Dėl kompensacijų už šildymą – nesklandumai: sistema neatlaikė žmonių antplūdžio

  • Teksto dydis:

Vos trečia diena, kai galima kreiptis dėl šildymo kompensacijų, o sistema jau streikuoja. Atvykę į Vilniaus miesto savivaldybę žmonės negalėjo atsispausdinti numerėlių. Savivaldybės darbuotojai aiškino, jog sistema neatlaikė dėl to, kad vienu metu kompensacijų prašė 40 žmonių, praneša LNK.

Kreiptis paramos dabar, už lango lepinant saulei, valdžia skubina specialiai – kad žmonių būtų mažiau šildymui jau prasidėjus.

„Tai padaryta tam, kad būtų išvengta ilgų eilių ir matome, kad tvarka yra pasiteisinus. Praėjusiais metais eilės buvo tikrai mažesnės“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus.

Vykti į savivaldybę ar seniūniją nebūtina – prašymus galima pateikti ir elektroniniu būdu. Kaip ir pernai, svarbiausi kriterijai kompensacijai gauti yra pajamos ir turtas.

„Ten tikrina viską: ar neturiu žemės ar dar ko nors. Bet aš neturiu nieko, tik vieną kambarį Pilaitėje ir pensiją“, – kalbėjo vilnietė Janina.

„Vidutinę pensiją gaunantis asmuo, gyvenantis daugiabutyje, neturėtų už šildymą mokėti daugiau nei 10–12 eurų“, – aiškino M. Šiurkus.

Ateinantis šildymo sezonas neturėtų brangti ir tiems, kurie negaus kompensacijų. Energetikai prognozuoja, kad centralizuotai tiekiamos šilumos kaina sieks per septynis centus už kilovatvalandę – šiek tiek mažiau nei pernai, nes pigesnis kuras.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Utenoj bus pigiausia, o iš didmiesčių Vilnius yra pigiausias. Panevėžys šiuo metu yra brangiausias iš didmiesčių“ – pakomentavo duomenų analitikas Antanas Budraitis. 

Šilumos kaina mažės, bet gyventojų sąskaitos nebūtinai, nes prie šilumos kainos prisidės nebe nulinis, o 9 proc. pridėtinės vertės mokesčio tarifas.

„Grįžtant šiam mokesčiui, sąskaitos didės. Gali šiek tiek mažiau sąskaita didėt, ne 9 proc., bet ji vis tiek bus didesnė“, – sakė A. Budraitis.

Nulinis PVM tarifas šildymui baigė galioti pavasarį ir Seimas nepratęsė lengvatos, nes trūko balsų. Socialdemokratas Julius Sabatauskas teigia, kad sąskaitoms mažinti yra ir geresnių būdų, pavyzdžiui, didesnė renovacijos parama.

Skaičiuojama, kad renovuotame bute viso šildymo metu galima sutaupyti 78 eurus, palyginti su senos statybos būstu. Bet šilumos tinklai pastebi, kad nepaisant skirtumų šildymo sąskaitose, jas kone visi apmoka laiku.

Praėjusį šildymo sezoną vos 1 proc. vartotojų turėjo skolų. Bendrai skolininkų skaičius išlieka stabilus t. y. iki 10 proc.“, – informavo Vilniaus šilumos tinklų klientų komandos vadovė Rūta Jasiulionienė.

Tie, kurie šildosi individualiai, spėjama, nemokės daugiau nei pernai. Pigiausia esą bus šildytis malkomis, bet sutaupys ir besišildantys dujomis.

Kai dabar temperatūra kone rekordinė, energetikai nedrįsta spėti, ar šiemet šildytis pradėsime istoriškai vėlai. Praėjusiais metais sostinėje šildymo sezonas prasidėjo spalio viduryje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ka ka

Ka ka portretas
Kokia dar sistema, jei zmones ne per kompiuteri pilde prasyma? Gal mahinaciju kaip neduoti kompensacijos sistema? Iskart 40 zmoniu uzsipuole viena darbuotoja ir ji neatlaike spaudimo?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių