Drąsinti ir ugdyti paaugles – be galo reikšminga

Filantropė, moterų įgalinimą skatinančio fondo „The Ella Fund“ įkūrėja ir vadovė Erin Gainer-Grigaliūnė investuoja į ateities lyderes. Drauge su Britų taryba ir „WoW Universty“ verslininkė įgyvendina projektą „Future Heroes“. Tai augimo mąstysena grįsta programa, skirta 14–17 metų mergaitėms, siekiant atskleisti jų potencialą ir sukurti teigiamą poveikį pasauliui.

– Dabar dažnai kalbama apie tai, kad reikia motyvuoti jaunus žmones. Ar jiems iš tiesų trūksta motyvacijos?

– Manau, kad, lyginant kelių kartų žmones, nesunkiai pastebėsime kiek kitokią pasaulėžiūrą. Šiuolaikinė jaunoji karta tikrai skiriasi nuo mūsų ar mūsų tėvų. Dabartiniams vaikams labai daug dalykų yra lengvai prieinami, tapę savaime suprantami, todėl jiems trūksta alkio. Mūsų tėvai turėjo mažiau galimybių, todėl labiau vertino darbą, negailėjo pastangų siekdami geresnio gyvenimo. Dabar stebima tendencija, kad jaunimas šiek tiek mažiau susikoncentravęs į tikslus, šiek tiek kitaip juos supranta nei ankstesnės kartos. Negalime įdiegti vaikams savo pasaulio suvokimo, bet turime skirti dėmesio jiems ugdyti ir stimuliuoti, nes jie yra mūsų ateities lyderiai. Svarbu lyderystės mokyti pozityviai, pasitelkus įkvepiančias paskaitas, kompetentingus mentorius, kurie suteiks reikiamų kompetencijų ir energijos norėti būti lyderiais.

– Nors materialiai geriau aprūpinti, tačiau šiuolaikiniai jauni žmonės patiria labai daug streso. Kaip nepalūžti, kur pasisemti vidinės stiprybės?

– Iš tiesų visame pasaulyje jaunimo psichikos sveikata kelia nemažai iššūkių. Neigiami pokyčiai prasidėjo nuo karantino, paūmėjo praėjusiais metais dėl geopolitinės situacijos, ekonomikos krizės. Guodžia tai, kad vis daugiau mokyklų vedamos sąmoningumo, santykių kūrimo pamokos. Puikus pavyzdys yra projektas „Future Heroes“, kur merginos užduotis atlieka ne po vieną, bet komandomis, sulaukdamos palaikymo ir iš mentorių, ir viena kitos. Tai itin svarbu.

– Kodėl nusprendėte inicijuoti projektą „Future Heroes“?

– Paauglystė yra kritiškas amžius, ypač merginoms. Tyrimai rodo, kad šiuo laikotarpiu žymiai sumažėja merginų pasitikėjimas savimi, palyginti su vaikinais. Be to, šio amžiaus merginos kai kuriose šalyse nustumiamos į nuošalę, pavyzdžiui, jei šeima neturi finansinių galimybių lavinti visus vaikus, tradiciškai nukenčia būtent merginų išsilavinimas. Manau, kad merginų drąsinimas, ugdymas, lyderystės skatinimas yra be galo reikšmingas, todėl mūsų fondas nuo pat jo įkūrimo domisi galimybėmis investuoti į įvairias jaunimo lyderystės programas, sudaryti sąlygas merginoms ir moterims tobulėti. Ieškojome įdomių, jau esamų programų, prie kurių plėtros galėtume prisidėti, ir Estijoje pastebėjome daug žadantį projektą „Future Heroes“. Padedami Didžiosios Britanijos ambasados Lietuvoje, drauge su „WoW University“ subūrėme komandą ir šį projektą pradėjome įgyvendinti Lietuvoje.

Lyderystė gali reikštis ne tik profesiniame, bet ir asmeniniame, socialiniame gyvenime. Moteris gali būti teigiamu, įkvepiančiu pavyzdžiu savo šeimos, bendruomenės nariams.

– Kodėl svarbu mokyti paaugles lyderystės, juk ne visos merginos ateityje užims vadovaujamąsias pozicijas versle ar politikoje?

– Projekte dalyvauja jaunos merginos ir mes tikrai nežinome, ar jos ateityje taps lyderėmis, verslininkėmis, užims aukštus postus valstybės valdžios įstaigose ar kt. Tačiau, nepriklausomai nuo to, ką jos pasirinks, lyderystės kompetencijos bus ne mažiau naudingos. Lyderystė gali reikštis ne tik profesiniame, bet ir asmeniniame, socialiniame gyvenime. Moteris gali būti teigiamu, įkvepiančiu pavyzdžiu savo šeimos, bendruomenės nariams. Be to, lyderystės kompetencijos priklauso nuo to, kokios sąlygos sudaromos moteriai. Tai itin reikšminga.

– Kodėl laikais, kai itin vertinamas žmogaus individualumas, bendruomenės (ypač moterų) nepraranda svarbos?

– Bendruomenėse, šeimose visi esame stipresni nei po vieną, galime nuveikti daugiau. Kai moteris kažko siekia, tai veikia ir jos vaikus. Vaikai yra mūsų ateities bendruomenės pagrindas. Matydamos sektinus pavyzdžius, apsuptos teigiamai veikiančios aplinkos, mergaitės ir merginos gali daug išmokti. Pavyzdžiui, kodėl svarbi moters finansinė nepriklausomybė, išsilavinimas ir kt.

– Kas paskatino įkurti „The Ella Fund“

– Augau kartu su keturiomis seserimis. Mūsų šeimoje ir bendruomenėje mergaitės visuomet buvo skatinamos siekti tikslų, džiaugiamasi jų pasiekimais. Tapusi vienos JAV farmacijos kompanijos generaline direktore, pradėjau ieškoti būdų, kaip investuoti pinigus, kad padėčiau merginoms ir moterims siekti savo tikslų. Mano svajonė – kiekvienai mergaitei ir moteriai suteikti galimybę išnaudoti savo potencialą. 2016 m. įkūriau fondą „The Ella Fund“. Fondas dirba visame pasaulyje. Europoje padedame moterims įsidarbinti tiksliųjų mokslų, duomenų analizės srityse. Šimtams moterų Tanzanijoje padėjome gauti geresnį gydymą, susijusį su gimdymo traumomis. Tūkstančius moterų Azijoje aprūpiname vandeniu ir higienos produktais. 2019 m. atvykusi į Lietuvą, veiklą tęsiu čia.

Erin Gainer-Grigaliūnė. / Asmeninio archyvo nuotr.

– Iš kur semiatės įkvėpimo kasdienėje veikloje?

– Iš santykių su kitais žmonėmis. Fondo veikla padeda susipažinti su skirtingą patirtį turinčiais žmonėmis, kurie susiduria su skirtingais iššūkiais, turi savitų idealų ir tikslų. Labai įkvepia žinojimas, kad skirtingų galimybių merginoms galime palengvinti kelią jų tikslų link.

– Kaip manote, ar mažesnės galimybės gali būti ir stiprybė, ne tik silpnybė?

– Tikrai taip. Tik gali prireikti daugiau laiko, daugiau pastangų tam pačiam tikslui pasiekti pasiekti. Versle ar įgyvendinant projektus komandoje labai naudinga turėti žmonių, kurių patirtys, kultūra ir galimybės skirtingos. Skirtingas požiūris į tą pačią problemą lemia sprendimų įvairovę, inovatyvias idėjas. Tai versle yra pranašumas.

– Lyderystė yra glaudžiai susijusi su pasitikėjimu savimi. Kaip jį auginti?

– Dažnai moterys yra perfekcionistės, siekia tobulumo šeimoje, profesinėje veikloje, įvaizdyje. Manau, kad labai svarbu yra gebėti pripažinti ir priimti klaidas, suvokti, kad nesi tobulas, kad kažkur gali ir nepasisekti. Klaidų priėmimas ir gebėjimas suklydus toliau judėti į priekį stiprina pasitikėjimą savimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių