Duomenų analitikas apie artėjantį šildymo sezoną: sąskaita bus didesnė

Ateinantis šildymo sezonas nebus smarkiai pigesnis.

Vos kelios dienos kai galima kreiptis dėl šildymo kompensacijų, o sistema jau sustreikavo. Atvykę į Vilniaus miesto savivaldybę negalėjo atsispausdinti numerėlių. Spaudžiant „šildymas ir karštas vanduo“, kompiuteris rašo – „šiuo metu nedirbame“.

Savivaldybės darbuotojai aiškino, kad sistema neatlaiko, nes vienu metu kompensacijų prašo 40 žmonių.

Vidutinę pensiją gaunantis asmuo, gyvenantis daugiabutyje, už šildymą neturėtų mokėti daugiau nei 10–12 eurų.

„Man reikia atstovėti, pavyzdžiui, dabar dukra manęs laukia, o aš ilgokai pabuvau, ką daryt reikėjo“, – šnekėjo vilnietė Janina.

Kreiptis paramos dabar, už lango lepinant saulei, valdžia skubina specialiai, kad žmonių būtų mažiau šildymui jau prasidėjus.

„Tam, kad išvengtume eilių, nebūtų tokių grūsčių. Matome, kad ši tvarka pasiteisinusi – pernai eilės buvo mažesnės“, – pasakojo socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus.

Vykti į savivaldybę ar seniūniją nebūtina tiems, kas prašymus moka pildyti elektroniniu būdu. Kaip ir pernai, svarbiausi kriterijai kompensacijai gauti – pajamos ir turtas.

„Ten viską tikrina, ar žemės neturiu, bet aš nieko neturiu, turiu vieną kambarį Pilaitėje, ir ką turiu daugiau – tą pensijytę“, – aiškino Janina.

„Yra priregistruotas mano sūnus, turintis negalią, gauna 250 tik. Jis prirašytas iš pasigailėjimo. Nieko negausiu“, – tikino vilnietė Genovaitė.

„Vidutinę pensiją gaunantis asmuo, gyvenantis daugiabutyje, už šildymą neturėtų mokėti daugiau nei 10–12 eurų“, – pabrėžė socialinės apsaugos ir darbo viceministras.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Ateinantis šildymo sezonas neturėtų brangti ir tiems, kas kompensacijų negaus.

„Šildymo kaina bus panaši ar net 1–2 proc. žemesnė“, – tikino Lietuvos energetikos agentūros direktorė Agnė Bagočiūtė.

Energetikai prognozuoja, kad centralizuotai tiekiamos šilumos kaina sieks virš 7 centų už kilovatvalandę – šiek tiek mažiau nei pernai, nes pinga biokuras.

„Utenoje tradiciškai bus pigiausia, o iš didmiesčių – Vilnius pigiausias. Brangiausia iš didmiesčių, jei neklystu, Panevėžyje“, – tvirtino duomenų analitikas Antanas Budraitis.

PVM nulinis tarifas yra visada skanus kąsniukas, masalas rinkėjams.

Šilumos kaina mažės, bet gyventojų sąskaitos – nebūtinai, nes prie šilumos kainos prisidės jau nebe nulio, o vėl 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio tarifas.

„Grįžta 9 proc. tarifas, atitinkamai didės sąskaitos dydis. Gali ne 9 proc., šiek tiek mažiau didėti, bet taip, sąskaita bus didesnė“, – šnekėjo A. Budraitis.

„PVM nulinis tarifas yra visada skanus kąsniukas, masalas rinkėjams“, – kalbėjo Seimo narys (LSDP) Julius Sabatauskas.

Nulinis tarifas šildymui baigė galioti dar pavasarį, Seimas lengvatos nepratęsė, nes pritrūko balsų. Socialdemokratas teigė, kad sąskaitoms mažėti yra ir geresnių būdų.

„Platesnė renovacija, didesnė renovacijos parama, kad gyventojai patirtų mažiau išlaidų išlaikant būstą“, – teigė J. Sabatauskas.

Skaičiuojama, kad renovuotame bute viso šildymo metu galima sutaupyti 78 eurus, palyginti su senos statybos būstu.

Šilumos tinklai pastebi, nepaisant šildymo sąskaitų skirtumų, jas kone visi apmoka laiku.

„Po praeitų metų šildymo sezono turėjome vos 1 proc. skolininkų. Bendrai skolininkų skaičius išlieka stabilus – iki 10 proc.“, – pabrėžė Vilniaus šilumos tinklų klientų komandos vadovė Rūta Jasiulionienė.

Kas namus šildosi individualiai, spėjama, nemokės daugiau nei pernai. Pigiausia esą bus kūrenti malkas, bet sutaupys ir besišildantys dujomis.

„Šiais metais – 30 proc. mažesnis dujų tarifas nei pernai už kubinį metrą“, – tvirtino duomenų analitikas.

Kai dabar temperatūra muša rekordus, energetikai nedrįsta spėti, ar šiemet šildytis pradėsime istoriškai vėlai.

„Dar tik rugsėjis. Jūs žinote, aš daugiau nei savaitę nebetikiu orų prognoze“, – nurodė A. Budraitis.

„Viskas tvarkoje, galime šildymą pradėti ir rytoj, jei bus toks poreikis“, – pabrėžė R. Jasiulionienė.

Pernai sostinė šildymo sezoną pradėjo spalio viduryje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

valdzia be stabdziu

 valdzia be stabdziu portretas
galvoju kaip cia korektiskiau tuos analitikus ir tuos kurie saskaitas dirbtinai kad praturtetu didina pavadinti ir pasiusti nu negaliu nes jie dar is praeito pasiuntimo negrizo ir aplinkui zmones o musu jau dabar saskatos sumos skaiciais panasus i telefonu numerius arba i nausedos gimimo metu data

Žydas \\\\\.../////

Žydas  \\\\\...///// portretas
turėjo 2 sūnus ir jie visada atspėdavo orų prognozę,vienas sakydavo lis,kitas ne ir tėtės džiaugsmui 1-as iš jų būdavo teisus,o dabar gana 1-no analitiko,kad atspėtų,nes kainos tik AUGS ir jis teisus.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių