„Litgrid“: dėl stipraus vėjo ir baigto jungties remonto elektra atpigo penktadaliu

  • Teksto dydis:

Regione įsivyravus stipriam vėjui bei užbaigus nuo sausio trukusį Suomijos–Estijos elektros jungties „EstLink 2“ remontą, didmeninė elektros kaina praėjusią savaitę, palyginti su ankstesne, mažėjo 20 proc. iki 93 eurų už megavatvalandę (MWh).

Latvijoje vidutinė kaina „Nord Pool“ biržoje buvo tokia pat, kaip ir Lietuvoje, Estijoje ji siekė 92,4 euro, pirmadienį pranešė „Litgrid“.

„Praėjusios savaitės pradžioje susiformavo aukštos valandinės elektros kainos, antradienio vakare jos siekė ir 500 eurų už megavatvalandę. Tačiau likusi savaitės dalis buvo itin vėjuota, todėl elektros kainos kiekvieną dieną sparčiai mažėjo. Sekmadienį vidutinė dienos kaina siekė vos 23 eurų už megavatvalandę“, – pranešime teigė „Litgrid“ Rinkos plėtros skyriaus vadovė Aistė Krasauskienė.

Jos teigimu, po remonto įjungtas elektros kabelis tarp Suomijos ir Estijos į Baltijos šalis leido importuoti 44 proc. daugiau energijos iš Suomijos nei prieš savaitę – jis augo nuo 60 iki 85 gigavatvalandžių (GWh).

Vėjo elektrinės praėjusią savaitę generavo 36 proc. visos Lietuvoje pagamintos elektros, saulės – 32 proc.

 

Anot A. Krasauskienės, dėl planuojamos itin didelės vėjo ir saulės elektrinių gamybos, Lietuvoje vidutinė paros kaina pirmadienį siekia vos 5 eurus už MWh – tai mažiausia elektros kaina šiemet darbo dieną.

Elektros suvartojimas Lietuvoje praėjusią savaitę išliko panašus ir siekė 219 GWh, vietos elektrinės užtikrino du trečdalius šalies suvartojimo. Lietuvoje buvo pagaminta 146 GWh elektros – 10 proc. daugiau nei prieš savaitę (133 GWh).

Daugiausiai elektros per savaitę pagamino vėjo elektrinės – jų gamyba augo du kartus iki 53 GWh. Saulės elektrinių gamyba išliko tokia pat – 46 GWh, tuo metu hidroelektrinių – mažėjo 29 proc. iki 14 GWh, šiluminių – 25 proc. iki 21 GWh, kitos elektrinės pagamino 11 GWh elektros.

Vėjo elektrinės praėjusią savaitę generavo 36 proc. visos Lietuvoje pagamintos elektros, saulės – 32 proc., hidroelektrinės – 10 proc., šiluminės – 14 proc., o kitos elektrinės – 8 procentus.

40 proc. šalies elektros energijos poreikio buvo importuota – 1 proc. mažiau, arba 142 GWh. 71 proc. buvo importuota iš Skandinavijos per „NordBalt“ jungtį, 17 proc. – iš Lenkijos, o 12 proc. – Latvijos.

Bendras elektros srautas iš Lietuvos augo 28 proc. iki 47 GWh. 43 proc. eksporto iš Lietuvos buvo nukreipti į Latviją, o likę 57 proc. eksportuoti į Lenkiją „LitPol Link“ jungtimi.

Elektros srautui „LitPol Link“ jungties pralaidumo išnaudojamas praėjusią savaitę siekė 45 proc. Lenkijos kryptimi ir 29 proc. Lietuvos kryptimi, „NordBalt“ – 0 proc. Švedijos kryptimi ir 93 proc. Lietuvos kryptimi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Senelis

Senelis portretas
Saskaitose pamatysim?

Anonimas

Anonimas portretas
tai kodel kwh kaina tik auga?

Anonimas

Anonimas portretas
O kokia nauda iš to atpigimo vartotojui? Nauda tik aferistam perpardavinėtojam, tik ne NEPRIKLAUSOMIEM tiekėjam, tokių Lietuvoje nėra, kurie mokėdami už perkamą elektrą mažiau, sau į pelną įsitraukia kainų skirtumą, o mūsų šaunieji politikieriai ir kontrolieriai, užsiklijavę ausis ir akis atkatais visos šitos aferos nemato, tik ar ilgai???????
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių