoko pirma. Iš šalies tai gal ir nelabai gražiai atrodo, bet tai yra priimtina. Tai savotiškas dialogas.

– Svajonė būti olimpinėse žaidynėse gimė jau senai. Ir, dabar, kai ji išsipildė, kiek svarbu šį etapą užbaigti su medaliu ant kaklo?

– Man labai svarbu, kad šiandien pavyko sušokti taip, kad man patiko. Galiu drąsiai sakyti, kad stengiausi iš visų jėgų ir atidaviau viską, ką galėjau.

Smagu, kad laimėjau sidabrą. Jautėsi spaudimas ir daug minčių buvo, bet prisiminiau, kas aš esu – esu Nicka ir man pirmoje vietoje yra breikas. Ir tai yra mano gyvenimas. Šiandien mes parašėme istoriją.

– Ar pajutote tą olimpinę dvasią, apie kurią visi kalba?

– Gal ta olimpinė dvasia ir sukelia spaudimą. Bet labai džiaugiuosi, kad mes čia buvome, kad breikas įtrauktas į olimpinių žaidynių programą. Olimpinėms žaidynėms reikėjo breiko. Ir, manau, labai daug žmonių susižavėjo juo, o mes suteikėme olimpinėms žaidynėms daug gražių akimirkų, kurių be mūsų negalėtų būti.

– Ar yra žmogus, kuriam norėtumėte skirti šį apdovanojimą?

– Aš labai dėkinga savo mamai ir apskritai visiems žmonėms, kurie prisidėjo ir prisideda prie mano kelio, mane palaiko. Jų yra be galo daug.

Didžiausia mano palaikytoja yra mano mama, kuri yra mano didžiausias palaikymas. Ji visą laiką šalia manęs. Atliekame didžiulį darbą ir esame svajonių komanda.

Dominiką visur lydi jos mama Alina. (Vytauto Dranginio/LTOK nuotr.)

– Ar didžėjai šiandien grojo gerą muziką?

– Labai gerą. Ji nebuvo apribota autorinių teisių, todėl galėjo groti breiko klasiką. Labai smagu, kai groja toia muzika ir mes, šokėjai, galime pagal tokią muziką išreikšti save geriausiai ir pasimėgauti.

– Varžybas pradėjo repo superžvaigždė Snoop Doggas, jis paskui ilgai stovėjo ir plojo šokėjoms. Kiek jums svarbus šis atlikėjas?

– Breiko šokėjai yra fanai ir klausytojai 90-ųjų repo, tai buvau vau pamatyti Snoop Doggą gyvai. Tik buvau labai susikoncentravusi į varžybas, todėl tiesiog pasidžiaugiau.

– Tribūnose buvo lietuvių šeima su maža dukra. Tėvai sakė, kad ji šoka baletą, bet tikrai šoks breiką. Kokia būtų jūsų žinutė visoms toms mergaitėms, kurios pamatė jūsų pasirodymą ir susidomėjo breiku?

– Džiaugiuosi, kad šiandien įkvėpiau daug žmonių. Ir kai darau tai, ką myliu visa širdimi ir tuo mėgaujuosi, automatiškai kiti žmonės gauna įkvėpimo. Palinkėčiau visiems surasti tai, kas suteikia malonumą ir jie gali jaustis laimingi.  Aš dabar jaučiuosi laiminga. Darykite tai, ką mylite ir stenkitės dėl to.

– Lietuvai tai buvo ketvirtas medalis. Kuris iš ankstesnių padarė didžiausią įspūdį?

– Visi startai buvo įspūdingi. Džiaugiuosi visais lietuviais – ne tik medaliais, bet ir mintimis ir žinutėmis pasauliui, kad svarbu mėgautis tuo, ką darai. Pasiekimai – nuostabūs. Džiaugiuosi, kad atstovauju Lietuvai.

– Ką veiksite dabar?

Nebus taip, kad atsipūsiu ir mėnesį nesitreniruosiu. Jau greitai važiuosime į kitas varžybas, nes prieš olimpines žaidynes jų vyko mažiau. Todėl tiesiog mėgausiuosi procesu. O šiandien reikės pailsėti ir suprasti, kas įvyko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Egis>lobizmas

Egis>lobizmas portretas
KIažkada gatvės žaidimu buvo ir krepšinis 5X5, kai buvo žaidžiama kiemuose ir mėtoma į krepšį su dugnu ir iš jo kamuolys buvo nuolat išimamas po metimo. Pabandyk pats bent vieną breiko judesį atlikt sukantis ant galvos, ar betkurį kitą judesį ir kuo techniškiau, dar pataikant į muzikos ritmą, o ant riedlentės tikriausiai net nesugebėtum pastovėt, jau nekalbant apie atliekamus šuolius su riedlente. Idomu kuo golfas,kuris laikomas aristokratų-turtuolių hobiu laisvalaikiu yra labiau olimpinė sporto šaka, nei, kad breikas, ar riedlentės.

Egis.Dainiui Štrimui

Egis.Dainiui Štrimui portretas
Tai ką tokiu atveju galvot apie savo sporto "laimėjimus" Olimpiadoj latviam ir estam, kurie iki šio momento be medalių. Galėjo būti ir du aukso medaliai, bet jamaikietis atliko vienintelį fuksišką jo karjieroj galbūt ir liksiantį vienintelių tokį tolimą metimą, ir aplenkė M.Alekną metusį stabiliai tolimus garantuojančius prizinę vietą metimus, o D.Banevič akivaizdžiai buvo pajėgiausia, bet ką padarysi, kai kovoji ne tik su japone finale bet ir su teisėju japonu. Taip, kad nereikia čia pezent nesąmonių, ne viskas priklauso ir nuo sportininkų pastangų iškovot tą auksą.

lobizmas

lobizmas portretas
Idomu iš viso, kaip pateko breikas į olimpinę rungtį? Ar niekam nekeista, kad saujelė, pagal pasaulinius mastus, užsiiminėjančius šiuo sportu žmonių, ir dar būtent iš didžiųjų valstybių, kaip beje ir riedutininkai, patenka į olimpines rungtis. Milijardieriai tėveliai su savo įtakomis prastūmė , kad vaikai ar anūkai sudalyvautų, o gal ir laimėtų olimpinį apdovanojimą. Ką nėra vertesnių, įdomesnių, masiškesnių sportinių disciplinų, kurios nepatenka į olimpiados programą? Gatvės žaidimai patapo olimpiniais sportais?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių