- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Atėjus trumpai vasarai ir prisirpus uogoms, norisi valgyti jų pilnomis saujomis ne tik dėl skonio, bet ir juose esančių vitaminų. Nors daug kas uogas ir vaisius sezono metu valgo tikėdamiesi sustiprinti organizmą prieš rudenį, dietologė dr. Edita Gavelienė įspėja būti atsargiems ir nepersivalgyti, mat bet kokiu atveju vandenyje tirpūs vitaminai organizme nesikaupia.
„Žymiai protingiau tokiu atveju uogas užšaldyti ir jas atsišildžius valgyti visą rudenį bei žiemą“, – sakė dietologė.
Smidrai: nuo darželių puošmenos iki superdaržovės titulo
Dr. E. Gavelienė prisiminė, kad jos vaikystėje smidrai augdavo darželiuose pas močiutę, bet tada niekam net į galvą neateidavo jų skanauti – žalios viršūnėlės puošdavo gėlynus ir būdavo puokščių atributas. Nors smidrai jau buvo minimi senose lietuviškose kulinarijos knygose kaip valgoma daržovė, labiausiai jie išpopuliarėjo per paskutinį dešimtmetį: Lietuvoje atsirado nemažai smidrų ūkių, tad šių šviežių daržovių galima įsigyti ir užaugintų lokaliai. Tiesa, smidrus galima vartoti ne tik termiškai apdorotus, bet skanauti ir tiesiog žalius – dėti į salotas ar valgyti su humusu kaip užkandį.
„Smidrai – tikras maistingųjų medžiagų šaltinis. Pirmiausia jie vertingi dėl folio rūgšties, reikalingos baltymų sintezei ir rekomenduojamos nėščiosioms bei maitinančioms mamoms. Taip pat juose daug polifenolių, kurie pastarąjį dešimtmetį ypač vertinami dėl naudos sveikatai, nes pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir turi įtakos žmoniją varginančių onkologinių, širdies bei kraujagyslių ligų prevencijai. Smidruose gausu praktiškai visų žmogui būtinų vitaminų ir mineralinių medžiagų“, – teigė dr. E. Gavelienė.
Nors smidras yra sezoninė daržovė, parduotuvėse jų galima rasti beveik visus metus. Vis tik gydytoja dietologė ragina nepamiršti daržovių įtraukti į savo racioną būtent tada, kai prasideda jų sezonas, nes nuo sandėliavimo ir transportavimo juose gali mažėti kai kurių maistinių medžiagų.
Šviežios uogos – tikrosios vasaros karalienės
Uogų perteklių naudinga užšaldyti, nes tai saugiausias konservavimo būdas, kai išsaugoma daugiausia maistingų medžiagų.
Neverta bandyti nei smidrų, nei trešnių ar braškių „atsivalgyti“ visiems metams. Bet gal yra produktų, kurių galima valgyti tiek, kiek norisi? Dr. E. Gavelienė teigė, kad daržovių tikrai galime sau leisti daug daugiau, ypač žalumynų, agurkų, pomidorų, salotų lapų, tačiau taip nėra kalbant apie vaisius ir uogas.
„Nors uogos yra tikrosios vasaros karalienės, jų padauginti nevertėtų: tiek vaisiai, tiek uogos turi fruktozės, didesnis jos kiekis turi įtakos cukraus lygiui mūsų kraujyje, sotumo jausmui, insulino apykaitai. Taigi, rekomenduojamas dienos kiekis išlieka 200–300 gramų. Uogų perteklių naudinga užšaldyti, nes tai saugiausias konservavimo būdas, kai išsaugoma daugiausia maistingų medžiagų“, – patarė gydytoja dietologė.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Mokslininkų atliktas tyrimas šokiravo gyventojus: per žingsnį nuo mirties?
Belgijos mokslininkai tyrė gyventojų sveikatą regione, kuriame įsikūrusios septynios metalo perdirbimo įmonės. Rezultatai šokiravo – gyventojų organizme rasta arseno, švino ir fosforo dalelių. Valdžia liepė gyventojams imtis atsa...
-
SAM: farmacinės rūpybos paslauga leis rečiau lankytis pas gydytoją – keisis receptų galiojimo laikas
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) praneša, kad iki kitų metų pradžios bus sukurtos sąlygos teikti tęstinį vaistinių preparatų išdavimą po vaistininko suteiktos farmacinės rūpybos paslaugos. ...
-
Valstybės institucijos tarpusavyje varžysis „Laiptynėse 2024“
Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Aplinkos ministerija ir Turto banku inicijuoja kasmetine tradicija tampančią akciją „Laiptynės 2024“. Valstybės įstaigos bus kviečiamos tarpusavyje pasivaržyti nueinamų žingsnių skaičiumi, o tarna...
-
Paskelbtas LSMU Kauno ligoninės generalinio direktoriaus konkursas2
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) skelbia konkursą Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės generalinio direktoriaus pareigoms užimti. Kandidatų paraiškų laukiama iki gegužės 10 dienos imtinai. ...
-
NVSC atstovė: mums reikia išmokti gyventi kartu su erkėmis11
Kasmet erkiniu encefalitu Lietuvoje suserga beveik 500 žmonių. Tai sunki, ilgalaikes pasekmes paliekanti liga, kuri gali baigtis ir mirtimi. Skiepai, kurie yra efektyviausia priemonė nuo erkinio encefalito, yra mokami, bet nuo rugsėjo 50–55 metų am...
-
Baltijos šalys bendradarbiaus valdant su sveikata susijusias krizes
Trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys Briuselyje pasirašė memorandumą su kitų Baltijos valstybių – Latvijos ir Estijos – ministrais dėl bendradarbiavimo ir savitarpio pagalbos su sveikata susijusių krizių valdyme, ...
-
PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių8
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas2
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
NVSC: rudenį dalis gyventojų nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai5
Nuo rugsėjo pirmosios 50–55 metų sulaukę asmenys galės nemokamai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...