Ministras po pokalbių su gyventojais dėl „Rheinmetall“ gamyklos: saugumas klausimų nekelia

Saugumo dedamoji nekelia didelių klausimų, sako su Baisogalos, Šeduvos, Radviliškio bendruomenėmis Vokietijos gynybos pramonės koncerno „Rheinmetall“ artilerijos amunicijos gamyklos statybų planus aptaręs krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas.

„Saugumo dedamoji, man atrodo, tikrai nekelia didelių klausimų. Mes labai aiškiai išdėstėme oro gynybos algoritmą regione, kokie yra planuojami įsigijimai oro gynybos, tiek vidutinio nuotolio, tiek artimojo nuotolio, tiek antidroninės sistemos ir panašiai. Kalbėjome apie tai, kad toks objektas turės stiprias stebėjimo sistemas, (...) bus aiškūs reagavimo į incidentus algoritmai“, – BNS antradienį vakare kalbėjo ministras.

Jis teigė susitikimus vertinantis pozityviai bei pabrėžė, jog „rusiški naratyvai, kad gamykla taps taikiniu buvo dekonstruoti“.

Ministrui antrino ir Radviliškio rajono savivaldybės meras Kazimieras Račkauskis. Jo teigimu, į bendruomenės nariams kilusius klausimus buvo atsakyta.

„(...) žmonėms į klausimus atsakyta. Manau, kad visi viską puikiai suprato. Aišku, gal kažkiek norėjosi daugiau konkretumo, bet suprantama, kad krašto apsaugos ministras daugiau pasiruošęs atsakyti apie gynybinius klausimus“, – kalbėjo meras.

Pasak jo, šiuo metu vietiniai gyventojai labiausiai laukia susitikimo su „Rheinmetall“ atstovais. Anot K. Račkauskio, su jais būtų diskutuojama apie investicijų rajone galimybes, pristatomi vietiniai verslai.

180 mln. eurų vertės gamyklą planuojama statyti Radviliškio rajone, netoli Baisogalos, esančiame 340 hektarų ploto sklype, kurį anksčiau valdė Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, o nuo liepos 1-osios žemę perėmė Nacionalinė žemės tarnyba.

Pasak Baisogalos seniūnės Renatos Masiulienės, susitikimo su bendruomene metu ministras pristatė objekto apsaugos sistemą.

„Buvo paneigta, kad mes tampame taikiniu, kad statydami gamyklą mes pritrauksime galimų priešų dėmesį“, – teigė ji, pridurdama, jog į susitikimą miestelyje susirinko iki 50 asmenų.

„Didžioji dalis Baisogalos miestelio ir jo apylinkių tikrai yra už gamyklą, suvokia jos svarbą ir būtinumą, ir netgi ekonominę naudą mūsų kraštui“, – akcentavo seniūnė. 

Krašto apsaugos ministerijos teigimu, gamykla galės gaminti įvairius 155 mm artilerijos sviedinius, amunicija bus gaminama pagal įvairių šalių užsakymus, o esant būtinybei Lietuva galės tiesiogiai įsigyti reikalingos 155 mm amunicijos tiesiogiai iš „vietinio gamintojo“.

Taip pat nurodoma, jog gamykla įgyvendins visapusiškas saugumo priemones, skirtas užtikrinti objekto ir aplinkinės bendruomenės saugumą, didelį dėmesį skirs tvarumui, aplinkosaugai, sukurs darbo vietas regione, skatins ekonomiką, pagerins infrastruktūrą.

„Rheinmetall“ gamykla Lietuvoje turėtų pasiekti savo pilną gamybinį pajėgumą per kelis metus. Planuojama, kad gamykla galės pagaminti keliasdešimt tūkstančių 155 mm artilerijos sviedinių per metus. 

„Rheinmetall“ gamykloje planuoja sukurti bent 150 naujų darbo vietų.

Investicijų sutartis su su pagrindine „Rheinmetall“ grupės bendrove „Rheinmetall“ bei Lietuvoje nuo 2018 metų veikiančia „Rheinmetall Defence Lietuva“ pasirašyta birželio pradžioje, statybos turėtų prasidėti šių metų spalį. 

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių