S. Gentvilas: nežinau, kas per du mėnesius sunaudojo tiek SND, kad reikėtų kompensacijos

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas mano, kad nuo 2024 m. pradžios itin padidintas suskystintų naftos dujų (SND) akcizas neturėtų būti kažkaip kompensuojamas vartotojams. Anot jo, kadangi ūkininkai SND dideliais kiekiais naudoja tik vasarą, abejotina ar per pastaruosius 2 mėnesius buvo suvartota tiek dujų, kad reikėtų kompensacijos.

„SND žemės ūkyje yra naudojamos grūdų džiovinimui, kas daroma vasara. Tai reikia įrodyti, kad buvo tas didelis vartojimas. Nes šiaip SND yra didelis burbulas. Jeigu jūs važiuojate į degalinę, jūs pilatės pilnu akcizu, jis buvo netaikomas tik buitiniam maisto ruošimui ir pramonei. Tai nežinau, kas čia taip suvartojo daug per tuos 2 mėn., kad reikėtų kompensuoti“, – pirmadienį parlamente žurnalistams aiškino S. Gentvilas.

Ministras paminėjo, kad akcizo esmė yra mažinti paskatas investuoti į neperspektyvią sritį, o sumažintas tarifas kaip tik paskatins įmones tai daryti.

„Akcizo esmė, kad nebūtų paskatos investuoti. Mes matome, kad su nuliniu akcizu buvo bandoma investuoti į neperspektyvią sritį. Net žinau tokių įmonių. Ir jeigu mažinsime akcizą, tai duosime labai klaidingą signalą“, – sakė jis.

S. Gentvilas taip pat paminėjo, kad planuojamas akcizo sumažinimas kelia klausimą, kaip žemės ūkio sektorius planuoja mažinti emisijas. Jis pridėjo, kad Lietuva atsilieka nuo savo įsipareigojimų Europos Komisijai (EK) mažinti emisijas.

„Mes ką tik gavome iš EK paraginimą, kad mūsų klimato kaitos tikslai ir priemonės yra per mažai ambicingos ir atsiliekame nuo to, ką įsipareigojome. Tai man norėtųsi diskusijos apie tai, kaip planuoja žemės ūkio sektorius susitvarkyti savo emisijas. Aišku, matant tarptautinį spaudimą, Lietuva nėra išimtis“, – aiškino S. Gentvilas.

„Projektas buvo svarstomas nuo 2021 m. Jo turinys buvo nekeistas nuo 2021 m. (...) Šis savęs plakimas yra ne vietoje“, – pridūrė jis.

ELTA primena, kad pirmadienį Seime prasideda neeilinė parlamento sesija, kurios metu ketinama priimti Akcizų įstatymo pataisas. Numatoma rengti posėdžius vasario 12, 14 ir 15 dienomis.

Sprendimą šaukti neeilinę sesiją paskatino sausį sostinėje vykęs ūkininkų protestas ir jo metu iškelti reikalavimai. Nuo naujųjų įsigaliojęs naujas suskystintų naftos dujų (SND) akcizas – 304,1 Eur/t – sukėlė didelį nepasitenkinimą tarp ūkininkų. Reaguodama į kritiką, Žemės ūkio ministerija registravo Akcizų įstatymo projektą, kuriame gyventojams bei verslui SND akcizas mažinamas iki 41 Eur/t. Vyriausybė praėjusią savaitę pritarė šiam pasiūlymui.

Verslo struktūros anksčiau prašė nustatyti 13,94 Eur/t SND akcizą, o Lietuvos žemės ūkio tarybos pirmininkas Ignas Hofmanas yra sakęs, jog tarifas galėtų siekti apie 20 Eur/t.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dzūkelis

Dzūkelis portretas
Šis plikas ministeris ar jau visai durnas, ar už ES mažiau apgrauštą kaulą linkęs ir tėvą parduoti, ar ji paveikią kenksmingi senojo ožio bezdalai, kad viską daro kad tik skurdžiau gyvenantys žmonės dar labiau nuskurstų? Juk SND balionuose naudoje visi kaimuose, miesteliuose ir dalis miestuose gyvenančių žmonių maistui gaminti, o ir valdžios skatinami ir šildymui. Tamstos sapaliojimai apie gamtosaugą su SND naudojimu nieko bendro neturi, geriau jau tamsta pasirūpink kad Lietuvoje nebūtų barbariškai naikinami miškai, nekertami medžiai saugojamose teritorijose, užtikrink pavojingų medžiagų atliekų saugojimo kontrolę, nes dėl tamstos aplaidumo degė ALYTUJE< KAUNE VILNIUJE kenksmngos atliekos ir ir ir......

Pritariu ministrui

Pritariu ministrui portretas
Taip pagalvojome ir mes. Ūkininkai kompensuojamą dizeliną sunaudojo savo protestam, matyt gali tai daryti

Ko gero

Ko gero portretas
ir nesupras šis ponas, kad "skola ne rona- neužgis" - išsilavinimas neleidžia....
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių