Spaudimas, kurio kai kurie neatlaiko: mūsų visuomenėje medikas negali daryti klaidų

  • Teksto dydis:

Medikų bendruomenė pasakoja, kad nuolat susiduria su dideliais darbo krūviais, didžiule įtampa ir konkurencija. Gydytojai patiria spaudimą iš darbdavių, už darbą negauna oraus atlyginimo ir nuolat gyvena nežinomybėje, praneša LNK.

Plačiau apie tai papasakojo Sveikatos apsaugos darbuotojų profsąjungos pirmininkė Rūta Kiršienė.

– Kaip jūs vertinate gydytojų darbo sąlygas, kuriomis jiems tenka dirbti?

– Prastai vertinu. Galvoju, kad nelabai žinau mediko, kuris dirbtų vieno etato krūviu. Jie priversti dirbti didesniais krūviais. Mes kalbame apie orias darbo sąlygas, apie orius atlyginimus, bet tikrai toli gražu mes to neturime. Norint būti gydytoju, esi priverstas gerai mokytis vidurinėje mokykloje, esi priverstas gerai mokytis universitete, kad gautum darbą geresnėse ligoninėse. Tačiau ir toliau esi priverstas galvoti, kaip tau išsilaikyti, kaip nepadaryti klaidų, kaip būti pačiu geriausiu. Tai labai sunku. Mes visi esame žmonės.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar spaudimas ateina iš visuomenės, ar iš ligoninės vidaus?

– Yra spaudimo ir iš visuomenės. Atrodo, kad mes visi esame žmonės, visi galime klysti, bet medikas negali daryti klaidų nei diagnozuodamas ligas, nei jas gydydamas. Klaidos yra sunkiai pripažįstamos, mažai analizuojamos ir nėra iš jų mokomasi. Niekas nenori turėti prasčiau dirbančio gydytojo.

– Kas norėtų gydytojo, kuris skųstųsi savo darbo sąlygomis arba savo sveikata. Pakalbėkime apie psichologinę gydytojų sveikatą. Sakoma, kad medikai nelabai nori kreiptis pagalbos, nes medikų bendruomenė yra pakankamai maža. Gaunasi, kad gydytojas eina pas savo kolegą prašyti pagalbos. Ar tai yra tam tikra stigma?

Esi priverstas galvoti, kaip tau išsilaikyti, kaip nepadaryti klaidų, kaip būti pačiu geriausiu. Tai labai sunku. Mes visi esame žmonės.

– Psichologinė pagalba yra tikrai stigmatizuota. Gydytojams labai sunku kreiptis pas savo kolegas. Kita vertus, gydytojas, dirbdamas keliais krūviais, nebeturi ir laiko kreiptis pagalbos. Jam apskritai sunku suderinti ir darbą, ir šeimyninę situaciją. Taip pat gydytojai nenori pasakoti savo bėdų psichologui.

– Kalbėjote apie didelius darbo krūvius, kad dirba keliais etatais. Ar tai yra dėlto, kad trūksta gydytojų, ar tai yra dėl mažų atlyginimų?

– Daugiau dėl mažų atlyginimų. Žinoma, yra ir taip, kad kelios įstaigos stengiasi turėti pas save gerai dirbantį specialistą vienu metu.

– Ar pervargimas dažna problema medikų tarpe?

– Taip. Dėl pervargimo sunku susidėlioti savo gyvenimą. Tai veda į papildomą stresą, į perdegimą.

– Dažnai girdime apie mobingą gydymo įstaigose. Kas paskatina taip elgtis?

– Sudėtingas klausimas. Turėtume pamiršti apie tą mobingą ir jo turėtų nebelikti, tačiau jis tikrai yra. Medikai gyvena pastovioje pertvarkoje. Pastoviai kažkas keičiama, reformuojama. Žmogus nežino, kaip jis toliau gyvens. Jaučiama pastovi nežinomybė dėl ateities, kaip toliau viskas bus. Gydytojas nežino, ar jis turės darbą. Pastovi nežinomybė yra kaip vienas iš pretekstų mobingui.

– Ar teko jums girdėti apie tam tikrus gydytojų pasitraukimus iš gyvenimo, kurie buvo nuslėpti? Pasitraukimas iš gyvenimo jau nebe pirmas medikų bendruomenėje.

– Labai užjaučiu visus artimuosius, šeimos narius, kolegas. Labai sunku kalbėti apie tai. Labai liūdna, kad faktai slepiami. Manau, kad reikėtų analizuoti kiekvieną atvejį, kad jie nepasikartotų. Svarbu išsiaiškinti, kas buvo, kodėl buvo, kaip buvo.

– Ar jūsų profesinė sąjunga imsis kokių nors veiksmų? Kokių pokyčių norėtumėte? Ką reikėtų daryti, kad tas medikų darbo krūvis ir visa savijauta darbe pasikeistų?

– Galvojame, kad gal tikrai reikėtų daugiau mokymų apie streso valdymą. Manau, kad reikia ir psichologinės pagalbos.

– Gal ir patys medikai turėtų keisti požiūri ir nebijoti prašyti pagalbos?

– Tikrai taip.


„Kviečiame kreiptis pagalbos, jei jaučiate, kad ji yra reikalinga. Nelikime abejingi – jei kolegai sunku, nukreipkime jį, padėkime gauti reikalingą pagalbą. Registracija konsultacijoms: https://bit.ly/psichologinepagalbamedikams“, – rašoma Jaunųjų gydytojų asociacijos „Facebook“ paskyroje.

 

 


Šiame straipsnyje: medikaidarbo krūvissavižudybėpagalbos telsisteminės problemosLNK turinys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaidos

Klaidos portretas
Tos gydytojų klaidos man kainavo abiejų tėvų gyvybes. Tėvui skaudėjo kairę ranką, tai išrašė tepalo- po kelių dienų mirė nuo infarkto. Mamą jie " išgydė" telefonu per karantiną. Ar dabar turėčiau juos suprasti, užjausti, palaikyti?

RAŠYTI REIKĖTŲ VISKĄ VIENAME... /

RAŠYTI REIKĖTŲ VISKĄ VIENAME... / portretas
Kada seimo nykštukai tautai paaiškins gautus LIETUVOJE REZULTATUS ? Dirbo tie patys 32 metus... Mokytojų gyvenimas ir mokyklų produkcija- pšššš . Medikų gyvenimas ir produkcija - pššššš .Policijos gyvenimas ir veiklos rezultatai- pšššš .Teisėtvarkos dirbančiųjų gyvenimas ir įstatymų vykdymai -pšššš. Susisiekimo sektorius, na vairuotojų visų rūšių- viešojo fūrų..- gyvenimai ir tiltai ir keliai -pššš .......,,.Apšerkšnijo mūsų kiemas. Šalta balta kur dairais. Ilgas pasakas lietuviams Televizija seka vakarais ......" Labai graži dainelė ,,SEIMO NYKŠTUKAMS " paklausykit...Na gal žinot kuris ,kur nėra pššššš

bigcatwar

bigcatwar portretas
Heill Mengele..Gali,sakyt netiesa,kaip ir kiti veikejai...Be el.mikroskopo tiria zaraza ir prineta tai kaip aksioma...Jums patiems neatrodo,kad kol neisitikini,negali garantuoti....Del tu paciu dka jie yra kenksmingi,kodel to nesakete?Kodel ligonines pavertet virusu,bakteriju prieglosciu..Kas nustate-talentas,kad vienkartinius trusikelius galima nesioti savaitemis....
VISI KOMENTARAI 67

Galerijos

Daugiau straipsnių