Įsigaliojo draudimas įvežti 2,8 tūkst. rusiškų ir baltarusiškų žemės ūkio produktų

  • Teksto dydis:

Įsigaliojo draudimas į Lietuvą įvežti daugiau nei 2,8 tūkst. 24 grupių žemės ūkio produktus ir pašarus, kurių kilmės šalis yra Rusija arba Baltarusija.

Į Lietuvą nebeįsileidžiami kai kurie gyvi gyvūnai, pavyzdžiui, perlinės vištos, mėsa ir kai kurie jos produktai, žuvis ir vėžiagyviai, pienas ir jo produktas, kiaušiniai, medus, medžiai ir kiti augalai, svogūnėliai, daržovės, vaisiai, riešutai, kava, arbata, prieskoniai, javai ir jų gaminiai, miltai, krakmolas, aliejus ir riebalai, vaškas, cukrus, taip pat kakava, nealkoholiniai ir alkoholiniai gėrimai, actas, pašarai gyvūnams, maisto pramonės liekanos, tabakas ir perdirbti jų pakaitalai.

Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) pasiūlytą produktų sąrašą Vyriausybė patvirtino gegužės 29 dieną.

Draudimas galios iki 2025 metų gegužės 2 dienos.

Europos Sąjungos (ES) valstybių narių ministrai praėjusią susitarė nuo liepos 1 dienos įvesti maksimalius muitus iš Rusijos importuojamiems grūdams, kuriems iki šiol tarifai iš esmės nebuvo taikomi.

Lietuvos žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas teigė, kad ES turi plėsti apribojimus visiems šios kilmės žemės ūkio produktams.

Briuselis tikisi, kad tai „apribos Rusijos pajamas, kuriomis ji finansuoja karą Ukrainoje, padės kovoti su neteisėtu Rusijos pavogtų Ukrainos grūdų eksportu į ES rinkas“.

Planuojama, kad įsigaliojus padidintiems muitams ES grūdų importas iš Rusijos ir Baltarusijos sumažės beveik 5 mln. tonų per metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių