Importas į Lietuvą iš nedraugiškų šalių: nori drausti per 2,8 tūkst. prekių, bet yra ir išimčių

Ar tikrai nebegalėsime nusipirkti pigesnio rusiško ir baltarusiško maisto? Žemės ūkio ministerija sudarė kone 3 tūkst. produktų sąrašą, kuriuos siūlo drausti įvežti į Lietuvą. Skeptikai sako, jog nėra garantijų, kad rusiškos prekės neatkeliaus per Lenkiją.

Per metus importas iš Rusijos į Lietuvą sumenko šešis kartus, o iš Baltarusijos – penkis. Bet vilkikai vis vien atveža prekių į Lietuvą. Šiemet iš nedraugiškų kaimynių jų pristatyta už 50 mln. eurų.  

Galutinai uždaryti vartus rusiškiems ir baltarusiškiems produktams Seimas apsisprendė prieš mėnesį. O trečiadienį Žemės ūkio ministerija turi ir sąrašą, kokio rusiško ir baltarusiško maisto lietuviai nebevalgys.

„Įstatymas aiškiai nurodo, kad maisto ir žemės ūkio produkcija iš Baltarusijos ir Rusijos turi būti draudžiama. Tas sąrašas apima 99,9 proc. visos produkcijos“, – teigė žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas. 

Norima drausti per 2,8 tūkst. prekių: mėsos, žuvies, pieno produktų, kiaušinių, medaus, daržovių, vaisių, riešutų, kavos, arbatos, cukraus, alkoholinių ir nealkoholinių gėrimų, acto, pašarų gyvūnams ir dar kitko. 

„Šiuo metu pati Rusija neįsileidžia Europoje pagamintų produktų. Mes vėluojame su maisto apribojimo sprendimais“, – tikino Seimo Kaimo reikalų komiteto narys Kęstutis Mažeika.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Sąrašas platus, o kokia iš to nauda dar neaišku. Ministras tikina, kad importo iš Rusijos ir Baltarusijos nebeliks. Bet ekonomistai įrodinėja priešingai.

„Išimtys uogoms, grybams, išspaudoms, kažkiek aliejams. Sudėjus grupes, trys ketvirtadaliai esančio importo iš Baltarusijos toliau galės važiuoti į Lietuvą“, – aiškino ekonomistas Tadas Povilauskas.

Ministras teigia, kad nuolaidų reikia, nes prekybininkams vis pristinga laiko surasti, kas pakeis baltarusiškus pašarus ar rusiškas daržoves.

„Įtraukėme beveik viską, išskyrus retas išimtis, kur nėra alternatyvų arba verslai labai specifiniai“, – sakė žemės ūkio ministras.

Skeptikai mato rizikų, kad daržovės iš nedraugiškų valstybių gali atkeliauti į Lietuvą per aplinkui. 

Bus daug darbo ir mažai naudos. Šiuo atveju teisingiausia būtų apriboti produktų importą.

„Agurkai, pomidorai iš Baltarusijos ar Rusijos atkeliauti į Lietuvą gali per Lenkiją“, – pavyzdį pateikė ekonomistas. 

Opozicija ragina žemės ūkio ministrą užsiimti ne bausmėmis, o žadinti Briuselį, kad šis uždraustų rusiškų ir baltarusiškų produktų įvežimą visoje Europos Sąjungoje.  

„Bus daug darbo ir mažai naudos. Šiuo atveju teisingiausia būtų apriboti produktų importą“, – siūlė K. Mažeika.

K. Navickas mato, kad rusiškų daržovių kelionė po Europą gali nutrūkti jau bet kurią akimirką.

Draudimai reiškia ir mažiau prekių turgaviečių lentynose. Bet čia garantuojama, kad pirkėjai nenukentės. 

Dėl produktų sąrašo dar turės apsispręsti Vyriausybė. Jei ši pritars, rusiškų ir baltarusiškų prekių ims mažėti jau nuo birželio 3 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dfad

Dfad portretas
...Bet čia garantuojama, kad pirkėjai nenukentės. :D :D :D net myztelejau i kelnes. Iveda sankcijas Rusijai, o pasekmes jauciam mes, bet ne rusai. Gal jau jus ten, seimo dauguma, pirmi pulkit ta rusija, susirinkit savo sofos patriotus ir pirmyn, gabrieliaus kuopa maskvos kryptimi, simonytes - kaliningrado. Greiciau gausit malku, maziau kirsinsit tauta, nereiks nurodinet nei likusiems Lietuvoje, nei kistis i Gruzijos ar kokios kitos valstybes politika.

Pilietis

Pilietis portretas
Pagal ka ta valdžia skirsto draugiškuma? Man pvz nedraugiška šalis yra JAV... O nuo buvusios sajungos šaliu niekur nepabegsim, nes jos arti
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių