K. Navickas: rusiškų ir baltarusiškų grūdų problema išspręsta – jie nebeįvežami

Lietuvai birželį uždraudus įvežti nemažai rusiškų ir baltarusiškų žemės ūkio produktų, o Europos Sąjungai (ES) nuo liepos įvedus maksimalius muitus rusiškiems grūdams, ministras Kęstutis Navickas sako, jog pigesnių ir mažiau kokybiškų trečiųjų šalių grūdų bei pašarų importo į šalį problema išspręsta – jie į Lietuvą nebeįvežami.

Ankstesne tvarka buvo ypač nepatenkinti šalies ūkininkai. 

„(Problema – BNS) išsisprendė, nes po sprendimo uždrausti importą rusiškų, baltarusiškų grūdų į Lietuvą jie nebekeliauja, tai kadangi tas sąrašas dabar yra didžiulis visų importuotų, tai net ir tie produktai, kurie ten buvo, – pašarai ir tie nekeliauja, tai atrodo, kad šitas klausimas yra išspręstas, juolab, kad Europos Komisijos priimtas sprendimas dėl padidintų muitų irgi prie to prisideda“, – antradienį žurnalistams sakė K. Navickas.

Birželį įsigaliojo draudimas į Lietuvą įvežti daugiau nei 2,8 tūkst. pavadinimų 24 grupių žemės ūkio produktus ir pašarus, kurių kilmės šalis yra Rusija arba Baltarusija.

Į Lietuvą nebeįsileidžiami kai kurie gyvi gyvūnai, pavyzdžiui, perlinės vištos, mėsa ir kai kurie jos produktai, žuvis ir vėžiagyviai, pienas ir jo produktas, kiaušiniai, medus, medžiai ir kiti augalai, svogūnėliai, daržovės, vaisiai, riešutai, kava, arbata, prieskoniai, javai ir jų gaminiai, miltai, krakmolas, aliejus ir riebalai, vaškas, cukrus, taip pat kakava, nealkoholiniai ir alkoholiniai gėrimai, actas, pašarai gyvūnams, maisto pramonės liekanos, tabakas ir perdirbti jų pakaitalai.

ES nuo liepos 1 dienos taip pat įvedė maksimalius muitus iš Rusijos importuojamiems grūdams, kuriems iki tol tarifai iš esmės nebuvo taikomi.

K. Navickas anksčiau ne kartą teigė, jog į Lietuvą importuojami rusiškų grūdų kiekiai yra nedideli.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių